חם, חם מאוד – אבל דווקא בקיץ מסתתרת הזדמנות מפתיעה לחוויה מדברית שלא הכרתם. בלב הנוף הצחיח של צפון הנגב, לא רחוק מבאר שבע, שוכן גן לאומי תל ערד – אתר ארכיאולוגי יוצא דופן שמציע שילוב נדיר בין היסטוריה, טבע ולילות קסומים תחת שמיים זרועי כוכבים.
“תל ערד הוא תל קדום וייחודי שמשלב הליכה קלה, היסטוריה מרתקת, לינת שטח ותצפית פנורמית על בקעת ערד”, מספרת אפרת רוחין, ממונה קהל וקהילה במחוז דרום ברשות הטבע והגנים. “הטבע, הלינה תחת כיפת השמיים וההיסטוריה המקומית מחזירים אותנו לחוויות פשוטות ומרוממות נפש. זה זמן מושלם להתנתק מהמסכים, להתחבר לטבע וליהנות מזמן איכות עם המשפחה והחברים”.
תל ערד הוא מהאתרים הארכיאולוגיים החשובים בישראל. כאן נחשפו שרידיה של עיר כנענית מבוצרת מהקדומות בעולם – עם תכנון עירוני מתקדם, רחובות, אזורי מגורים, חומה אדירה, מערכת אגירת מים ובאר בעומק 16 מטרים. בין השרידים נמצאו גם “בתים ערדיים” אופייניים – מבני אבן עם ספסלים פנימיים ובסיסים לקירוי – שמעידים על אופי החיים של תושבי המקום.
על גבעה סמוכה שוכן תל המצודות – מבנה מרשים מתקופת ממלכת יהודה, שבו התגלה מקדש יהודאי בנוי בתכנית המזכירה את המשכן המקראי. במקדש נמצאו עשרות כתובות באוסטרקונים עם שמות משפחות כהונה – עדות נדירה לפולחן שהיה קיים במקום במקביל לבית המקדש בירושלים.
במרחק פסיעה מהתל, מחכה למבקרים חניון הלילה “החאן הכנעני” – חוויית מדבר של ממש: אוהלים פרטיים או חאן משותף, פינות בישול, נקודות חשמל – והכול בתוך שקט מדברי ושלווה לילית.
בסוף השבוע הקרוב (11–12 ביולי) יתקיימו במקום פעילויות מיוחדות במסגרת “לילות מדבר קסומים”. ביום שישי תיערך סדנת עפיפונים בשעות הערב, ולאחריה קומזיץ מדברי משותף. בשבת עם שחר, יציאה לסיור מודרך בשרידי העיר, ולאחר מכן סדנה להכנת פיתות בדואיות בתנור מסורתי. ההרשמה לפעילות בהרשמה מראש באתר רשות הטבע והגנים.
אם אתם כבר נוסעים שווה לשלב ביקור נוסף באתרים קרובים: מצדה המרהיבה עם הרכבל והמופע האורקולי בימי שלישי וחמישי, טיול מרענן בנחל בוקק או יום של טבע בשמורת עין גדי.