כמעט חצי שנה לאחר פגישתו האחרונה של נתניהו עם נשיא ארה”ב דונלד טראמפ וכעת, עיני כל העולם נשואות לוושינגטון בציפייה. באופן שונה מפעמים קודמות, הפעם לא תהיה הצהרה מצולמת או מסיבת עיתונאים. מהבית הלבן נמסר כי טראמפ ונתניהו יקיימו ארוחת ערב פרטית, כאשר בראש סדר העדיפויות – סיום המלחמה בעזה וחזרת החטופים
עם פתיחת הדלתות בפני התקשורת, טראמפ בירך את נתניהו ורעייתו שרה: “זה כבוד שביבי ושרה איתנו, אני חושב שתהיה לנו הצלחה גדולה בעתיד”.
נתניהו מצדו הביע תודה על מנהיגותו של הנשיא ואמר: “אני רוצה להביע את ההערכה וההערצה שלי. רבים בישראל וברחבי העולם מעריצים אותך. יש לך צוות מצוין”. במהלך הפגישה העניק נתניהו לנשיא טראמפ מכתב רשמי ובו מועמדות לפרס נובל לשלום. טראמפ השיב בתודה וציין כי הוא מעריך את נתניהו ואת נחישותו לקדם ביטחון ושלום.
לאחר מכן ניתנה הרשות לשאלות כתבים – כאשר נשאל הנשיא טראמפ האם תוכנית ההגירה מעזה עדיין על הפרק, הפנה את השאלה לנתניהו והשיב: “הוא יענה”.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לראשונה לתוכנית ההגירה מרצועת עזה ואמר: “מי שרוצה להישאר יכול להישאר, ומי שרוצה לצאת – יכול לצאת. זו זכות בחירה, זה לא כלא. אנחנו עובדים עם ארה”ב כדי למצוא מדינות שיסכימו לקלוט, ומתקרבים לרגע הזה”.
ביחס לשאלת הקמת מדינה פלסטינית, הדגיש נתניהו: “לפולשים צריכה להיות יכולת לנהל את חייהם, אך לא את היכולת לפגוע בנו. אף אחד בישראל לא יסכים למשהו אחר – אנחנו רוצים לחיות”. לאחר מכן הוסיף: “לפלסטינים הייתה את מדינת חמאס לפני-7 באוקטובר, ותראו מה הם עשו איתה. ביצעו טבח מזוויע שלא נראה מאז הנאצים”.
הנשיא דונלד טראמפ התייחס לשורת שאלות בנושא איראן ואמר כי ארצות הברית תעשה כל שנדרש כדי למנוע מאיראן להפוך למדינה גרעינית. לדבריו, קיים מו״מ בין הצדדים, והאיראנים הביעו רצון לחדש את הדיאלוג: “הם מעוניינים לדבר, קבענו מו״מ”.
על רקע התקיפה האמריקאית האחרונה והירי שבא בעקבותיה לעבר שטח קטר, אמר טראמפ כי התגובה האיראנית הייתה צפויה ומתואמת מראש: “הכל היה מתואם – ידענו מתי הם יירו ולאן”, הוסיף בנימה מגחכת.
לגבי האפשרות של תקיפה אמריקאית נוספת, ענה טראמפ: “אני מקווה שלא נצטרך לעשות את זה. אני לא מדמיין שנעשה את זה. האיראנים נמצאים במקום אחר משהיו לפני שבועיים”. לדבריו, שיתוף הפעולה בין ארה”ב למדינות ערביות באזור נמצא ברמה גבוהה, והוא סיים באמירה אופטימית: “משהו טוב יקרה, אני מקווה שהמלחמה עם איראן הסתיימה”.
נתניהו הוסיף: “הסרנו את הגידול אבל זה לא אומר שהוא יכול לחזור. אנחנו צריכים לוודא שהגידול לא יחזור. צריך לעקוב אחרי זה בצורה מבוקרת. זה ניצחון היסטורי שכבר שינה את המזרח התיכון וזה יוצר הזדמנות להרחיב את הסכמי אברהם”.
מוקדם יותר, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הערב בבלייר האוס בוושינגטון עם מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו. תחילה קיימו השניים פגישה מורחבת, ולאחר מכן התקיימה פגישה בארבע עיניים. מוקדם יותר, ראש הממשלה נתניהו נפגש עם השליח המיוחד של נשיא ארה״ב למזרח התיכון, סטיב וויטקוף.
טרם הפגישה הדגישה דוברת הבית הלבן: “דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט: “בראש סדר העדיפויות של הנשיא כרגע – לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים. חמאס צריך לקבל את ההצעה. השליח וויטקוף יצא לדוחה בהמשך השבוע להצטרף למשא ומתן על עסקת החטופים”.
משפחות חטופים התכנסו היום ברחבת הקפיטול, בגשם שוטף, כדי להעביר את המסר המרכזי איתו הגיעו מישראל לארצות הברית: “תסגרו עסקה שתחזיר את כולם הביתה”. בתוך כך, המתווך האמריקני-פלסטיני בשארה בחבח כתב בעמוד הפייסבוק שלו: “תושבי עזה, אנחנו מצפים בתקווה רבה שתוכרז הפסקת אש במהלך הימים הקרובים”.
עוד לפני שראש הממשלה נתניהו וראש המוסד וויטקוף יעדכנו את משפחות החטופים על ההתקדמות במו”מ, המידע מחדרי השיחות בדוחה מועבר ישירות לדרגי ההחלטה בישראל ובארה”ב – כשברקע ניכרת השפעה ישירה של הדינמיקה הקטרית על לוח הזמנים של ביקור נתניהו בוושינגטון. השיחות בקטאר החלו ביום ראשון בערב, במקביל להמראתו של נתניהו לארה”ב, והסבב הראשון הוגדר טכני וללא פריצת דרך.
עם זאת, גורם המעורה בפרטים הכחיש דיווחים פסימיים וציין כי המגעים עם המתווכים נמשכים. גם הסבב השני לא הביא בשלב זה להסכמות, אך לפי מקורות בחמאס, אם יירשם קידום חיובי – ייתכן שיוכרז הסכם כבר ביום חמישי. לפי אותם מקורות, עמדת חמאס נותרה בעינה: הכנסת סיוע הומניטרי חופשי, נסיגה מלאה והדרגתית של צה”ל מהרצועה, והתחייבות ישראלית להפסקת מלחמה כוללת – שלוש הדרישות המרכזיות שעדיין נותרו במחלוקת.