מקור פוליטי איראני בכיר אישר, בעילום שם, כי ממשל טראמפ הודיע לאיראן על כוונתו להוציא את התקיפות במתקני הגרעין עוד לפני שהם קרו, הדגיש כי הוא לא רוצה עימות כולל, וכי התכוון רק לפגוע באתרי הגרעין פורדו, איספהאן ונתאנז, כך דווח ב”אמוואג'”.
הבכיר הבהיר כי המסר הועבר על ידי גורם צד שלישי. נציין כי המקור אישר גם כי אתגרי הגרעין פונו טרם התקיפות, כאשר “רוב” מלאי האורניום המועשר של איראן נשמר במקומות מאובטחים – הרחק ממוקדי התקיפות.
דיווחים מצביעים על כך שלפחות שלושה מפציצי B-2 שטסו מארה”ב הטילו שש פצצות חודרות בונקרים במשקל 13.6 טון על אתר העשרת האורניום התת-קרקעי בפורדו. מומחים משערים כי שתי פצצות הוטלו על כל אחת משתי הכניסות הראשיות של פורדו יחד עם שתי פצצות חודרות על פיר האוורור.
צוללת, ככל הנראה, ירתה 30 טילי טומהוק על מתקן העשרת האורניום בנתנז וכן על המתחם הגרעיני באספהאן. ראוי לציין ששני האתרים הופצצו על ידי ישראל בימים האחרונים. רשת CBS, בציטוט “מקור אמין”, דיווחה כי “אספהאן והמתקן התת-קרקעי שלה היו כנראה מטרה קשה יותר מפורדו”.
בהצהרתו של טראמפ ב-21 ביוני, אמר כי המתקנים האיראניים שהופצצו “הושמדו לחלוטין”, והזהיר כי כל מתקפה עתידית פוטנציאלית תהיה “גדולה בהרבה וקלה בהרבה”. המנהל בפועל של הקרן להגנת הדמוקרטיות (FDD) ציטט “איש קשר ישראלי” שאמר, “נראה שהתקיפה סיימה את תוכנית הגרעין האיראנית. אישור יגיע ב-24 השעות הקרובות. הצעד האחרון הוא להוציא את החומר הגרעיני מאתרי הגרעין”.
עם זאת, נתונים ראשוניים המאפשרים הערכת נזק עדיין חסרים. לפני ההפצצות, מספר מחקרים הצביעו על כך שיהיה צורך להטיל מספר גדול יותר של פצצות באותם אתרים בהתחשב בכך שעומק פורדו עומד על כ-80-90 מטרים.
לאחר ההפצצות, הרשויות האיראניות אישרו כי אתרי גרעין בפורדו, אספהאן ונתאנז נפגעו – אך לא פורסמו פרטים נוספים. בהצהרה קצרה שפורסמה בשעות הבוקר המוקדמות של ה-22 ביוני, ארגון האנרגיה האטומית של איראן (AEOI) גינה את ההפצצות האמריקאיות כ”מעשה אכזרי הסותר את החוקים הבינלאומיים, ובמיוחד את האמנה בדבר אי-הפצת נשק גרעיני (NPT)”.
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) טענה כי התקיפה האמריקאית “למרבה הצער בוצעה בצל אדישות ואף בצל תמיכתה” של גוף הפיקוח הגרעיני של האו”ם.
הסוכנות הודיעה כי היא “מבטיחה לאומה האיראנית הגדולה שלמרות הקונספירציות של אויביה, עם מאמציהם של אלפי מדענים ומומחים מהפכניים ומוטיבציוניים, היא לא תאפשר לעצור את פיתוח התעשייה הלאומית (הגרעינית – מ”א) הזו”. היא הוסיפה כי היא “העלתה את הצעדים הדרושים, כולל הליכים משפטיים, על סדר היום שלה”.
איראן, שכבר נמצאה בעיצומה של המלחמה עם ישראל, אמרה כי אינה מעוניינת במלחמה כוללת בו זמנית עם ארה”ב. “עליהם לעשות שלום מיד. עליהם להפסיק מיד. אחרת הם ייפגעו שוב”, אמר טראמפ בראיון טלפוני. בהצהרתו הרשמית, טראמפ פירט, “נותרו מטרות רבות. הלילה היה הקשה ביותר מכולן… אם השלום לא יגיע במהירות, נרדוף אחר המטרות האחרות בדיוק, במהירות ובמיומנות”.
בהתחשב בכך שאיראן קיבלה הודעה מוקדמת יחד עם הודעה פרטית מארה”ב לפיה היא אינה שואפת לסכסוך רחב יותר, ייתכן שטראמפ שואף לחזור על אירועי ינואר 2020, במהלכם איראן ביצעה מתקפת טילים בליסטיים אל עבר בסיסים אמריקאים בעיראק, בעקבות אישורו של טראמפ על חיסולו של מפקד כוח קודס דאז, קאסם סולימאני.