More
    Homeחדשות בעולםסעודיה רואה בישראל גורם מערער יציבות ועלולה לבחור בברית עם איראן

    סעודיה רואה בישראל גורם מערער יציבות ועלולה לבחור בברית עם איראן




    לדיווח בעיתון ה”פייננשל טיימס”, סעודיה מעדיפה בשלב הזה ללכת עם איראן מאשר עם ישראל. הם מסבירים שמאז מבצע “עם כלביא”,  בנימין נתניהו ודונלד טראמפ העלו שוב ושוב את הנורמליזציה עם מדינות ערב על סדר היום שלהם לעיצוב מחדש של המזרח התיכון. “תשאירו לי את ההתמודדות עם סעודיה והשכנת שלום עם מדינות אחרות”, אמר ראש הממשלה הישראלי לתקשורת האמריקאית בשבוע שעבר.

    לפני התקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023 ומלחמת עזה, נראה היה שנתניהו התקרב להסכם נורמליזציה היסטורי עם ריאד, “תאמינו לי, לא רק שחשבתי על זה, אני חושב על זה”, אמר. אולם, נראה שדעתה של סעודיה השתנתה באופן דרמטי מאז 7 באוקטובר, כאשר הנסיך מוחמד בן סלמאן הגיב בזעם לפעולות ישראל בעזה ודרש להאיץ פיוס עם איראן, יריבתה ההיסטורית של סעודיה.

    בנימין נתניהו, דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
    בנימין נתניהו, דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

    משקיפים אומרים שההתקפה על האיראן הפכה את סעודיה לאפילו יותר זהירה ושהם רואים בישראל כוח צבאי ומערער יציבות יותר ויותר, והממלכה נקטה מאז המלחמה צעדים פומביים לחיזוק היחסים עם טהראן. “מדינות המפרץ ישמרו על ההתקרבות שלהן עם איראן. זו מדיניות חכמה לנהל עם השכן הגדול ביותר שלך מעבר למפרץ”, אמר ל”פייננשל טיימס” אדם המכיר את החשיבה של הממשלה הסעודית. “אבל זה הופך את הנורמליזציה עם ישראל לפחות סבירה, וזה הופך את סעודיה ליותר נחושה לקבל את הנקודות שלה בתיק הפלסטיני.”

    חסן אלחסן, חוקר בכיר במדיניות המזרח התיכון במכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים הממוקם בבחריין, אמר כי לסעודיה יהיה קשה לעשות נורמילזציה עם ישראל “הן מבחינה פנימית והן עבור האמינות המנהיגותית האזורית והאסלאמית שלה”. התוכניות של הנסיך מוחמד לפני ה-7 באוקטובר לקיים יחסים דיפלומטיים עם ישראל, בתמורה לברית הגנה אמריקנית, היו משנות את המזרח התיכון. אומנם איחוד האמירויות ובחריין נרמלו את היחסים עם ישראל ב-2020 תחת הסכמי אברהם. אבל עסקה עם סעודיה – מנהיגה של העולם האיסלאמי, ותומכת ותיקה של המטרה הפלסטינית – הייתה זכייה גדולה עבור ישראל.

    הכל השתנה אחרי ה-7 באוקטובר. הנסיך מוחמד קרא שוב ושוב למתקפה הזועמת של ישראל בעזה “רצח עם”, ותמונות ההרס בעזה הביאו לרדיקליזציה של דור חדש בסעודיה. המלחמה תהפוך את הנורמליזציה לבלתי פופולרית ביותר בקרב סעודים צעירים והנסיך מוחמד דרש שכל מהלך כזה ידרוש תחילה הפסקת אש וצעדים קונקרטיים לקראת יצירת מדינה פלסטינית, כך על פי העיתון האמריקאי.

    עם המלחמה שמתפשטת ברחבי האזור, סעודיה גם שיקמה את הקשרים שלה עם איראן. הנסיך מוחמד והנשיא האיראני מסעוד פזשכיאן דיברו מאז באופן קבוע בטלפון, כאשר הממלכה חששה להיקלע להסלמה אזורית רחבה יותר. סעודיה גינתה את התקפות ישראל, ושר הביטחון של הממלכה, הנסיך חאלד בן סלמאן, דיבר עם הרמטכ”ל החדש של איראן עבדולרחים מוסאווי כדי לדון ב”מאמצים לשמור על ביטחון ויציבות”.

    עבור סעודיה, החלשת איראן על ידי ישראל – ושל הפרוקסים האזוריים שלה כמו חיזבאללה – הופכת את טהראן לפחות איום גם אם זה שעכשיו היא תנסה לרוץ לערב הגרעין. “איראן של 2022… היא לא איראן של 2025”, אמר לפייננשל טיימס גרגורי גאוס, חוקר אורח במכון המזרח התיכון בוושינגטון. לעומת זאת, “ישראל המנצחת של 2025 נראית כמו אלמנט מערער יציבות של הפוליטיקה ברחבי האזור”.

    צעדים לקראת נורמליזציה עם ישראל יקנו לסעודיה חסד פוליטי מוושינגטון, וטראמפ לא הסתיר את “החלום” שלו שהממלכה תצטרף להסכמי אברהם. “זה הולך להיות משהו מיוחד”, אמר בביקור בריאד במאי. אבל פקידים ישראליים מאמינים שעסקה קלה ומהירה יותר מנורמליזציה מלאה בין ישראל למדינות כמו סעודיה יכולה להתקיים עם סוריה השכנה, תחת הממשלה החדשה שלה בהנהגת אחמד א-שרע (אל-ג’ולאני).

    פלסטינים אוספים שאריות של סיוע הומניטרי (צילום: רויטרס)
    פלסטינים אוספים שאריות של סיוע הומניטרי (צילום: רויטרס)

    אכן, חלק מהאנליסטים טוענים שסעודיה ומדינות מפרץ אחרות מהמרות על דרך אחרת לשמח את טראמפ: כסף. במהלך הנסיעה של הנשיא לאזור במאי, מדינות המפרץ התחייבו לטריליוני דולרים בהשקעות, דבר שהן מקוות שיחזק את הקשרים ויקנה להן גישה לטכנולוגיית בינה מלאכותית אמריקנית ונשק מתקדם, כך לפי הדיווח ב”פייננשל טיימס” 





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img