ד”ר חיים מויאל – אקולוג ומרצה במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט, שוחח עם “מעריב” בעקבות תקיפת אדם על ידי כריש בנחל חדרה ואמר כי “זה אירוע נדיר ביותר ומזעזע”. “שבעה אנשים נהרגים בממוצע מידי שנה על ידי כרישים. אבל בכ-97% מהאירועים, אנשים נהרגו על ידי כריש לבן”, הוא מוסיף ומסביר כי “הכריש שתקף בחדרה הוא מסוג כריש עפרפורי, שאורכו כארבעה מטרים. עד היום לא היה מקרה של תקיפה כזו בארץ”.
ד”ר מויאל מעריך, כי באזור המים החמים שבשפך נחל חדרה והים חיים בתקופת החורף כ-50-40 כרישים ועשרות כרישים נוספים חיים באותה תקופה באזור המים החמים סמוך לתחנת הכוח באשקלון. הוא מסביר, כי הכרישים הנמצאים באזור חדרה וגם באשקלון כבר משלהי הסתיו, עד סוף האביב.
“כמה עשרות מהם מתקבצים שם משני מינים בגדלים שונים בגלל המים החמים המוזרמים לשם על ידי תחנות הכוח של חברת החשמל”, הוא אומר. “מרבית הכרישים שנמצאים באזור חדרה הן נקבות מסוג כריש עפרורי המגיע לגודל של כשלושה-ארבעה מטרים וסנפירתן שמגיע עד לאורך של כשני מטרים. ב-99% מהמקרים הכרישים לא מסוכנים לבני אדם. סכנה יכולה להיות במקרה שהכריש עבר טראומה על ידי בני אדם שפגעו בו, לא במזיד, כמו מפגיעות של קרסי דייג, רשתות דייג שאולי כמעט חנקו אותו, מה שיכולים לשבש את המערכת החשמלתי במוחות שעליהם הוא מסתמך”.
לדבריו, “הכרישים מגיעים לאזור שלנו ממרחקים בסוף תקופת הסתיו, כדי לשהות במהלך החורף במים החמים ובחודש מאי הם עוזבים את האזור. זו חיה עם כושר נדידה ובתקופת החורף הם נהנים מהמים החמים”. הוא מסביר עוד כי הכרישים שמגיעים לאזור ניזונים מיונקים ימיים, דגים ותמנונים ולמעט אירועים מאוד נדירים, הם אינם תוקפים בני אדם: “ייתכן שהיו כרישים שנפגעו מקרסים של חכות וחוטי רשתות שהציבו דייגים, שלא במזיד בים, כדי לדוג דגים והדבר גרם להם לעצבנות ולשיבוש”.
בנוסף, הוא מעריך כי “גם ייתכן שהצפיפות הרבה של אנשים שנוהגים להגיע ולשחות ולצלול באזור הכרישים גרמה להם ללחץ. צריכים לבדוק לעומק את הסיבות ולהסיק את המסקנות הנדרשות”. להערכתו, יהיה צורך לבצע גידור באזור בו נוהגים הכרישים לשהות, על מנת למנוע כניסת שחיינים וצוללנים ולשקול להורות לדייגים להתרחק מהאזור.
“זו חוויה מיוחדת לשחות לצד כרישים, אבל השחיינים והצוללנים הרבים יצרו צפיפות שאולי הלחיצה אותם”, הוא אומר עוד ומדגיש: “הכריש הוא חיה חיונית לאקולוגיה. בארה”ב אפילו מאלפים סוג של כרישים, כדי שיטרפו דגים רעילים. הכריש בדרך כלל אינו תוקף בני אדם ומדובר כאן באירוע נדיר ביותר וטראגי”.
ד”ר מויאל מציין עוד, כי על פי ההערכות, בני אדם הורגים מידי שנה כ-30 מיליון כרישים, בעיקר באזורים ימיים במדינות עולם שלישי. “בחלק מהמקרים הרג הכרישים נעשה כנקמה על פגיעות שלהם, במקרים רבים נוספים, הכרישים משמשים למאכל וגם ישנם מקרים רבים בהם דייגים היוצאים ללב ים ומטילים רשתות לעומק המים פוגעים שלא בכוונה בכרישים, שנוהגים לשחות בקרקעית הים”, הוא מעריך.- “צריכים לבדוק לעומק מה קרה ולהסיק את המסקנות הנדרשות, אבל אין לעשות לה-גיטימציה לכרישים. הכרישים חשובים למערכת האקולוגית. היה כאן אירוע נדיר ומזעזע”.
חלק מהסרטונים בכתבה פורסמו לפי סעיף 27א’ לחוק זכויות יוצרים. מערכת האתר מכבדת זכויות יוצרים ומשקיעה מאמצים באיתור בעלי זכויות יוצרים לצורך שימוש בחומרים המופיעים באתר. אם לדעתכם נפגעה זכותכם כבעלי זכויות יוצרים בחומר המופיע באתר זה, הנכם מתבקשים לפנות באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]