הוועדה המוניטרית בבנק ישראל בראשות הנגיד פרופ’ אמיר ירון החליטה לפני שעה קלה להותיר את הריבית ללא שינוי בפעם ה-12 ברציפות. הפעם האחרונה שבה השתנתה הריבית הייתה בינואר 2024 ומאז היא עומדת על 4.5% לשנה.
ההחלטה נוגדת את ציפיות מרבית האנליסטים שהעריכו כי הריבית תרד באופן מידי. בוועדה המוניטרית סקרו את האירועים מאז החלטת הריבית האחרונה ב-26 למאי ובראשם התחזקות השקל לעומת הדולר והיורו, מדד חודש מאי השלילי ועליות השערים החזקות בבורסה.
על פי תחזית מחלקת המחקר התוצר ב-2025 יעלה ב-3.3% וב-2026 ב-4.6%. פרופ’ ירון מודה כי השווקים הפיננסיים מצביעים מאז המלחמה עם איראן על שיפור במצבה הגיאופוליטי של ישראל וזה משתקף בירידה ברמת הסיכון ובעליות השערים. הנגיד מקווה שבעקבות אירועים אלה הצמיחה במשק תעלה.
בעניין גובה תקציב הביטחון ממליץ לבחון מחדש את התקציב ולהתאים אותו למציאות החדשה. הוא קורא לממשלה להמשיך ולנהל את תקציב המדינה באחריות: “האתגר שלנו הוא להמשיך לשמור על האחריות התקציבית שנקטנו עד היום. נצטרך להעריך האם להקצות את הכספים למטרות אזרחיות על חשבון הוצאות אזרחיות ולפעול כדי לוודא שיחס החוב לתוצר יורד עם הזמן (על חשבון הירידה בגרעון)”.
על העיתוי להורדה נוספת בריבית אומר הנגיד: “למלחמה יש השפעות מנוגדות על המחירים. מצד אחד יש ציפייה לגידול בביקוש ובהשקעות מה שעלול ליצור לחץ להעלאת המחירים אבל מצד שני השקל שהתחזק מושך את המחירים כלפי מטה. נצטרך לפעול בזהירות לפני שנחליט”.
כעת לא ברור מה יהיה גורל החלטת הריבית הבאה ב-20 לאוגוסט. עד אוגוסט יתחוללו אירועים רבים שישפיעו לכאן או לכאן: האם צניחה הדולר אכן תגרור הורדת מחירים והדברת האינפלציה?
האם עד אז תושלם עסקת חטופים מלאה ויוכרז על הפסקת אש בעקבות נסיעת ראש הממשלה לוושינגטון. כנס הקיץ של הכנסת יסתיים ב-27 ליולי והכנסת תחזור לפעילות רק ב-19 לאוקטובר. עד אז יוכרעו שאלות פוליטיות קריטיות.
הריבית הריאלית הגבוהה תעיק על משקי הבית הנאלצים להמשיך לפרוע את המשכנתאות ולשלם ריבית גבוהה על משיכת היתר. ארגון העצמאים ביקר את החלטת הנגיד וקרא לו לצאת מאזור הנוחות לפעול מידית להורדת הריבית ב-0.5% ולאפשר את חזרת המשק לצמיחה.
נשיא לשכת רואי החשבון חן שרייבר ביקר בחריפות את ההחלטה ואמר כי המדובר בהחלטה גרועה ובשורה רעה מאוד למשק. לדבריו סביבת ריבית גבוהה לאורך זמן היא נטל בלתי נסבל על משקי הבית והעסקים.