אנליסטים ניתחו אתמול (שבת) את הסיבות לעליית המדד לצרכן למרץ, שפורסם בשבוע שעבר – ואחד הניתוחים המעניינים הוא של עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות סיגמא־קלאריטי.
בסיגמא מסבירים שמדד מרץ עלה ב-0.5%, גבוה מהציפיות שעמדו על 0.3%. הגורם העיקרי שהשפיע על המדד היה סעיף שירותי דיור, שמייצג את השינוי בשכר דירה, שעלה ב-1.2% ותרם 0.2% לעליית המדד. מדובר בשיא של שמונה שנים.
המחירים הגבוהים של הדירות יגרמו למספר הולך וגדל של קוני דירות פוטנציאליים לדחות את העסקה ולהעדיף שכירות, מתוך תקווה שהמחירים יתמתנו בהמשך – והמגמה הולכת ומתעצמת: הפער בין מספר הדירות החדשות שנמכרות בשוק לבין התחלות הבנייה הוא הגבוה ביותר בשנים האחרונות (למעט התקופה שלאחר פרוץ המלחמה).
על פי סקירת הכלכלן הראשי באוצר, בפברואר 2025 נמכרו 7,416 דירות בלבד. בה בעת מלאי הדירות שלא נמכרו הגיע לשיא חדש של 70 אלף. יותר ממחצית מעסקות המכירה הן עסקות “על הנייר”, שבהן הקונה משלם בעת החתימה כ-15% מהמחיר, והיתרה בעת מסירת הדירה.
במילים אחרות, סבורים בסיגמא שמלאי הדירות עולה, הלחץ על הקבלנים עולה אף הוא, אך למרות זאת מחירי הדירות עדיין לא מגיבים מספיק במהירות כדי לייצר שיווי משקל חדש. לא רק שמחירי הדירות אינם יורדים, אלא הם עולים, כאשר בין ינואר לפברואר 2025 רשמו עלייה של 0.9%. “מצב אנומלי לגמרי שלא יימשך להערכתנו עוד זמן רב. בשלב כלשהו מחירי הדירות יחלו לרדת כדי להחזיר את האיזון לשוק. עד אז הלחץ על מחירי השכירות יימשך, על כל ההשלכות האינפלציוניות של זה”, טענו בבית ההשקעות.
בבית ההשקעות לידר כותבים כי סעיף השכירות בחוזים מתחדשים הואץ במרץ כלפי מעלה (מ-3.4% לפני חודש ל-3.9% במרץ), אבל בניגוד לסיגמא, הם התקשו לתת הסבר לתופעה. עם זאת הם צופים בהמשך התמתנות בסעיף זה.
יוני פנינג, כלכלן בנק מזרחי טפחות, הסביר אתמול את הזינוק בסעיף הדיור בדרך הבאה: “כמות גדולה של מחליפי דיור, אולי על רקע התמתנות הלחימה, יותר מאשר בגלל עליית מחירי השכירות כשלעצמה”.