More
    Homeכלכלה בארץלמה טראמפ כל כך אגרסיבי? "אנחנו בשיא מלחמת המכסים- זה מגה אירוע"

    למה טראמפ כל כך אגרסיבי? “אנחנו בשיא מלחמת המכסים- זה מגה אירוע”




    “מלחמת המכסים עדיין לא הסתיימה, ואנחנו בשיאה. מדובר במגה־אירוע. העולם הפסיק להיות כפר גלובלי, ובמקום המונח ‘גלובליזציה’ אני מציע להשתמש בשם ‘גלובליקציה'”. כך אומר בריאיון ל”מעריב” נשיא התאחדות התעשיינים, ד”ר רון תומר. לדבריו, “אני יכול להבין מה כואב לנשיא טראמפ. מדובר בעיקר בגירעון הולך וגדל, שילך ויגדל. מתוך גירעון של יותר מטריליון דולר, 400 מיליארד דולר זה מול סין בלבד. טקטיקת האגרסיביות נועדה בעיקר לצורכי מו”מ. אסור לסגור את הסחר העולמי כי אז העולם כולו ייכנס למיתון”.

    ד”ר תומר מודה כי המהלכים של טראמפ הפתיעו גם אותו: “כולנו הופתענו ביום הצהרת מדיניות המכסים ב־2 באפריל. גם חלק מהאמריקאים שהיינו איתם במגעים לא ידעו על כך. כשראש הממשלה הגיע לביקור אצל טראמפ היו ציפיות למחוות שלא קרו”. כמו כן, הוא מוסיף כי “אנחנו עובדים גם בחול המועד מול שר האוצר ושר הכלכלה והצוותים, כולל ד”ר אבי שמחון, וזאת במטרה שעד חודש מאי נסגור לפחות 50% מפערי הסחר. משלחת כלכלית בראשות שר האוצר תצא מיד אחרי החג לארה”ב כדי לפתור את המשבר”.

    דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
    דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

    האם השר סמוטריץ’ כעס על הנתונים שפרסמת בנוגע לפגיעה בתעשייה?
    תומר: “הוא לא כעס אלא העיר. פרסמתי כי במכס של 17%, הפגיעה בתעשייה ובהייטק תגיע ל־2.3־3 מיליארד דולר, ועלולים לפטר 16־18 אלף עובדים, בעיקר בפריפריה. סמוטריץ’ טען כי החמרנו בתחזית, אבל גם בבנק ישראל העריכו את הפגיעה ב־10 מיליארד שקל. גם המכס ירד ל־10%. כפי שאמרתי, מדובר במגה־פיגוע. היצוא לארה”ב נאמד ב־14 מיליארד דולר – מדובר ברבע מכל היצוא התעשייתי. אחרי ארה”ב ניצבת אירלנד עם 3 מיליארד דולר יצוא (בזכות שירותי התוכנה) וסין עם 2.5 מיליארד דולר. עודף המאזן המסחרי בניכוי יהלומים עומד על 4 מיליארד דולר”.

    איך סוגרים את הפער כפי שנתניהו הבטיח לטראמפ?
    תומר: “גם עד הכרזת מכסי טראמפ, ביטלנו, לבקשת האמריקאים, את מכסי החקלאות (למרות שיותר מ־98% מהיבוא פטור ממכס), והחלטנו לשנות את הרפורמה ‘מה שטוב לאירופה טוב לישראל’ ולכלול את ארה”ב. לכן היינו בהלם שגם ישראל חטפה. לשאלתך, אין פתרון קסם לסגירת פערי הסחר אבל אפשר להשתדל. גם בלי היהלומים, הפער עומד על היקף של 4 מיליארד דולר, כאשר היבוא כולו עומד על 10 מיליארד דולר.

    לחיצת הידיים של טראמפ ונתניהו (צילום: רויטרס)
    לחיצת הידיים של טראמפ ונתניהו (צילום: רויטרס)

    העברנו מסמך שממליץ על סגירת פערי סחר: הגדלת יבוא חומרי גלם מארה”ב דרך הורדת עלות ההובלה, רכש מטוסים עתידי של אל־על מבואינג בהיקף של 3 מיליארד דולר ואופציה לרכש עתידי, ניצול רכש בהמתנה של מערכת הביטחון, הפחתת המכס על יבוא גבינות קשות מארה”ב תוך פיצוי הרפתנים, ואולי הממשלה תתעדף יבוא מכוניות אמריקאיות על פני סיניות הזולות ב־30%־40%. בכך אפשר לסגור פער של 1.5־2 מיליארד דולר, אבל לא 4 מיליארד דולר. השגריר האמריקאי החדש מייק האקבי הבטיח לסייע”.

    האם הורדת מכסי טראמפ ל־10% לשלושה חודשים היא צעד בכיוון הנכון?
    תומר: “ההורדה תצמצם את היקף הפגיעה בישראל למיליארד דולר. עדיין מדובר בדרמה שעלולה לבטל את היתרון היחסי שלנו מול מדינות בעולם כמו הודו או טייוואן. גם מכס של 10% עלול להעדיף ייצור בארה”ב. הלימון יהפוך ללימונדה כשנגיע ראשונים להסכם עם האמריקאים. אני מביט במנהיגים כמו ראש ממשלה בריטניה שמריץ תוכנית לחיזוק התעשייה הבריטית, ומתמלא קנאה. אני מצפה שממשלת ישראל תנקוט מהלכים דומים”.

    האם אתה רואה במלחמת הסחר סוף פסוק או שייתכנו שינויים נוספים?
    תומר: “מבחינת ישראל, אבל גם מבחינת העולם, זה עדין לא סוף פסוק. צוותים ישראליים ייצאו אחרי החג לארה”ב. סין, שאיננה פראיירית, הודיעה אתמול שהיא עוצרת יצוא מינרלים לארה”ב. מלחמת הסחר רעה לכולם. לא נחזור לנקודת האפס אבל נמצא הסדר חדש”.
     





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img