הפגישה החלה: ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא דונלד טראמפ התכנסו הלילה (שלישי) בפעם השנייה בתוך פחות מ-24 שעות. זאת כמעט חצי שנה לאחר פגישתם האחרונה של השניים. ברקע, כ-10 פרו-פלסטינים הפגינו בסמוך.
לפני פגישתם הראשונה, החלה בוושינגטון מחאה פרו-פלסטינית כאשר מפגינים התאספו ברחובות בסמוך ל”בלייר האוס”, והניפו דגלי אש”ף ובובה בדמות נתניהו. טרם הפגישה הדגישה דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט: “בראש סדר העדיפויות של הנשיא כרגע – לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים. חמאס צריך לקבל את ההצעה. השליח וויטקוף יצא לדוחא בהמשך השבוע להצטרף למשא ומתן על עסקת החטופים”.
קודם לכן, משפחות חטופים התכנסו ברחבת הקפיטול, בגשם שוטף, כדי להעביר את המסר המרכזי איתו הגיעו מישראל לארצות הברית: “תסגרו עסקה שתחזיר את כולם הביתה”. בתוך כך, המתווך האמריקני-פלסטיני בשארה בחבח כתב בעמוד הפייסבוק שלו: “תושבי עזה, אנחנו מצפים בתקווה רבה שתוכרז הפסקת אש במהלך הימים הקרובים”.
עוד לפני שראש הממשלה נתניהו וראש המוסד וויטקוף יעדכנו את משפחות החטופים על ההתקדמות במו”מ, המידע מחדרי השיחות בדוחה יועבר ישירות לדרגי ההחלטה בישראל ובארה”ב – כשברקע ניכרת השפעה ישירה של הדינמיקה הקטארית על לוח הזמנים של ביקור נתניהו בוושינגטון. השיחות בקטאר החלו ביום ראשון בערב, במקביל להמראתו של נתניהו לארה”ב, והסבב הראשון הוגדר טכני וללא פריצת דרך.
הפגנה פרו-פלסטינית לפני פגישת נתניהו טראמפ בוושינגטון (צילום :אנה ברסקי)
משוחחים עם עיתונאים – אמריקאים בלבד
נזכיר כי טרם הפגישה בין השניים הוגדר כי לא תהיה מסיבת עיתונאים. אולם, זמן קצר לאחר שהחלה הפגישה, החלה מסיבת עיתונאים מאולתרת. באופן חריג, הוחלט כי רק הכתבים האמריקאים הורשו להיכנס לפגישה. עם פתיחת הדלתות בפני התקשורת – האמריקאית בלבד, טראמפ בירך את נתניהו ורעייתו שרה: “זה כבוד שביבי ושרה איתנו, אני חושב שתהיה לנו הצלחה גדולה בעתיד”. במהלך הפגישה העניק נתניהו לנשיא טראמפ מכתב רשמי ובו מועמדות לפרס נובל לשלום. טראמפ השיב בתודה וציין כי הוא מעריך את נתניהו ואת נחישותו לקדם ביטחון ושלום.
לאחר מכן ניתנה הרשות לשאלות כתבים – כאשר נשאל הנשיא טראמפ האם תוכנית ההגירה מעזה עדיין על הפרק, הפנה את השאלה לנתניהו והשיב: “הוא יענה”. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לראשונה לתוכנית ההגירה מרצועת עזה ואמר: “מי שרוצה להישאר יכול להישאר, ומי שרוצה לצאת – יכול לצאת. זו זכות בחירה, זה לא כלא. אנחנו עובדים עם ארה”ב כדי למצוא מדינות שיסכימו לקלוט, ומתקרבים לרגע הזה”.