הוצאות צבאיות עולמיות הגיעו בשנת 2024 לשיא של 2.72 טריליון דולר, עלייה של 9.4% לעומת השנה הקודמת – הזינוק החד ביותר מאז סיום המלחמה הקרה. כך עולה מדו”ח שפרסם היום (שני) המכון המכון הבין-לאומי לחקר השלום בסטוקהולם (SIPRI). על פי הדו”ח, המתיחות הגיאופוליטית הגוברת, הביאה לעלייה בהוצאות הצבאיות בכל אזורי העולם, כאשר הגידול החד ביותר נרשם באירופה ובמזרח התיכון. למעלה מ-100 מדינות הגדילו את תקציב הביטחון שלהן בשנה החולפת, כשרבות מהן עושות זאת על חשבון תחומים אזרחיים אחרים.
ב-SIPRI מציינים כי ההשקעה המוגברת בהוצאות ביטחוניות צפויה להותיר השלכות כלכליות וחברתיות משמעותיות על המדינות השונות בשנים הקרובות. כסף שהולך לביטחון לא ילך לרווחה, חינוך ובריאות, דבר המעלה דילמות תקציביות קשות בפני מדינות רבות בעולם שהחליטו, או נאלצו, להגדיל את הוצאותיהם הצבאיות.
לפי החוקרים, המדינות נאלצות לבצע בחירות קשות: בין הצורך להגן על עצמן בזירה הבינלאומית לבין הצורך לשמור על מדינות פנים יציבה, ולדאוג לרווחת אזרחיהן. ככל שהמתיחות העולמית תימשך, ואולי אף תתעצם, נראה כי שיעור התקציב הבטחוני ימשיך לגדול – וכנראה שלא בכיוון שייטיב עם החברה האזרחית.
באירופה, ההוצאות הביטחוניות זינקו ב-17% בשנת 2024, כולל ברוסיה, והן חצו לראשונה את הרמות שתועדו מאז הסתיימה המלחמה הקרה, בראשית שנות ה-90 למאה הקודמת. אחת הסיבות המרכזיות לעלייה זו היא המלחמה המתמשכת באוקראינה והחשש באירופה מהיחלשות מחויבות ארצות הברית לברית נאט”ו.
רוסיה הגדילה את תקציב הביטחון שלה ל-149 מיליארד דולר – עלייה של 38% לעומת 2023 וכפליים מהיקף ההוצאה בשנת 2015. מדובר בכ-7.1% מהתמ”ג הרוסי וכ-19% מהוצאות הממשלה. הגדלה שכזו עשויה לרמוז כי רוסיה לא מאמינה בשלום, או שאינה חפצה בו.
גם אוקראינה העלתה את הוצאותיה הצבאיות, אך בשיעור מתון יותר: עלייה של 2.9% שהביאה את התקציב ל-64.7 מיליארד דולר – כ-43% מרמת ההוצאה של רוסיה. לפי הדו”ח, אוקראינה הקצתה את כל הכנסות המדינה המתקבלות למיסים לכיוון התחום הביטחוני, מה שמציב אותה במצב תקציבי קשה במיוחד. נכון לסוף 2024, ההוצאה הביטחונית של אוקראינה עמדה על 34% מהתמ”ג – השיעור הגבוה ביותר בעולם.
במקביל, ארצות הברית הגדילה את תקציבה הצבאי ב-5.7% והגיעה לסכום של 997 מיליארד דולר. מדובר בכשני שלישים מההוצאות של כל מדינות נאט”ו, וכ-37% מכלל ההוצאה הצבאית בעולם. בדו”ח מדגישים אנשי ה- SIPRI כי המגמה של השקעה גוברת בביטחון צבאי אינה צפויה להיעצר בקרוב, בעיקר על רקע המשך המתיחות באירופה, אסיה והמזרח התיכון.