“לקחי העבר”: כרמז לבנימין נתניהו, פורסם היום (רביעי) ב”יתד נאמן”, הביטאון של “דגל התורה”, מאמר על וינסטון צ’רצ’יל ופעולותיו – במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחריה, שכותרתו היא “לקחי העבר”. במאמר נכתב כי צ’רצ’יל היה האדם הנכון והמנהיג הנכון בזמן המלחמה – אולם הוא “קפא על השמרים” ולא שם לב לרצון שהלך בעם לשינוי – ולכן הפסיד בבחירות אחרי המלחמה, גם כאשר חשבו שהוא ייבחר שוב.
“התברר, כי להבטחות השווא, ולהתנכרות לצרכי העם ובהם אנשים שהיו אוהדיו ותומכיו, היה מחיר כבד. אמנם לאחר כמה שנים חזר והתמנה שוב לראש ממשלה, אך לא חזר עוד לגדולתו ההיסטורית בעיני העם הבריטי”, נכתב לבסוף.
“רבים מאזרחי בריטניה העידו כי מה שהחזיק אותם באותם ימים מרים שעברו על האומה הבריטית היתה מנהיגותו של האיש”, ציין המאמר. “היה ניתן לחשוב, ובצדק רב, שבתום המלחמה מקומו של צ’רצ’יל בראשות הממשלה מובטח ללא עוררין, ושוטה יהיה זה אשר יהין להתמודד מולו. אך לא כך היה. עם סיומה של המלחמה כשהעם הבריטי התעייף ממלחמות והבין כי ‘עת שלום’ לפניו, פג הקסם”, נכתב.
במאמר ציינו כי צ’רצ’יל היה האדם הנכון לזמן המלחמה, אולם הבריטים החלו לחוש מיאוס ממנה, וחיפשו שלום. אז, כך נכתב במאמר, באותו הזמן, מפלגת הלייבור בנתה בשקט אלטרנטיבה שלטונית – ונבחרה. “מהר מאוד, כך התברר, שתפקוד מבריק וכשרוני ככל שהיה בעת מלחמה, אין די בו כדי להגדירו כ’מנהיג’. אכן חלק מהעם סבר שצ’רצ’יל היה האדם הנכון בזמן המלחמה – אך גם הם הבינו שלאו דווקא הוא המנהיג המתאים לתקופה שאחריה”, נכתב.
“צ’רצ’יל שהפך לגיבור מלחמה ושיכור הניצחון, לא היה עם אצבע על הדופק ולא זיהה את השינוי. הוא לא היטה את אוזניו לעם המותש, ומכר להם נאומי סרק על ניצחון. הוא השקיע את מיטב זמנו וכישרונותיו הנדירים ליחסי חוץ ואף קיבל בהמשך תואר של אזרח כבוד ממדינת ארה”ב”, נכתב. “הציבור העייף ציפה למנהיגות שתיצור שינוי – בעיקר בתחומי הבריאות, החינוך, הרווחה והתעסוקה, בשיקום הפנימי”.
יש לציין כי במאמר לא הוזכר כי אכן מדובר בנתניהו. אולם, הוא נכתב על רקע המשבר בקואליציה בנוגע לחוק הגיוס, והדיווחים לפיהם נתניהו משווע לבחירות כעת. נזכיר כי יולי אדלשטיין לא הציג טיוטה של חוק הגיוס למפלגות החרדיות, והחרדים החרימו את המליאה של הכנסת. גורם במפלגות אמר: “אנחנו מוכנים לשלם מחירים כבדים. נתניהו מעוניין בבחירות, ועל כן קידום חוק הגיוס נמרח ולא יעבור”.