More
    Homeפוליטי - מדיניבג"ץ זיני: יותר ממחלוקת על מועמד, זהו קרב על גבולות הכוח

    בג”ץ זיני: יותר ממחלוקת על מועמד, זהו קרב על גבולות הכוח




    הדיון שהתקיים אמש (שלישי) בבג”ץ בעתירות נגד מינויו של דוד זיני לראשות שירות הביטחון הכללי חרג הרבה מעבר לשאלת התאמתו של אדם אחד לתפקיד רגיש. הוא הפך לזירה בולטת נוספת במאבק המתמשך בין רשויות השלטון במדינת ישראל – הרשות השופטת, הרשות המבצעת והיועצת המשפטית לממשלה שממוקמת ביניהן.

    לב הסוגיה הפורמלית פשוט: האם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנמצא בהסדר ניגוד עניינים מתוקף החלטות בג”ץ קודמות, רשאי למנות את ראש השב”כ הבא, תפקיד ביטחוני ראשון במעלה, והאם ניתן לעקוף את חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה, שגורסת כי עליו להאציל את הסמכות הזו לגורם אחר. אך מאחורי השאלה המשפטית הזו, מסתתר עימות עמוק על גבולות הסמכות של ראש הממשלה, מקומה של מערכת המשפט, ויחסי הכוח בין רשויות המדינה.

    בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
    בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

    העתירה שהוגשה על ידי גופים אזרחיים ואקדמאים מבקשת כי המינוי לא ייעשה באופן ישיר על ידי נתניהו אלא יועבר להחלטת שר אחר או ועדת איתור בלתי תלויה. מנגד, תומכי המינוי ובהם משפחות חטופים ונפגעי טרור, טוענים שמדובר בצורך לאומי דחוף וכי אין זה ראוי להגביל את שיקול הדעת של ראש הממשלה, במיוחד במצב חירום ביטחוני.

    הדרמה בבית המשפט לא נגעה רק לשאלות המהותיות אלא גם לפרוצדורה עצמה: ראש הממשלה משך את עתירתו נגד חוות הדעת של היועצת המשפטית, וביקש שלא יתקיים כלל דיון בנושא. בג”ץ דחה את הבקשה והחליט לדון בעתירות האחרות שהוגשו, מהלך שמעיד על עמדתו העקרונית של בית המשפט העליון בנוגע לחשיבות הביקורת השיפוטית, גם כשמדובר בשאלות רגישות של ביטחון המדינה. זירת האולם הפכה אף היא לסמל למתח השורר בין הרשויות: מהומות, קריאות גנאי והוצאת נבחרי ציבור מאולם הדיונים המחישו עד כמה עמוק השבר הציבורי והפוליטי שמלווה את ההליך. אולם יותר מהצעקות, חשובה ההחלטה של בית המשפט להמשיך בדיון למרות לחצי הרשות המבצעת ולמרות הבקשה למשוך את ההתדיינות.

    הפרשה הזו היא לא רק סיפור על מינוי, אלא שיעור חי בדמוקרטיה חוקתית. היא מזכירה לנו שהמתח בין הרשויות איננו תקלה, אלא מנגנון הכרחי לשמירה על איזון ושלטון החוק. דווקא כשהסערה הפוליטית גואה, תפקידם של בלמים ואיזונים הופך חשוב פי כמה. בסופו של דבר, פרשת המינוי של זיני ממחישה את הקונפליקט המתמיד במדינה דמוקרטית: מצד אחד הצורך בקבלת החלטות אפקטיבית על ידי הדרג הנבחר, ומנגד הצורך בקיומם של גבולות מוסדיים ברורים, גם כשהדחיפות הביטחונית ניכרת. ההכרעה, ככל שתגיע, לא תעסוק רק בשאלה “מי ראוי”, אלא בשאלה “מי מוסמך”, ומתי ניתן לחרוג מהכללים בשם צורך לאומי דחוף.

    עו”ד גיל דחוח, מומחה במשפט פלילי וציבורי, יו”ר ועדת פשיעה כלכלית בלשכת עורכי הדין





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img