צרפת דורשת לקבל 80% מנתח העבודה בפרויקט מטוס הקרב המשותף עם גרמניה, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס שנסמך על מקור בתעשיית הביטחון ופרסום בכתב העת הגרמני Hartpunkt. הדרישה מעוררת חשש לעתידו של פרויקט הדגל, שמוערך ביותר מ-100 מיליארד יורו.
מדובר בפרויקט FCAS (Future Combat Air System), שמטרתו לפתח מטוס קרב מהדור החמישי, אשר יחליף את מטוסי ה”רפאל” הצרפתיים וה”יורופייטר” הגרמניים והספרדיים החל משנת 2040. בפרויקט מעורבות שלוש חברות מרכזיות: דאסו (צרפת), איירבוס (גרמניה) ואינדרה (ספרד).
היוזמה נתקלת בעיכובים ומחלוקות מתמשכות בין גרמניה וצרפת, בעיקר סביב חלוקת העבודה וזכויות הקניין הרוחני. עד כה חולקו המשימות לפי תחומי התמחות: גוף המטוס, המנוע, מערכות נלוות ורשת הקרב הדיגיטלית. הדרישה החדשה של צרפת, לפי הדיווחים, צפויה לשנות את מבנה החלוקה – באופן שעלול למנוע את המעבר לשלב הפיתוח הבא, המתוכנן להתחיל עד סוף השנה.
לפי המקורות, הדרישה הצרפתית תפגע בין השאר בחברות גרמניות כמו Hensoldt ו-MTU, ותעורר התנגדות נחרצת בברלין. משרד ההגנה הגרמני הדגיש בתגובה כי ההסכמים הבין-ממשלתיים הם המסגרת היחידה המחייבת את השתתפות גרמניה בפרויקט. מנגד, משרד ההגנה הצרפתי סירב להגיב.
הפרויקט הוכרז לראשונה ביולי 2017 על ידי נשיא צרפת עמנואל מקרון והקנצלרית הגרמנית דאז אנגלה מרקל. הוא נועד לסמל את אחדות אירופה לאחר משבר ההגירה והברקזיט, אך בשנים האחרונות הפך לסמל של מתיחות גוברת בין שתי המעצמות.
חבר הבונדסטאג כריסטוף שמיד (SPD) אמר ל-Hartpunkt כי אם צרפת תתעקש על הדרישה, הדבר עלול להיות “המסמר האחרון בארון הקבורה” של הפרויקט: “ברלין לא תוכל להסכים לממן פרויקט צרפתי בכסף גרמני”. באיירבוס הגיבו בזהירות. דובר החברה אמר שהיא מחויבת לפרויקט ולכל ההסכמים הקיימים, אך הוסיף כי “החודשים הקרובים, עד סוף השנה, יהיו קריטיים להשקת שלב הפיתוח”.
במקביל, ועד העובדים של חטיבת הביטחון והחלל באיירבוס כינס אסיפת חירום של האיגוד ליום שני הקרוב, במפעל במנצ’ינג – האתר המרכזי בגרמניה לייצור מטוסי יורופייטר.