בימים האחרונים התחדשו השיחות בין איראן לארצות הברית בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית, מהלך שמעורר דאגה רבה בקרב מדינות האזור. בראיון למעריב, בני סבטי, חוקר בכיר בנושא איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), חושף תמונה מורכבת של משא ומתן שעלול להוביל לתוצאות מסוכנות.
סבטי מתייחס בחריפות לאמירותיו האופטימיות של הנשיא טראמפ וטוען כי “הוא עשה טעות גדולה מאוד שהוא מגדיר כבר את השיחות כטובות”, דבר שמשדר חולשה ועלול לחזק את עמדת האיראנים.
בעוד איראן מבקשת הקלות בסנקציות, המציאות מורכבת יותר. “חשוב להדגיש שקודם כל ארצות הברית עוד בכלל לא מדברת על הקלה בסנקציות. אפילו מטילה עוד סנקציות וזה מה שמאוד מאוד מכעיס את האיראנים ומחשיד אותם בעניין של המשא ומתן”, מסביר סבטי. הסכנה, לדבריו, טמונה בהסרה אפשרית של הסנקציות בעתיד: “אם באמת הסנקציות מוסרות, אז כמובן איראן יכולה לסחור עם הרבה מאוד מדינות. גם אם הן מוסרות באופן חלקי – זה יכול לפתוח גל מאוד גדול של ייבוא, ייצוא וירידה במחיר המטבע החוץ. זה יכול פשוט לעשות שינוי מאוד מאוד פתאומי וקריטי לטובת הכלכלה האיראנית, מה שבעצם יחזק את המשטר”.
אחד הנושאים המדאיגים בטיוטת ההסכם המסתמן הוא שאין בו התייחסות לפירוק מלא של תוכנית הגרעין האיראנית. סבטי מבקר בחריפות את המהלך: “טראמפ, לפחות בתחילת הדרך, מוביל פחות או יותר כנראה לאותו הסכם שהיה גם ב-2014-2015, שהוא עצמו יצא ממנו. וזה הפסד מאוד גדול. זה קצת טיפשי”.
הבעיה המרכזית, לדעתו של סבטי, היא הגישה המערבית: “כשמשאירים להם קצת הם הופכים להיות חוצפנים ורוצים בסוף את הכל ולא להסתפק במעט. וגם רואים איזה סוג של חולשה של המערב. אם אתה משאיר לי קצת – סימן שאתה יכול להשאיר לי גם יותר. צריך לדבר איתם במונחים של או הכל או כלום ושווה מלחמה”.
למעורבות של עומאן כמתווכת יש משמעות מיוחדת, כפי שמסביר סבטי: “עומאן – יש לה קשרים מאוד טובים במשך עשרות שנים, גם לפני המהפכה, עם איראן, עם המשטר האיראני ולכן נוח להם וזה גם קרוב מאוד לאיראן. אפשר לקפוץ להתייעצויות, לחזור”.
באשר למחלוקות בפרלמנט האיראני, סבטי חושף את מה שמתרחש מאחורי הקלעים: “הפרלמנט האיראני כבר הרבה מאוד שנים, אולי עוד משנות התשעים, הוא לא גוף עצמאי, אין לו זכות קיום בפני עצמו. השיח שם הוא הצגה אחת גדולה. המשטר האיראני מנסה לעשות הצגה שקשה לו לוותר”.
סבטי חוזר להערותיו האופטימיות של הנשיא טראמפ ומתייחס אליהן בחומרה: “אני חושב שהוא עשה טעות גדולה מאוד שהוא מגדיר כבר את השיחות כטובות. זה לא נכון בכלל. גם אי אפשר לדעת מה קרה בשעתיים של שיחות. איך אפשר להספיק להגיע לתוצאות בסבבים של שיחות של שעתיים בשבוע?”. התוצאה, לדבריו, עלולה להיות הרסנית: “האיראנים ירגישו שהם יכולים לרוץ בנושא של התוכנית ולא לוותר לאמריקאים. זה לא טוב בכלל. האמריקאים ישלמו וגם אנחנו נשלם מחיר של נאיביות בעניין הזה”.
במבט רחב, המשמעות של המשא ומתן הנוכחי אינה רק עבור היחסים בין איראן לארה”ב, אלא עבור כל המזרח התיכון. חיזוק המשטר האיראני עלול להפוך ל”איום על האזור, עלינו, על סעודיה”, כדברי סבטי, במיוחד כאשר הדבר נעשה “בלי שקיבלנו עדיין שום דבר ממנה”.