היום, ערב יום השואה, ייערך בקרקוב טקס בסימן החיבור בין זיכרון השואה לאירועי 7 באוקטובר. את הערב יפתח החזן הצבאי הראשי סא”ל שי אברמסון, ויישאו בו דברים סגן יו”ר מצעד החיים ברוך אדלר, יו”ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל וניצול השואה נפתלי פירסט.
במהלך הטקס יוענק לראשונה אות מצעד החיים לאישים וגופים שבלטו בתרומתם להנצחת השואה וחיזוק החוסן הלאומי, ובהם יו”ר קק”ל יפעת עובדיה־לוסקי, יושבי ראש קרן מנומדין, איריס וחיים טייב, וכן נציגי ענף ההייטק הישראלי. כמו כן תתקיים הדלקת ששת נרות הזיכרון על ידי שורדי שואה, חיילי צה”ל, נציגי משפחות חטופים ופדויי שבי, לצד שיתוף ברגעי זיכרון אישיים, ובהם קטע מרגש לזכרו של יוסף וינר ז”ל – שורד שואה מקיבוץ כפר עזה, שאיבד את נכדיו בטבח.
מחר, יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ייצא לדרך בפעם ה־37 מצעד החיים בין מחנות ההשמדה אושוויץ ובירקנאו בפולין, בשנה שבה מציינים 80 שנה לשחרור המחנות ולסיומה של מלחמת העולם השנייה. את המצעד השנה יובילו נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל לצד נשיא פולין אנדז’יי דודה. המצעד יתקיים בסימן תרומת בעלות הברית לשחרור מחנות ההשמדה – בהובלת הגנרל דווייט אייזנהאואר, שאת מורשתו ייצג נינו מריל אייזנהאואר.
40 שורדי שואה מישראל ישתתפו במצעד, בליווי בני משפחותיהם. הגעתם התאפשרה בזכות גיוס משאבים רחב מצד מנכ”לים ועובדים מחברות ההייטק הבולטות בישראל. לצידם תצעד משלחת שורדי 7 באוקטובר, ביוזמת קרן מנומדין, ובראשה הפילנתרופ חיים טייב, יחד עם יו”ר ההסתדרות הציונית יעקב חגואל ונציגי מנהלת החטופים. המצעד ייחתם בטקס המרכזי בבירקנאו, שבו יופיע דניאל וייס, תושב קיבוץ בארי שאיבד את הוריו, ולצידו תשתתף שורדת השבי אגם ברגר, שתנגן בכינור בן 130 שנה ששרד את השואה.
במצעד תשתתף משלחת שגרירים מעשרות מדינות, בהובלת שגריר ישראל לאו”ם דני דנון, שאמר: “אני גאה להוביל את משלחת השגרירים הגדולה ביותר שצעדה אי־פעם במצעד החיים בפולין. המסע שלנו מתחיל כאן, במקום שבו נגזר גורלם של רבים מבני עמנו. הנוכחות של שגרירי העולם כאן היום היא תזכורת לכך שהזיכרון חי, שהעולם לא שוכח, ושהעם היהודי עומד איתן וממשיך קדימה בגאון”.
“אני עדיין חי וזוכר”, אומר שורד השואה נפתלי פירסט. “זוכר את הסלקציות, את העינויים, את הפרידה מההורים, את פני האסירים, השלדים, את הקרונות הפתוחים בקור של מינוס 25 מעלות. צעדתי ימים בצעדת מוות, ראיתי אסירים קופאים למוות, אחרים שנורו כי קרסו. אם קיים גיהינום – כך הוא נראה. אבל שרדנו. הודות להורינו שהורו לנו לשרוד, הודות למחתרת, הודות לרצון החיים. אנחנו, הילדים ששרדו, הגחלים שנותרו מהשריפה הגדולה. אנחנו העדות החיה למה שאסור לשכוח, ומה שחייבים להמשיך לספר לעולם כולו”.
“מצעד החיים הוא קריאה מוסרית חדה ועמוקה, במיוחד בצל מאורעות 7 באוקטובר”, אומר ברוך אדלר, סגן יו”ר מצעד החיים. “קיום המצעד הוא תשובה חיה להכחשה ולשכחה – תזכורת לכך שהזיכרון הוא תנאי לקיומנו. ביום השואה הזה נצעד שוב, לא רק כדי לזכור את מה שהיה, אלא כדי לוודא שהזיכרון ימשיך להאיר ולחנך את הדורות הבאים”.
בסיור מרגש שערכו חברי משלחת 7 באוקטובר בכיכר הכיסאות בגטו קרקוב, אמרה לילך חדד, אחותו של רן שפר ז”ל שנרצח בנובה, לאחר שגילתה כי תמונתו הונחה על אחד מהכיסאות במקום: “מאז שנרצח, הוא מוסר ד”שים בכל מיני צורות, כמו עכשיו”. עופר, אביו של יהב וינר ז”ל, שנרצח בכפר עזה והציל את אשתו שי־לי עטרי ובתם התינוקת שיה, אמר: “למסע הזה יש משמעות כפולה. אני הבן של יוסף וינר, ניצול שואה בן 97″. הוא סיפר על אביו שאיבד גם את נכדו יהב וגם את נכדתו הדר ברדיצ’בסקי ובעלה איתי. “כשאבא שלי הבין את גודל האסון, הנפש כבר לא עמדה בעצב ובסבל, ובדצמבר האחרון הוא נפטר”, סיפר אמר. “המסע הזה מרגש ומציף”.
נשיא קרן מנומדין חיים טייב: “השנה יצעדו יחד איתנו אנשים שביום אחד נחטפו לעזה וחוו זוועות שלא נראו כבר 80 שנה. אי אפשר להישאר אדישים כשרואים את הקווים המקבילים בין הזוועות שחווה העם היהודי בשואה לבין פוגרום 7 באוקטובר וימי השבי הנוראים של השורדים”.