שמורות הטבע ואתרי הפיקניק ברחבי הארץ הציעו את ניחוחות האביב ופריחות עונתיות מרהיבות, אבל עשרות אלפי ישראלים העדיפו ביום הראשון של חול המועד פסח דווקא את הקניות במתחם “ביג גלילות” החדש. בניגוד לקניונים רבים, “ביג גלילות” הוא מתחם חיצוני פתוח, ולמרות מזג האוויר האביבי המושלם שהיה אידיאלי לטיולים בטבע, ישראלים רבים בחרו להזיע רק מהמחירים בחנויות ולא מהשמש הנעימה.
“אנחנו כבר חצי שעה בתור להיכנס לחנות לגו”, מספרת מיטל, אם לשלושה מרמת גן, בעודה מנסה להרגיע את ילדיה המשתעממים. “הבטחתי להם מתנה לחג, ועכשיו אנחנו תקועים כאן כאילו מחלקים קוביות בחינם. היינו יכולים להיות עכשיו בפארק או בטיול, אבל הילדים התעקשו על הלגו”.
במבט חטוף על המחירים בחלון הראווה של החנות, ברור שאין כאן שום דבר שמתקרב לחינם או אטרקטיבי מבחינת מחיר. “אני מעדיפה את הקניון הפתוח על פני הסינמה סיטי”, מוסיפה מיטל. “בסינמה תמיד היה צפוף ודחוס בחגים, אי אפשר היה לזוז שם. פה לפחות יש אוויר ואפשר לנשום, גם אם המחירים גורמים לנשימה להיעצר”.
תופעה דומה נצפית בחנויות האופנה המובילות, שם משתרכים תורים ארוכים של קונים הנלהבים לשלם מאות שקלים על פריטי לבוש ספורטיביים ממותגים. “אני משלם 700 שקל על נעלי ריצה”, אמר לנו עומר, בן 28 מתל אביב, “למרות שאני רואה שבאינטרנט אפשר להשיג את אותו הדגם ב-620 שקלים. אבל רציתי אותן עכשיו, בחג, ולא להמתין למשלוח”.
רבים מהמבקרים מחלקים את זמנם בין שני המתחמים – הקניון והסינמה סיטי. “באנו לסרט בסינמה וכשיצאנו החלטנו לקפוץ לקניון לקניות”, הסבירה משפחת לוי מחולון. “בעבר היינו מבלים את כל היום בסינמה סיטי – אוכלים במסעדות, הילדים משחקים במשחקי וידאו ואז הולכים לסרט. היום העדפנו לבלות רק חלק מהזמן שם ואת רוב היום בקניון הפתוח, מה גם שמזג האוויר מושלם”.
מה שמפתיע במיוחד הוא מספר לא מבוטל של משפחות דתיות שפוקדות את המתחם הפתוח, למרות שידוע שהוא פועל בשבת ושחלק ניכר ממסעדות הקניון מגישות אוכל שאינו כשר לפסח. “אנחנו לא אוכלים פה”, מסבירה רחל, אישה חובשת כיסוי ראש מבני ברק. “באנו רק לקנות בגדים לילדים. איפה עוד אפשר למצוא הכל במקום אחד? ההליכה בשבילים הפתוחים גם נעימה יותר מקניון רגיל, במיוחד כשמזג האוויר כל כך יפה”. דווקא יש יתרון למתחם פתוח כמו ביג בימים של עומס, מציינת רחל: “אתה לא מרגיש חנוק כמו בקניון סגור, ואם יש תור ארוך אתה לפחות עומד באוויר הפתוח”.
האווירה בקניון מנותקת לחלוטין מהמציאות הישראלית העכשווית. שפע של שקיות צבעוניות נישאות בידי המבקרים, תורים ארוכים לקופות, ילדים מתחננים לעוד צעצוע או ממתק – כל אלה יוצרים תמונה סוריאליסטית. אם חייזר היה נוחת כאן, הוא היה בטוח שהגיע למדינה עשירה ושלווה, ולא למדינה שמתמודדת עם מלחמה ארוכה, משבר כלכלי ואי-ודאות פוליטית חריפה.
“הסינמה סיטי לבילוי עם הילדים ומתחם ביג לקניות”, מציין שלומי, אב לשניים מנתניה. “בסינמה יש את המשחקייה עם משחקי הוידאו שהילדים מתים עליהם, ואז אפשר לראות סרט ולאכול משהו מהיר. אבל לקניות אמיתיות, הביג עדיף – יותר מרווח, יותר נעים להסתובב כשאתה עמוס בשקיות”.
“אני קונה יותר מדי, אני יודע”, מודה רועי, תושב הרצליה, בעודו מתאמץ לסחוב שלוש שקיות קניות דרך השבילים הפתוחים של המתחם. “מגיע לילדים פינוק קטן. חוץ מזה, מה האלטרנטיבה? לצאת לטיול בטבע ולהידחס עם כל המדינה? לפחות פה יש אוויר פתוח ולא חם מדי, אפשר להסתובב בין החנויות ולא להרגיש מחנק”.
אחד האתגרים הגדולים בביקור בקניון העמוס הוא הניווט בחניון התת-קרקעי בן חמש הקומות. “החניתי בקומה מינוס 5, אבל המדרגות הנעות מגיעות רק עד מינוס 3”, מספר אבי, תושב פתח תקווה. “המעליות עמוסות, אז החלטנו לרדת ברגל דרך החניון עצמו, לשחק רולטה רוסית עם הרכבים שם. מוזר שבמתחם כה מודרני לא חשבו על נגישות טובה יותר לכל קומות החניון”.
מנהלי החנויות, מצידם, חוגגים. “אלה הימים הטובים ביותר בשנה מבחינת מכירות”, אומר מנהל אחת מחנויות האופנה המובילות במתחם הפתוח, שביקש להישאר בעילום שם. “אנשים קונים כאילו אין מחר. יש לי תחושה שזה סוג של אסקפיזם – במקום להתמודד עם המציאות המורכבת, אנשים קונים”.
מנגד, בעלי העסקים בסינמה סיטי מביעים דאגה מסוימת. “פעם, בחול המועד, המסעדות שלנו היו מלאות מפה לפה”, אומרת עובדת אחת ממסעדות המזון המהיר. “היום אנחנו רואים שהלקוחות באים לסרט או למשחקים ואז הולכים לאכול ולקנות בביג. יש תחרות שלא הייתה קודם ואנחנו מפסידים בה”.