ברקע התקיפה בתימן ופגישתו של נתניהו עם טראמפ הצפויה היום (שני) בבית הלבן, הלחימה בעזה נמשכת, כמו גם שיחות המשא ומתן עם חמאס בנוגע לעסקת חטופים, בישראל בוחנים את האפשרויות הנמצאות על השולחן, בכל הקשור לסוגיית “היום שאחרי” ברצועת עזה, ומה יהיה גורלו של ארגון הטרור חמאס.
רמי איגרא, לשעבר ראש חטיבת השבויים והנעדרים במוסד, ניתח את מצב המלחמה בעזה מנקודת מבטו ופרס את משנתו בנושא, במהלך ריאיון שקיים עם ענת דוידוד ברדיו 103FM.
על עסקת החטופים הנרקמת, אמר איגרא: “בואו נשים את הקלפים על השולחן. מצד אחד יש את מדינת ישראל, שלדברי ראש ממשלתה, לא תוותר עד שאחרון החמאסניקים בעזה ילך לעולמו. מהצד השני יש את חמאס שמודיע חגיגית כבר שנתיים שהוא לא יסכים, אלא להפסקת המלחמה, נסיגת צה”ל מעזה ועוד כל מיני תנאים שקשורים לחלוקת המזון ושיקומה של עזה”.
עוד אמר איגרא כי “מאחר ואלה הם התנאים, זה ברור שבסוף בסוף מישהו יצטרך לשנות את הפנטזיה שלו על העתיד – או שזה יהיה חמאס או שזו תהיה מדינת ישראל. מאחר ואנחנו כבר שנתיים בתוך העסק הזה, ומאחר וגם מרכבות גדעון לא הביאו לנו את הנחמה, והמחיר של הפרויקט הזה הוא מחיר מטורף ונורא של 32 חללים. כולנו צריכים לקוות שהנשיא טראמפ, שכמה שהוא לא הכי הגיוני וצפוי בעולם, ישכנע את נתניהו חבר מרעיו שהדרך קדימה היא לא עוד כוח. כלומר שהאויב הכי גדול של הניצחון המוחלט שלו, הוא הניצחון המוצלח”.
בנוגע לראייתו הכללית בנוגע למה ישראל יצריכה לעשות ברצועת עזה, אמר: “מדינת ישראל צריכה להבין שאם בסוף אנחנו רוצים להיות מדינה משגשגת, אז הפרויקט העזתי הזה הוא פרויקט שווא. למה נזכה בסופו של הפרויקט העזתי הזה, אחרי שנכבוש את כל עזה ונהרוג את כולם? נזכה ב2.1 מיליון פלסטינים או קצת פחות כי נהרוג הרבה, נצטרף לטפל בהם לאורך שנים. בנוסף, יהיה לזה מחיר דמים, ומאות ימי מילואים בשנה, לצד זאת, הכי נורא מהכול הוא שמדינת ישראל, שהייתה מדינה אהובה בעמים, הפכה למדינה שנואה בעמים. אני באמת לא יודע כמה שנים, ואיזה מאמצים נאלץ להשקיע, כדי לשנות את הדבר הזה. שנוכל לנסוע לחו”ל ולדבר עברית ולא להתבייש בזה”.
עוד הוסיף ואמר: “אנחנו נמצאים ברגע של הזדמנות – אם אנשים יפתחו את אוזניהם, ויסתכלו לא רק פוליטית על המציאות, אלא על המציאות כמו שהיא. ההסכם שצריך להגיע אליו עם חמאס, וכולנו מסכימים עד הסוף שאת חמאס היה צריך לחסל, ולהציג לו אלטרנטיבה שלטונית בעזה. יחד עם זאת, מה שאפשר לעשות, וזה לא רק בגלל שחרור החטופים, זה להגיע להסכם בעזה שיהיו בו שלטון ערבי חלופי. שלטון שבו יהיו גם המצרים, גם האמירתים, וגם הרש”פ. אלו מילים שאני אומר, והימין נחרד, כאילו הם יושבים שם ומקווים שהשוודים יבואו ויחליפו את הרש”פ”.
על אופי התהליך שאמור, לשיטתו, להתנהל מול חמאס, אמר: “הפתרון צריך להיות מקובל בעולם, והאמריקנים צריכים לפקח עליו כמו שמפקחים עליו בלבנון. בסוף הוא צריך להוביל לחיבור עם סעודיה, וסעודיה לא תנרמל את יחסיה עם ישראל אלא עם תהיה איזושהי ישות פלסטינית, והרע במיעוטו זה שהיא תשלוט בעזה”.
“למדינת ישראל יש כוח מהותי בשיקום עזה. התהליך לפירוק חמאס הוא לא עוד כירורגיה, התהליך הוא תהליך ארוך של ‘כימותרפיה’. תהליך רעיל שבו אנחנו, יחד עם המצרים שחמאס הוא האויב שלהם, נאלץ או נצטרך לפתח מנגנון שיפרק אותם לאורך זמן. האם נצליח? לא בטוח אבל לצערנו בפינה שאנחנו נמצאים בה כרגע זה או מלחמה לנצח בעזה ללא תוצאות או להגיע להסכם שלא טוב לנו, ולא רצינו אבל זה מה שיש, וזה מה שימנע את השהות של מאות ימי מילואים, הרס משפחות ועסקים והרס תדמיתה של מדינת ישראל בעולם”, הוסיף.
בסיום הריאיון התייחס איגרא לחוק הגיוס הנידון בימים אלו ומעורר סערת ענק בישראל: “אנחנו צריכים להגיד שאנחנו נמצאים ערב חוק ההשתמטות שרק מנציח את זה שאנחנו נלך לעזה, הם לא”.