More
    Homeנדל"ן40 בניינים במחוז תל אביב ייהרסו בעקבות הטילים מאיראן

    40 בניינים במחוז תל אביב ייהרסו בעקבות הטילים מאיראן




    “במחוז תל אביב היו הכי הרבה פגיעות מטילים ששוגרו מאיראן במבצע עם כלביא. כ-200 מבנים נפגעו משמעותית, מהם בכ-50 הפגיעות היו קשות יותר וכ-40 מתוכם ייהרסו”, כך אומר ל”מעריב” מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדריכל ארז בן אליעזר. מחוז תל אביב במינהל התכנון כולל את תל אביב, רמת גן, בני ברק, גבעתיים, חולון, בת ים, רמת השרון והרצליה. פגיעות משמעותיות במחוז היו בנפילות טילים בתל אביב, רמת גן, בת ים, חולון ובני ברק.

    “במחוז תל אביב, בו צפיפות האוכלוסייה גבוהה, היו חלק מהפגיעות הכי משמעותיות בארץ”, מציין בן אליעזר ומציג את האומדן: “כ-200 מבנים נפגעו משמעותית, ועבורנו משמעותית זה לא פגיעות תריסים וחלונות, אלא יותר מזה. בכ-50 מהבניינים הפגיעות היו קשות יותר, וההערכות הן שבתום בדיקות של מהנדסים של הרשויות ומס רכוש, כ-40 בניינים ייהרסו, כאשר כבר החלו עבודות הריסה של חלקם. בכעשרה בניינים נוספים שספגו נזקים כבדים, יבוצעו ככל הנראה עבודות חיזוק ושיקום שיימשכו תקופה ארוכה”.

    בן אליעזר סבור שברוב המתחמים שנהרסו ניתן יהיה לקדם תוכניות התחדשות עירונית. בחלק מהמתחמים כבר היו בשלבים שונים תוכניות התחדשות עירונית, עוד לפני המלחמה. “במתחם הראשון ברמת גן שנפגע קשה מטיל ושישה מהבניינים הם להריסה (ארבעה מתוכם כבר נהרסו על ידי העירייה – מ.כ.), ניתן יהיה ככל הנראה לקדם תוכנית התחדשות עירונית, שתכלול ארבעה בניינים בגובה של כ-25 קומות”, הוא מעריך. “כבר היו שם התארגנויות של דיירים עם יזמים בחלק מהבניינים עוד לפני המלחמה”.

    הריסת הבניין שנפגע מטיל איראני ברמת גן (צילום: אבשלום ששוני)
    הריסת הבניין שנפגע מטיל איראני ברמת גן (צילום: אבשלום ששוני)

    “במתחם השני ברמת גן שנפגע קשה, כבר הוגשה תוכנית התחדשות עירונית, הכוללת שני מגדלים בגובה של כ-30-50 קומות, ושם להערכתי הליך האישור יהיה מהיר יותר”. “ברמת גן העירייה פעלה במהירות לאחר נפילות הטילים, וחמישה מבין תשעת הבניינים שלהריסה כבר נהרסו”, הוא מציין עוד. “קיים שיתוף פעולה הדוק עם ראש העירייה כרמל שאמה הכהן, מהנדסת העיר סיגל חורש וגורמים נוספים, והמטרה היא לקדם במהירות תוכניות להתחדשות עירונית”.

    עם זאת, עדיין קיימת חוסר ודאות, כמו למשל, האם כספי הפיצוי של המדינה יופנו לטובת הפרויקטים של הפינוי-בינוי ובאיזה מסלול התוכניות יקודמו. “קיימות שלוש אפשרויות – לקדם בהליך מהיר את התוכניות דרך הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, או שהתוכניות יקודמו ויאושרו על ידי הוועדה המקומית. גם קיימת אפשרות שלישית של קידום מהיר באמצעות המועצה הארצית לתכנון ובנייה”, הוא מסביר.

    ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן כבר הבהיר שהעירייה מבקשת שהליכי האישור יהיו במסגרת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. “ההליך אז יהיה מהיר יותר, ובעת ביקור של יו”ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, נתן אלנתן, הוא הביע הבנה לרצון שלנו שהתוכניות יקודמו במסגרת הוועדה המקומית”, ציין שאמה הכהן.

    כרמל שאמה הכהן (צילום: דוברות עיריית רמת גן)
    כרמל שאמה הכהן (צילום: דוברות עיריית רמת גן)

    עם זאת, כדי שהתוכניות יקודמו במסגרת הוועדה המקומית יהיה צורך בשינוי חקיקה בכנסת, שתעניק סמכות לוועדות המקומיות בתוכניות פינוי-בינוי גדולות. בן אליעזר מעריך שהמצב המורכב ביותר הוא בבת ים. על פי ההערכות, לפחות 20 בניינים ייהרסו ובמתחם תקודם תוכנית התחדשות עירונית גדולה.

    “העברת הנכסים לבעלות המדינה תאפשר קידום מהיר יותר של תוכנית התחדשות עירונית גדולה”

    ראש עיריית בת ים צביקה ברוט סבור שעל המדינה לרכוש מבעלי הזכויות את נכסיהם שנפגעו קשה ולשלם על פי ערך הנכס לאחר אישור תוכנית הפינוי-בינוי, בתוספת פיצוי כספי של כ-25%-30%.

    “העברת הנכסים לבעלות המדינה תאפשר קידום מהיר יותר של תוכנית התחדשות עירונית גדולה במתחם”, הוא מעריך. “גם לבעלי נכסים זה עשוי להיות כדאי, כי הם עשויים לקבל, למשל, עבור דירה ששווה כיום כשני מיליון שקל כ-3.5 מיליון שקל. יהיה צורך לבצע תחשיב מדויק ולנהל משא ומתן עם בעלי הנכסים, ואז גם יהיה צורך בשינוי חקיקה בכנסת”, הוא אמר לאחרונה בראיון ל”מעריב”.

    בן אליעזר אומר עוד שגם המצב בתל אביב מורכב. “ישנם מבנים לשימור שנפגעו קשה ויהיה צורך לשחזר אותם. גם ישנו מגדל שספג נזקים כבדים, אבל הוא לא ייהרס, אלא יעבור חיזוק ושיקום”, הוא מסביר. “באזור נוסף בו נפל טיל, כבר מקודמת תוכנית פינוי-בינוי”.

    בן אליעזר מפרט עוד כי בחולון נפגעו חמישה בניינים שמיועדים להריסה. “מקודמת שם תוכנית התחדשות עירונית, הכוללת ארבעה בניינים בגובה של 12 קומות”, הוא אומר.

    פגיעה בבת ים (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)
    פגיעה בבת ים (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)

    “בראייה ארוכת טווח, התמ”א פחות טובה”

    בבני ברק, שם הפגיעה הייתה במבנה בית ספר, לא ייהרסו ככל הנראה בניינים סמוכים, אך יהיה צורך גם שם לבצע שיקום וחיזוק. עם זאת, למרות הרצון לקדם הליכים במסלולים מהירים, בן אליעזר מעריך שמדובר בהליך שביחד עם הבנייה צפוי להימשך שנים ארוכות. “אנחנו מעניקים קדימות לקידום תוכניות במתחמים שנפגעו מהטילים, אבל מדובר כאן בהליך מורכב, שגם כולל בנייה, שרק היא עשויה להימשך שנתיים-שלוש”, הוא מסביר.

    קיימת טענה שיש לחזור למסלול של תמ”א 38 בתוכניות התחדשות עירונית, כיוון שהוא מהיר יותר. “בראייה ארוכת טווח, התמ”א פחות טובה, כי היא מגדילה את האוכלוסייה, אך ללא מענים לציבור. תמ”א יכולה להוות מענה נקודתי לבניין, במיקום בו לא ניתן לבצע פינוי-בינוי, שהיא התחדשות מתחמית, או שפינוי-בינוי עלול לגרום לפגיעה נופית, כמו הר הבנים ברמת גן. במיקומים האלו אנחנו מאשרים תמ”א 38, כפי שעשינו בגבעתיים, כשבגבעת רמב”ם חלק מתוכנית ההתחדשות העירונית היא במסלול מתחמי של פינוי-בינוי וחלק במסלול מגרשי של תמ”א 38”.

    בן אליעזר מדגיש את הצורך בשיתוף פעולה של כל הגופים – מינהל התכנון, משרד האוצר, משרד המשפטים, מטה התכנון והרשויות המקומיות, כדי להתמודד עם האתגר המורכב, שמשנה את הנוף האורבני במתחמים שנפגעו קשה במלחמה. “זה בעדיפות ראשונה שלנו”, הוא מדגיש.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img