27 ביולי, עוד עשרה ימים בדיוק, זה הדד-ליין שנתן בית המשפט העליון לממשלה לקבל החלטה מה לעשות עם הפיאסקו המתגלגל הזה שנקרא “הגדלות הרמטכ”ל” – שם מכובס שמתאר עשרות מיליארדי שקלים של כספי פנסיה שניתנו שלא כדין לגמלאי צה”ל. יו”ר הוועדה יולי אדלשטיין אמר בשלישי כי הוא מתכוון לעשות זאת בקרוב, הצעת החוק להלבנת הכספים והכשרתם בדיעבד כבר מונחת על שולחן הועדה, ולנו נותר לשאול כמה זה יעלה לנו, אזרחי ישראל?
“על פי חוק ניתן לגבות רטרואקטיבית החל משבע שנים לפני הגשת הבג”ץ, כלומר מ-2013. קח 12 שנה, תכפיל במיליארד וחצי שקל של כספים ששולמו שלא כחוק מדי שנה, והגעת לכמעט 20 מיליארד שקל שצריך לחזור לקופת המדינה”, אומרת עו”ד נילי אבן חן, מנכ”לית עמותת רווח נקי מהעותרות בבג”ץ הגדלות הרמטכ”ל ב-2019 (ביחד עם עמותת צדק פיננסי).
“אבל גם אם מסתכלים רק על התקופה מאז דוח מבקר המדינה ב-2016 שגילה את השערורייה עדיין מדובר במיליארדי שקלים רבים שיכלו לשמש בין היתר להפחתת נטל המס, להגדלת התמיכות באוכלוסייה המשרתת, וכמובן את צה”ל לצרכים חיוניים ומצילי חיים כגון שיפור מיגונים והחלפת ציוד ישן ולא בטיחותי”.
אבל כל זה כבר מים מתחת לגשר. אנחנו כאמור בישורת האחרונה לפני קבלת ההחלטה, וגם הגורמים הניציים ביותר בקואליציה ובקרב העותרים לבג”ץ מבינים שאין היתכנות פוליטית לגבות רטרואקטיבית את הכספים ששולמו שלא כחוק. לקחת כסף בחזרה מאנשים זה אף פעם לא מצטלם טוב, בטח כשמדובר בגמלאים, ובטח ובטח כשמדובר בגמלאי צה”ל. ולכן הדיון בוועדה ניטש לא על כמה שילמנו, אלא כמה עוד נשלם?
“ההצעה לא רק שמלבינה את הכספים שניתנו בעבר, אלא היא מאפשרת להמשיך להוציא למעלה מ-80% מהכספים האלו בעתיד ולהפוך אותם לחוקיים מעתה ועד עולם” מסבירה עו”ד אבן חן. “זו הצעת חוק שמשמעותה הכלכלית עצומה לתקציב המדינה ולמשלמי המיסים בהווה ובעתיד, ושעניינית ומוסרית חסרת הצדקה לחלוטין”.
וכמה זה במספרים? גם כאן, מדובר בעשרות מיליארדים. 38.4 מיליארד שקלים (בערך נוכחי של 2025) אם לדייק, כך על פי חישובים שערך ד”ר מיכאל שראל – לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר וכיום ראש המחלקה הכלכלית בפורום קהלת, שבני גנץ התכוון להלבין בתקופתו כשר ביטחון.
המחאה הציבורית הנוקבת שהתעוררה מאז הצליחה לשנות מעט את התמונה, וכיום לכולם ברור שהסכום הזה יקוצץ – השאלה היא בכמה. “לפי מתווה הצעת החוק הנוכחית הסכום שיולבן יהיה 31.9 מיליארד שקלים, כלומר מציעים להלבין גם עבור תשלומים עתידיים 83% מהסכום. מהצד השני נמצאים חברי הכנסת עמית הלוי וחנוך מילביצקי מהליכוד שמוכנים להלבין רק 24% שהם 10.1 מיליארד. חיסכון של 20 מיליארד, אבל עדיין מלבין דה פקטו עשרות מיליארדים של תוספות שניתנו בעבר לא בהתאם לחוק”.
ומילא אם הכסף הזה היה מסייע למשיכת אנשים מעולים לתפקידים בצה”ל שיש בהם מחסור בכוח אדם, אבל בפועל מדובר בהוצאה עצומה מתקציב המדינה שהיא חסרת כל ערך מבחינת יצירת תמריצים. כיום גמלת הפנסיה שמשולמת לגמלאי צה”ל עבור כל חודש עבודה גבוהה בממוצע יותר מפי 9 מחבריהם בשירות המדינה, כאשר לוקחים בחשבון את עיתוי הפנסיה, אורכה ומשך העבודה.
מתוך הגמלה הזו החלק הבלתי חוקי מהווה הערך כשישית. כלומר, גם אם נבטל את החלק הזה לחלוטין, ולא רק נצמצם אותו ב-17% או ב-74%, עדיין הגמלה הממוצעת של המשרתים בצה”ל תהיה בערך פי 7.5 מחבריהם בשירות המדינה. הפערים האלו הם כל כך אסטרונומיים שההבדל הזה הוא לא מה שישפיע על איכות כוח האדם בצה”ל, אבל לנו, אזרחי המדינה, הוא יעלה מיליארדים. עשרות מיליארדים.
“מעבר לצד הבלתי מוסרי של הלבנת הכספים בלתי חוקיים ולעיוות הבלתי נתפס שנוצר בין גמלאי הצבא לגמלאי שאר המגזר הציבורי, זה עלול ליצור גל של דרישות מסקטורים נוספים בדיוק בתקופה שבה הציבור נדרש להדק את החגורה” היא מסכמת, ומבהירה כי “מהלך כזה עלול להיות כדור שלג שאת הנזקים ממנו הציבור כולו ישלם”.