More
    Homeנדל"ןטירת כרמל מתפתחת: נדל"ן, תחבורה וחינוך בשינוי מואץ

    טירת כרמל מתפתחת: נדל”ן, תחבורה וחינוך בשינוי מואץ




    פעם היא נחשבה לפרבר שולי וחלש של חיפה – היום היא הופכת לעיר שמושכת אליה משפחות צעירות, אנשי הייטק ומשקיעים. טירת כרמל, השוכנת למרגלות הכרמל, צומחת בקצב מואץ: אם בשנת 2015 התגוררו בה כ-21,000 תושבים, הרי שבמרץ 2025 מספרם כבר עבר את 33,500  – גידול של כמעט 60% בעשור.

    לפי התוכניות המאושרות, צפויה העיר להכפיל ואף לשלש את מספר תושביה בשנים הקרובות, וכשכבר היום מקודמות תוכניות לבניית אלפי יחידות דיור נוספות  –  ברור כי טירת כרמל כבר מזמן אינה רק פרבר שולי ונחלש סמוך  לחיפה אלא תחרות לא קטנה על האוכלוסייה הצעירה. 

    בשנים האחרונות הפכה טירת כרמל ליעד מועדף על משפחות צעירות, ובעיקר על אנשי הייטק שעובדים במת”ם של חיפה או ב״שער הכרמל״ של טירת כרמל ובוחרים לעבור לגור בה. ד”ר אסף גסטפרוינד, שמאי מקרקעין ועו”ד, מדבר על השינוי שעברה: “גם נשר, נהריה וקריחת מוצקין היו פעם עיירות נחלשות. כך גם רחובות, ראש העין וראשון לציון, כולן זינקו קדימה. חיפה מסתכלת עליהן מהצד, יש שיגידו בקנאה.”

    לדבריו, ההתפתחות נובעת מהשקעות בתשתיות ובבנייה: “נבנו כ-3,000 יחידות דיור בחמש השנים האחרונות, והיד עוד נטויה. יש בעיות תחבורה כמו בכל מקום, אבל הן מטופלות”.

    אחת הסיבות המרכזיות לכך שהמשפחות הצעירות נוהרות לעיר היא ההשקעה בחינוך. בשנים האחרונות נפתחו גני ילדים ובתי ספר חדשים, ובימים אלה נמצא בבנייה קמפוס למדעים ואומניות. לצד המסגרות הממלכתיות והממלכתיות-דתיות, פועלים בעיר גם גנים אנתרופוסופיים ומונטסוריים – מגוון חינוכי שמאפשר להורים לבחור. לצד אלה פועל גם מרכז הפעו”ט, מרכז לגיל הרך שמציע הדרכות, פעילויות וטיפולים להורים ופעוטות  –  מיזם שמסמל את החשיבה העירונית על איכות חיים, אך אינו המרכיב המרכזי בלבד.

    “אנחנו לא רוצים לייצר עוד גבעתיים או רמת גן”

    אבל זה לא רק זה – ישנה נקודה שחשובה לרבים. טירת כרמל אינה סובלת מזיהום אוויר, בניגוד לחיפה ולערים הסמוכות מצפון. העיר נמצאת דרומית לאזורי התעשייה המזהמים, ולמרגלות הכרמל, והאוויר בה נקי משמעותית. יתרון חשוב למשפחות עם ילדים ולמי שמודע לבריאותו.

    כאמור, בטירת כרמל פועל אזור תעסוקה ייעודי  שער כרמל שמהווה חלק מהחזון של עיר שמספקת עבודה, שירותים ומסחר בתוך גבולותיה. לדברי יגאל אוסיפוב, ראש מינהלת ההתחדשות העירונית בטירת כרמל: “אנחנו לא רוצים לייצר עוד גבעתיים או רמת גן. המטרה היא לא רק להוסיף יחידות דיור, אלא לתכנן עיר שיש בה הכל – תעסוקה, חינוך, תרבות, שירותים, אולי גם קולנוע. טירת כרמל היא האלטרנטיבה השפויה, גם מבחינת המחירים שעדיין נוחים וגם מבחינת איכות החיים והעדר זיהום אוויר״.

    דירת 3 חדרים חדשה בטירת כרמל נמכרת כיום בממוצע ב-1.7–1.8 מיליון שקל. דירת 4 חדרים חדשה ב-1.9–2.3 מיליון שקל.  דירה יד 2  של 3 חדרים תעלה כ-1.2 מיליון  ו-4 חדרים כ-1.9 מיליון שקל.  לשם השוואה, בחיפה דירה חדשה דומה תעלה 1.8–2 מיליון שקל ודירה יד 2  כ-1.3–1.5 מיליון. 

    דירת 3 חדרים חדשה נמכרת בממוצע ב-1.7–1.8 מיליון שקל. פרויקט קבוצת רייק בטירת כרמל (צילום: קראפט הדמיות)
    דירת 3 חדרים חדשה נמכרת בממוצע ב-1.7–1.8 מיליון שקל. פרויקט קבוצת רייק בטירת כרמל (צילום: קראפט הדמיות)

    הביקוש מורגש: “70% מהרוכשים הם תושבים שמגיעים מחוץ לעיר, בעיקר מחיפה, קריות, עכו וחדרה”, אומר אבי פרץ, מנכ”ל re-new. “יש תושבים ששבים לעיר אחרי שנים, אבל הרוב מגיע מבחוץ בגלל איכות החיים והמחיר. חיפאים מגיעים כי זה קרוב ונוח והארנונה זולה משמעותית מחיפה”.

    לדברי פרץ, נבנית בימים אלה מטרונית חדשה, שתשפר משמעותית את הגישה לעיר. במקביל, מקודמת תוכנית לחיבור בין טירת כרמל לנאות פרס, אחת השכונות המבוקשות בחיפה, ולכביש 2, מה שיפחית את העומס על כביש 4 ויחזק את הקישור התחבורתי למרכז הארץ.

    רמי דבש, סמנכ״ל השיווק של קבוצת רייק, מספר: ״אנחנו הולכים לבנות במתחם הרצל–מוצקין–ביאליק, שיעבור התחדשות עירונית בשלושה שלבים. נבנה כ־1,300 יחידות דיור ושתי קומות מסחר. כבר יש רשימת המתנה של 300 רוכשים פוטנציאליים, עוד לפני השיווק״. 

    לדבריו, ההשוואה לשכונת נאות פרס בחיפה, אחת השכונות המבוקשות בעיר – אינה מופרכת: ״טירת כרמל הולכת להיות הדבר הבא בצפון,  גם מבחינת התושבים וגם מבחינת המשקיעים. בהתחלה משפחות, ובהמשך גם צעירים שייקנו דירות קטנות. מדברים על הכפלה של מספר התושבים בעיר, זה ירים את המצב הסוציואקונומי וגם האוכלוסייה תהיה צעירה יותר. המחיר כרגע אטרקטיבי מנאות פרס אבל באיזה שהוא שלב זה יהיה שווה״. 

    “בטירת כרמל המחיר היה שפוי יותר, גם הארנונה זולה בכמעט חצי”

    ירון ממן, עובד באלביט, עבר מחיפה לפני שלוש שנים: “חיפשנו דירה והמחירים היו גבוהים. בטירת כרמל המחיר היה שפוי יותר, גם הארנונה זולה בכמעט חצי, וגם איכות האוויר. יש פקקים בבוקר ואחר הצהריים, אבל סביר. הילדים בגן של מת״מ וזה מאוד נוח לנו״.  מלי, שעברה גם היא מחיפה: “העיר מאוד קהילתית, המחירים נוחים, והתחושה הכללית הרבה יותר נינוחה. מכבדים את המסורת – וזה נעים, גם אם אתה חילוני”. ליאור מסכם: “זה ליהנות מכל העולמות, קרוב לעבודה, קרוב לים, איכות חיים, ובלי לשלם את מה שמשלמים בחיפה”.

    תמיר דוד, תושב ותיק, מוסיף: “נכנסה אוכלוסייה מעורבת,  גם משקיעים וגם כאלה שלא יכלו לקנות במקום אחר. הארנונה פה מאוד זולה, גם הקניות. חיפאים באים לפה. התחבורה נוחה. העיר ירוקה, אין כאן מזהמים וזה מאוד חשוב. זה ליהנות מהיתרונות של חיפה בלי לגור בה. חסר לנו מרכז תרבות או קאנטרי,  אבל ראש העיר החדש מנסה לתת פתרונות. טירה גדלה בבום  ויש פקקים, אבל עובדים על זה״. 

    \'\'ליהנות מכל העולמות\'\'. טירת כרמל (צילום: בתיה גלעדי)
    \’\’ליהנות מכל העולמות\’\’. טירת כרמל (צילום: בתיה גלעדי)

    “הילדים כאן עדיין משחקים ברחוב כמו בשנות ה־80 וה־90”

    דודו כהן, ראש עיריית טירת כרמל מסביר: ״טירת כרמל נמצאת במיקום גאוגרפי מדהים. היא עיר מישורית כמעט לחלוטין – אין לנו הרים וגבעות כמו בחיפה ובנשר. זו עיר נקייה מזיהום אוויר, קרובה לצירי תנועה מרכזיים כמו כביש 4 וכביש 2, לרכבת, למוסדות אקדמיים, לקניונים ולחוף הים. זו עיר מאוד צעירה – אפילו בקנה מידה ארצי: 29% מהתושבים הם מתחת לגיל 18. היא קהילתית, משפחתית והכול בה קרוב: מגרשי כדורגל, מרכזים קהילתיים, בלי שכונות מנותקות. ילדים כאן עדיין משחקים ברחוב כמו בשנות ה־80 וה־90.״

    איך מחברים בין השכונות הוותיקות לחדשות? 

    ״אנחנו סובלים מהזדקנות של שכונות ותיקות בהן אין מיגון, אנחנו מניעים בכל הכוח מיזמים של התחדשות עירונית. אנחנו משקיעים בתכנון ארוך טווח שייתן מענה הוליסטי, כך שהתשתיות יהיו חדשות בכל השכונות״.

    מה עושים עם הפקקים?

    ״זאת הבעיה המרכזית של טירת כרמל. לא היה תכנון אסטרטגי. כל הכניסות והיציאות היו לכביש 4, אנחנו מפעילים מאמצים כדי לפתוח בשנה וחצי הקרובה את כביש 11 שיוביל לנאות פרס ויהיה מקביל לכביש 4, בנוסף עבודות המטרונית נמשכות ואנחנו פועלים לפתוח מחלף מכביש 4 לכביש 2. עוד משהו זה רעיון שלי לחבר את הרכבלית מאוניברסיטת חיפה לטירת כרמל ונאות פרס ולמרכזית המפרץ, לשמחתי שרת התחבורה לא פסלה את זה והנחתה את האנשים שלה לבחון את הדברים״. 

    \'\'קהילתית ומשפחתית\'\'. טירת כרמל (צילום: בתיה גלעדי)
    \’\’קהילתית ומשפחתית\’\’. טירת כרמל (צילום: בתיה גלעדי)

    מה עם היכל תרבות?

    ״זה עוד אחד מהדברים שחסרים ואנחנו מנסים לקדם בכל הכח, אין לנו היכל תרבות. אני הנחיתי למצוא פתרון של היכל תרבות באזור ה-600 מושבים, במקביל אנחנו רוצים להקים אצטדיון כדורגל ולשפץ את המתנ״ס. אני חייב לציין שאנחנו עשינו אינספור אירועי תרבות בהשקעה לא מבוטלת, שלומי שבת, קטורזה, יובל דיין, עידן חביב ועוד היד נטויה. אני מקווה שבשנתיים הקרובות יהיה לנו תקציב וגם נסיים את התכנון של היכל התרבות״.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img