ועדת הבריאות קיימה היום (שלישי) דיון בעקבות עדויות קשות מצד מטופלים והורים על תנאי השהות בבתי מאזנים, בהם מטופלים מתמודדי נפש. יו”ר הוועדה, ח”כ יוני משריקי, קרא למשרד הבריאות להחמיר את הפיקוח על המקומות, ולחייב כל בית מאזן לפרסם מידע ברור על מוקד פניות ייעודי עבור המטופלים ובני משפחותיהם. משריקי דרש לקבוע מנגנון פיקוח שיכלול ביקורים תכופים, מיפוי כשלים ומתן ציון פומבי לכל בית. “הפיקוח חייב להיות שקוף ומיידי”, אמר.
את הדיון יזמה ח”כ גלית דיסטל-אטבריאן, אם לילד המתמודד עם אוטיזם והפרעות התפתחות. לדבריה, בשל הרקע שלו בנה אושפז בבית מאזן, שם נחשף – לטענתה – להתנהגות משפילה מצד המטפלים: “זלזול, לגלוג, איומים והתנכרות”. לדבריה, המקום חסך בפעילויות, לא סיפק מזון מספק, לא טיפל בניסיונות אובדניים, ולא דווח על התנהגויות חריגות. דיסטל אמרה כי קיבלה עדויות דומות גם ממטופלים נוספים וגם ממדריכים.
ח”כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) הביעה חשש מפיקוח לקוי של משרד הבריאות על המקומות, וח”כ ירון לוי (יש עתיד) הוסיף כי לצד העדויות הקשות יש גם בתים מאזנים שפועלים כראוי.
בין הדוברים הייתה גם רוני, מטופלת לשעבר בבית מאזן, שתיארה את השהות בו כ”מאיימת, מעודדת הרעבה פיזית, וחסרת עזרה בסיסית”. שירה, שבעלה טופל במקום בעקבות הלם קרב, סיפרה כי המשפחה הוצאה מהתמונה, ללא כל הדרכה: “עודדו אותו לנתק קשר איתי ועם הילדים”. היא קראה להקים מערך הדרכה לבני משפחות.
יו”ר עמותת לנפ”ש, רותם פאר, אמרה בדיון: “אין מדובר באירועים נקודתיים אלא בשיטה. חייבים מנגנון תלונות עצמאי”. נציגי מערכת הבריאות השיבו כי הנושא נמצא בטיפול. ד”ר מרדכי לובוצקי, הרופא הראשי של החטיבה במשרד הביטחון, הודה כי “אין מספיק פיקוח וליווי”, והתחייב ל”חישוב מסלול מחדש”.
לדברי רויטל אורדן, מנהלת המערך האמבולטורי בבריאות הנפש במשרד הבריאות, מספר המטופלים הכפיל את עצמו מאז פרוץ המלחמה. לדבריה, לפני המלחמה פעלו 17 בתים מאזנים, וכיום פועלים 45. לדבריה, בימים אלו מוקם מנגנון פיקוח חדש, אך הזהירה כי “בנייה מהירה מדי תוביל לקריסה”. היא ציינה כי התקבלו עד כה תלונות מעטות בלבד, אך במקרים חמורים כבר הוחלט לסגור בתי מאזנים.