More
    Homeפוליטי - מדיני"זאת תהיה החמצה היסטורית": נפתלי בנט בתחזית אימים על איראן

    “זאת תהיה החמצה היסטורית”: נפתלי בנט בתחזית אימים על איראן




    על רקע חידוש שיחות הגרעין בין ארצות הברית לאיראן, נפתלי בנט יוצא בביקורת חריפה נגד הגישה הנוכחית של הממשל האמריקאי, ומזהיר מפני הסכם שיהפוך ל”החמצה היסטורית”. במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו – שבמשך שנים עמד בחזית ההתנגדות להסכם הגרעין – שומר, לפחות בשלב זה, על שתיקה בנושא.

    “ההסכם היחיד שכדאי לחתום עם איראן הוא כזה שמפרק לחלוטין ולצמיתות את תוכנית הגרעין שלה, שם סוף מוחלט לייצוא הטרור האיראני, ועוצר כליל את פיתוח הטילים הבליסטיים”, הצהיר בנט, תוך שהוא מציין כי “בהנהגתו של הנשיא טראמפ, ארצות הברית צברה מנופי לחץ חסרי תקדים” וכי “כעת אמריקה חזקה, בעוד שהמשטר האיראני ושלוחותיו חלשים מאי פעם – כמעט חסרי הגנה”.

    לדבריו, אם וושינגטון תסכים להסכם חלקי, כפי שמסתמן, תהיה זו טעות היסטורית שתאפשר לאיראן להתארגן מחדש ולהוות שוב איום ישיר על ארה״ב, ישראל והעולם כולו.

    דברי וויטקוף חושפים את הקווים האמריקאיים – הרחק מדרישות ישראל

    במקביל, שליח ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, חשף בראיון לפוקס ניוז כי מטרת השיחות עם איראן אינה פירוק מלא של תוכנית הגרעין – אלא חזרה להגבלה על העשרת אורניום ל-3.67%, בדיוק כפי שנקבע בהסכם המקורי שנחתם עם איראן ב-2015 על ידי ממשל אובמה.

    “הנשיא מתכוון למה שהוא אומר – לא יכולה להיות להם פצצה”, אמר ויטקוף. “הם לא צריכים להעשיר אורניום בשיעור של יותר מ-3.67%. במקרים מסוימים הם כבר נמצאים על 20%, ובאחרים 60%. אי אפשר לעבור על זה לסדר היום”.

    עוד פורסם כי אחת המחלוקות המרכזיות במו”מ נוגעת לדרישה האמריקאית להעביר את המאגר הגרעיני האיראני למדינה שלישית – ייתכן שלרוסיה – בניסיון להבטיח שההסכם לא יתמוטט שוב, כפי שקרה ב-2018 כאשר טראמפ נסוג ממנו חד-צדדית. איראן, מצידה, מתעקשת שהמאגר יישאר בתחומה – אך תחת פיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

    סטיב וויטקוף (צילום: רויטרס)
    סטיב וויטקוף (צילום: רויטרס)

    איפה נתניהו?

    הביקורת של בנט מגיעה על רקע שתיקה בולטת של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעד לאחרונה הוביל קו תקיף וברור נגד כל ניסיון להסכם גרעיני עם איראן.נכון לעכשיו, לשכת ראש הממשלה לא פרסמה התייחסות רשמית להתפתחויות האחרונות.

    כזכור, נתניהו טס במפתיע לוושינגטון, טרם התחילו השיחות בין ארה”ב לאיראן במטרה ברורה – לדבר עם דונלד טראמפ בארבע עיניים כדי לחדד את הקווים האדומים, כפי שישראל רואה אותם. לנתניהו היה חשוב עד קריטי להישאר עם טראמפ פנים מול פנים ולנסות ולשכנע אותו במה באמת צריך לדרוש מאיראן בהסכם.

    דונלד טראמפ ובנימין נתניהו (צילום: אבי אוחיון, לע''מ)
    דונלד טראמפ ובנימין נתניהו (צילום: אבי אוחיון, לע”מ)

    אך כאמור, נתניהו אמנם הצליח להעביר מסרים, אך לא זכה להישגים. לאחר הפגישה הוא וויתר על ההצהרה המסורתית רגע לפני העלייה למטוס, בנוסף, רה”מ לא התייצב מול מצלמות התקשורת, אלא מול מצלמת לע”מ בודדה. מאז, נותרה שתיקתו בנושא, אך גורמים בכירים בישראל הדגישו כי הפעם, בשונה מהשיחות שניהל הנשיא אובמה, ישנו ערוץ מידע רציף ופתוח בין וושינגטון לירושלים, וישראל מעודכנת במתרחש בזירת שיחות הגרעין.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img