קיץ כאן ושוב זה חם. חם בגבול הצפון וחם גם בתרבות במובן הטוב של המילה. בלקט ההמלצות: פסטיבל כוכבים ביערות קק”ל, פסטיבל תל אביב דאנס, תערוכה של אהבה במוזיאון לאמנות האיסלאם בירושלים, שלומי שבת מככב במחזמר יפו סלוניקי, שלל אירועים ופעילויות קיץ לילדים ועוד.
1. פסטיבל “כוכבים ביער”, קק”ל
סדרת מופעים ופעילויות מוסיקליות תיערך ביערות ובפארקים ברחבי הארץ במסגרת פסטיבל “כוכבים ביער” של קק”ל, שיתקיים בין 4 ל-19 באוגוסט.
במופעים המרכזיים יופיעו שלומי שבת, סטטיק, אנה זק, פבלו רוזנברג, דני רובס, רגב הוד, אליעד נחום, אליאנה תדהר ולי בירן, בניה ברבי, יוני פוליקר, אלון אוליארצ’יק, ליילה מלקוס ואיטלו גונזלס ויתקיימו ביער חולדה, פארק נוף הגליל, אמפי באר שבע, פארק קריית מלאכי, מצפה משואה, פארק הקטר בטבעון, ועוד.
בנוסף להופעות, יהיו פעילויות מיוחדות: “כוכבים לאור עששיות” סדרת טיולי ערב חווייתיים למשפחות ביערות ברחבי הארץ. “צלילים אורות וטיול ביער” גרסה לבוגרים שמשלבת הליכה לאור עששיות וסיפורי טבע. ועוד. “הפנינגים” למשפחות עם מופעים לילדים בהם הדוד חיים, קווין רובין ומשפחת לופריו – עמדות הפעלה, דוכנים ומתנפחים.
2. “יפו סלוניקי” מופע מוסיקלי בכיכובו של שלומי שבת, התיאטרון העברי
שלומי שבת LIVE על הבמה במחזמר בו יפו פוגשת את סלוניקי – בחפלה יוונית-ישראלית. המופע “יפו סלוניקי” מספר את סיפור קהילת סלוניקי ביפו, ההווי המיוחד, עם התרבות שהביאה מסלוניקי בשילוב אווירה יפואית עשירה במוסיקה, אהבה שמחה וסיפורי אהבה הנרקמים גם בבר השכונתי של הגברת קוקי, ובזכות השדכנית אלגרה. כל זאת לצד הקשיים והרצון להשתלב בחברה הישראלית.
המופע, (שעלה לראשונה בבית צבי), מאת צביקי לוין ובבימויו של גדי צדקה של התיאטרון העברי, משלב שירים שהפכו לנכסי צאן ברזל: “סיגל”, “עיניים שלי”, “איריסים”, “שיר השיירה”, “ספרי איילת אהבים”, “שכשנבוא”, לצד להיטיו של שלומי שבת ובביצועו בהם: “אבא”, “בחוף של טרפטוני”, “בגלל הרוח”, “בלעדיך” ועוד. המופע מלווה בלהקה בת חמישה נגנים ועשרה שחקנים זמרים ורקדנים. יעלה על הבמות בחודש אוגוסט.
3. “סיפורי אהבה”: תערוכת קיץ במוזיאון לאמנות האיסלאם, ירושלים
המשורר האנגלי לורד ביירון כינה את צמד האוהבים, לילה ומג’נון, “רומיאו ויוליה של המזרח”, הגיטריסט והרוקיסט אריק קלפטון כתב בהשראתם את “לילה”. סיפורם של לילה ומג’נון לצד שלושה סיפורי אהבה נוספים, עומדים במרכזה של תערוכה חדשה במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים: “סיפורי אהבה”.
בחלקה הראשון של התערוכה מוצגים ארבעה סיפורי אהבה מראשית האסלאם: לילה ומג’נון, חוס’רו ושירין, שבע הנסיכות ויוסף וזוליח’ה. סיפורים על אהבות גדולות, מסעירות ובלתי אפשריות מהמזרח התיכון של ימי הביניים – אהבות שגרמו לשיגעון, מסירות מוחלטת וגם למוות. בתערוכה מוצגים פריטים נדירים, כתבי יד עתיקים, פריטים עדינים המעוטרים בסצנות מוכרות מתוך הסיפורים. לצד הפריטים מוצגות עבודות אמנות בנות זמננו של אמנית הווידאו והמיצב נבט יצחק, אמנית הווידאו דנה לוי והצלמת מיכל חלבין.
בחלק השני מוצגים סיפורי האהבה בראי המיסטיקה הסוּפית אשר מצאה באהבה כלי המבטא את החיפוש אחר הנשגב. פרשנות בעלת רבדים מיסטיים באה לידי ביטוי בכתביהם של המשוררים הפרסיים נזאמי וג’אמי.
החלק השלישי עוסק באמנות המיניאטורה, שעיטרו את כתבי היד. האיורים נוצרו בסדנאות ובחצרות מלכותיות, על ידי קליגרפים, קיבלו מעמד אמנותי ונחשבו למתנות יוקרתיות.
אוצרת: עידית שרוני
פתיחה: 22.7
נעילה: 31.1.2026
4. פסטיבל תל אביב דאנס 2025, מרכז סוזן דלל
בפסטיבל תל אביב דאנס, פסטיבל התרבות המוביל בתחום המחול העכשווי בישראל, שיתקיים במשך עשרה ימים (6-16 באוגוסט) יוצגו עשרות מופעים, פרמיירות, יצירות אישיות ונוקבות, חזרות פתוחות לקהל הרחב, הקרנות סרטי מחול, מופעי חוץ ואירועים מיוחדים.
הפסטיבל מציג השנה שבע בכורות ישראליות, יארח שני יוצרים בינלאומיים, מאנגליה ומאוסטריה, ובנוסף מאגד מופעים של תוכניות המרכז – כמו שהות אמן, ותוכנית 1|2|3 – החממה ליוצרים חדשים. לצד מופעי חוץ וחזרות פתוחות ברחבה ואירועים מיוחדים.
השנה מושם הפוקוס על הזירה המקומית, על היוצרים שפועלים מתוך מציאות סוערת ומטלטלת, פוליטית וחסרת ודאות. כמו כן, השנה יתארחו לראשונה בישראל שני אמנים מחו”ל, ג’וליאן המילטון מבריטניה וצ’רלי סנטגדו מאוסטריה, שמגיעים לישראל מתוך מחויבות ושותפות לדרך האמנותית.
במופע הפתיחה פרמיירה של אמן הרזידנסי מיכאל גטמן, “תשוקה היא צייד בודד”. בכורה ליצירה כוריאוגרפית שמביאה לבמה שכבות של היסטוריה, שפה ותנועה, עם הקשרים תרבותיים ופוליטיים טעונים, ונקודת מבט אישית על גוף במצבי קצה.
בפסטיבל יתארח המופע “ארבע אבות” אנסמבל רקדני ביצירתה של השנה יוקדש הפסטיבל לזכרו של יאיר ורדי, מייסד הפסטיבל ומנכ”ל מרכז סוזן דלל במשך שלושה עשורים.
5. מוצרט חוזר לעיר, התזמורת הסימפונית ראשון לציון
התזמורת הסימפונית ראשון לציון בקונצרט אחרון לעונה עם יצירות המופת של מוצרט, בהובלתו של המנצח הבינלאומי דן אטינגר. התזמורת תבצע את אחת מהסימפוניות הגדולות בעולם המוסיקה הקלאסית, שנכתבו בשנת 1788- שנה סוערת בחייו של מוצרט.
בחלקו הראשון של הקונצרט תבוצע סימפוניה מספר 40 של מוצרט. היצירה, שנחשבת ליוצאת דופן מבחינה רגשית וסגנונית, ידועה כבולטת בעוצמתה הדרמטית ובמתח שהיא טומנת בחובה. בחלקו השני של הקונצרט, תבוצע הסימפוניה ה-41 של מוצרט, הידועה גם בשם “יופיטר”, שמוגדרת כפסגת הגאונות הקלאסית.
יום חמישי 24.7 20:00, בית האופרה, תל אביב
יום שישי 25.7 12:30, היכל התרבות ראשון לציון
6. תכנית הרזידנסי, מרכז אדמונד דה רוטשילד
חמישה יוצרים ויוצרות לקחו חלק במחזור הראשון של תכנית הרזידנסי של מרכז אדמונד דה רוטשילד מיסודה של קרן אדמונד דה רוטשילד, ועתה הם מציגים את יצירותיהם בתערוכה במתחם היצירה – התחייה 14 בתל אביב.
במסגרת הרזידנסי המרכז העמיד לטובת המשתתפים סטודיו משותף. המשתתפים זוכים להנחיה מקצועית וכל משתתף מקבל מענק בסך 10,000 שקלים + תקציב להפקת הפרויקט.
במהלך חמישה חודשים האמנים והאמניות בחרו מבט ייחודי על המבנה או תכונת אופי מסקרנת שלו שדרכה חקרו את מושג הזיכרון, ופיתחו דיאלוג אישי עם ‘התחייה 14’, ממנו נולדה יצירה – תרגום יצירתי לזמן, למקום, ולזיכרון שנותר ממנו.
בראש הפרוייקט עומד המעצב הרב תחומי והאוצר דוד דלאל. התערוכה הינה פרויקט משותף עם קבוצות ריאליטי ומנרב. פתוחה עד ה-21.7. ביום שישי ה-18.7 ב-11:00 יתקיים שיח פתוח עם חמשת היוצרים.ות, בהנחיית האוצרת יעל מסר.
7. קיץ הרצלייני
בחודשי הקיץ מקיימת עירית הרצליה מגוון רחב של אירועים, פעילויות ומופעים ברחבי העיר ובמרכזים הקהילתיים. ברשימת האמנים והמופעים: אביב גפן והתעויוט, איתי לוי, התקווה 6, ענבל ביבי, כרקוקלי, קרולינה, אהוד בנאי, יסמין מועלם, הפרויטק של רביבו, איפה הילד, דנה ברגר, יהלי סובול, קונצרטים של גיל שוחט, שימי תבורי, קופיקו, משפחת ליופריו, מסיבת בריכה לילית לנוער, מופעי סטנדאפ לנוער, הרצאות בסינמטק, הצגות ילדים, פעילויות במוזיאון ועוד.
8. שלום כיתה א’, בית אבי חי ירושלים
לקראת הכניסה בשערי בית הספר, גם השנה בית אבי חי מזמין את הילדים העולים לכיתה א’ לחגיגה לילדים וכל המשפחה. במפגש יהיו בין היתר מופע ליצנות, סדנת יצירה להכנת ציוד לכיתה א’, קונצרט ומפגש עם סופרים וסופרות. ג’קי לוי, רוביק רוזנטל, ינון שאזו, אריאל קרן, תזמורת הרחוב הירושלמית, שרית זוסמן, מוריאל הופמן, רוני אלדד ועוד.
במהלך ימי הפסטיבל יתקיים בחצר הבית יריד צבעוני וחוויתי עם אותיות מתוקות, ציורי פנים, יוגה אותיות, כתיבת סיפורים, קפסולת זיכרונות, מוזיקה קלאסית חיה והפתעות נוספות.
בית אבי חי, ירושלים
25-27 באוגוסט, 9:30-12:30; 16:00-19:00
9. קיץ לילדים במשכנות שאננים, ירושלים
משכנות שאננים, מרכז התרבות והרוח בירושלים, יוצא בסדרת אירועי קיץ לילדים שכוללים מחוות מוסיקליות ותיאטרליות ללאה גולדברג ויהונתן גפן (הפקות מקור מבית משכנות שאננים), מופע לכל המשפחה של תזמורת הגרוב מארש דנדורמה וההצגה של חנוך רעים “לא סתם סיפור” בסיומה יתקיים הפנינג קח־תן לספרים.
לאה גולדברג לילדים 21.7, 17:00
יהונתן גפן לילדים, 28.7, 17:00
מארש דונדורמה לכל המשפחה 4.8, 17:30
לא סתם סיפור 7.8, 17:00
10. קרקס ביער, הגן הבוטני ירושלים
קרקס ביער, מסע חווייתי, צבעוני ומלא דמיון לכל המשפחה, שיתקיים בחודש אוגוסט בין שבילי הטבע של הגן הבוטני. בכניסה לגן הבוטני מחכה לבאים להקת “קופי הקרקס” שישירו, יצחיקו ויצטלמו עם הילדים, מנהל הקרקס יספר על האטרקציות השונות בתוך עולם הקרקס; ליצנים ואקרובטים במתחמי אימונים פתוחים לילדים, נוער וגם למבוגרים; מופעי אקרובטיקה, כולל מופע מיוחד של אקרובטית על מתקן המתנשא לגובה 7 מטרים, במרכז האירוע מתחם מופעים על הדשא הגדול, שם יתקיימו מדי ערב שלושה מופעים בשעות: 17:30, 18:30 ו-19:30.
במקום עמדות צילום אשלייתיות: הליכה על חבל, ראש בלוע האריה והרמת משקולות, מתחם אוכל כשר, עמדות צינון לאורך כל המסלול ועוד.
האירוע מטעם עיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים והגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם
4-31 באוגוסט בימים א-ה’ 16:30-21:00
11. קיץ לכל המשפחה, סינמטק תל אביב
סינמטק תל אביב יוצא מגבולות האולם ויוצר חוויית תרבות משפחתית מקיפה עם שלל פעילויות ויוזמות לילדים, נוער והורים: עם סרטים חדשים וקלאסיים, הקרנות קבועות של הסרט החדש שובר הקופות “דרדסים”, סדנאות יצירה, קורסי קולנוע, הקרנות עם משפיענים, מפגשים עם יוצרים, תכניות מיוחדות בנמל יפו והקרנות תחת כיפת השמיים על גג עיריית תל אביב-יפו.
12. פסטיבל סרטי ילדים לסוף הקיץ, רשת מועדוני התרבות FRIENDS
רגע לפני שהחופש הגדול מגיע לקו הסיום רשת מועדוני התרבות “FRIENDS” מבית ההסתדרות מקיימת פסטיבל סרטי ילדים. חמישה ימים של הקרנות סרטים. מדי יום יתקיימו שתי הקרנות בעשרים אולמות קולנוע ברחבי הארץ. כולל הקרנות טרום בכורה לסרטים חדשים בהם: “יאן ודב הפנדה”, “לשבור את הכישוף”, “חיות מחמד על הרכבת” ועוד.
עוד בסרטים שיוקרנו בפסטיבל “חברים על מלא”, “חיות מחמד על הרכבת”, “שרק 1″, המרוץ אל הזמן האבוד”, “ספר הג’ונגל”, “פיניק המפלצת הירוקה שלי”, “דיפלו וארץ הפלאות”, “צעצוע של סיפור 1”, “מהיר ועכברי”, צרות במחנה הקיץ”; “היפה והחיה”, “איך שיגעתי ת’שודדים”, “לשבור את הכישוף” ו-“מוצאים את נמו”.
13. עבודת בית מופע מחול לילדים
“עבודת בית”, מופע מחול דוקומנטרי שנולד מתוך שנתיים של גידול ילדים בתקופת מלחמה מאת הכוריאוגרפית והרקדנית מאיה ברינר, שיוצרת פאזל משתנה של משפחה על הבמה. המופע בהשתתפות שני ילדיה של ברינר – מיכאל (10) וזהר (7), מזמין את הקהל ילדים והורים למפגש עם דינמיקה משפחתית ברגעים של משחק, מגע, מילים, תנועה, רוך ושייכות. כשלצד התנועה מתקיים גם מרחב שיחה – שבין האם לילדיה ומילים שנטמעות בריקוד ומוסיפות רובד חי, קומי ונוגע ללב.
24.7 מרכז סוזן דלל
28.8 אודיטוריום בית ברבור
14. עברית וחיות אחרות – פעילויות קיץ באקדמיה ללשון העברית
מרכז התרבות וההדרכה של האקדמיה ללשון העברית מציע מפגשים לשוניים בחופשת הקיץ ולכל המשפחה. מפגשי “שפה חיה – על עברית וחיות אחרות”. היכרות עם חיות קטנות אך גדולות – פרוקי רגלים המסייעים לשמירה על המגוון הביולוגי, ופעילות לשונית חווייתית בנושא בעלי החיים בשפה.
הגרסה הבוגרת של הפעילות, בשיתוף אוספי הטבע הלאומיים של האוניברסיטה העברית, כוללת ביקור חוויתי מודרך באוספים, עם חוקר טבע והרצאה בנושא בעלי החיים בשפה.
“סיפורה של העברית”, בשתי גרסאות: גרסה משפחתית (ילדים מגיל 8 ומעלה בליווי מבוגר) וגרסה למבוגרים ולנוער. המשתתפים ייחשפו לתולדות השפה, למילים עתיקות וחדשות, לתופעות לשון מרתקות ולחפצים נדירים מעולמם של מחיי השפה כמו המכתבה של בן־ יהודה והכרטסת של אבן-שושן.