More
    Homeחדשות בארץתקופה כואבת וחסרת תקדים: מפוני הצפון יעזבו היום את בתי המלון

    תקופה כואבת וחסרת תקדים: מפוני הצפון יעזבו היום את בתי המלון




    לאחר קרוב לשנתיים של לחימה ופינוי, הסתיימה היום (שני) באופן רשמי שהות מפוני הצפון בבתי המלון ברחבי הארץ – תקופה חסרת תקדים באורכה ובהיקפה. במהלך 21 החודשים האחרונים נרשמו למעלה מ-10 מיליון לינות של מפונים – כלומר, לינה של אדם אחד ללילה. ההשקעה הכוללת באירוח במלונות מוערכת בכ-4 מיליארד שקל – זאת מעבר למענקים לדיור בקהילה ומענקי השיבה, בצל העימותים בגבול הצפון והסכנה לחיי התושבים.

    עתה, עם תום תקופת הפינוי, מתחילים תהליכי חזרה מדורגת לבתים, לצד מאמצים לשיקום הקהילות, התשתיות והשגרה. החזרה של התושבים לבתיהם נעשית בהדרגה, בליווי תהליכי שיקום מקומיים, ולעיתים גם בלי סיוע ממשלתי.

    במטולה, חזרו עד כה כ-31% מהתושבים. ראש המועצה, דוד אזולאי, מספר על התקדמות בשיקום: ״אנחנו בתנופת בנייה – גם פרטית וגם ציבורית. עוד ועוד בתים ומבני ציבור חוזרים להיות ראויים למגורים. אנחנו מקיימים פעילויות קיץ, קייטנות, אירועי תרבות, פעילויות לגיל השלישי.  הכל כדי לחזק את הקהילה ולמשוך משפחות לשוב״.

    הרס במטולה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
    הרס במטולה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)

    אזולאי לא חוסך בביקורת: ״מי שלא היה חלק מהאירוע ולא סייע  זה זאב אלקין וחבורתו. בשנת 2025 לא העבירו שקל אחד למטולה. אנחנו לא מחכים לממשלה, אנחנו משקמים עם או בלי עזרה. מטולה הייתה היישוב הראשון שחתם הסכם עם מס רכוש על נזקי המלחמה, והכספים משמשים אותנו, יחד עם תרומות מיהדות העולם, לשיקום מלא של היישוב״.

    גם בקרית שמונה חזרו רק כ-50% מהתושבים ובתחום העסקים המצב יותר גרוע, רק כ-30% פתחו, אבל בעירייה ממשיכים בקמפיין החזרת התושבים הביתה ומקווים שהתמונה תתבהר בימים הקרובים. 

    במועצה האזורית הגליל העליון עדיין לא יודעים את הנתונים העדכניים, אך שבכל יום אנשים חוזרים הביתה וכך גם נמשכים מאמצי השיקום. בקיבוץ מנרה שספג פגיעה קשה במיוחד, כבר חזרו 70% מהתושבים ויש גם תושבים חדשים. 

    ראש המועצה, אסף לנגלבן, מציין: ״אנחנו פועלים להשבת שגרה,  גם ליישובים שפונו וגם לאלה שחיו תחת אש. ראשי הרשויות עושים כל מה שהם יכולים, אבל המדינה חייבת להיכנס לתמונה ולהעביר תקציבים ישירות לרשויות. רק להן יש את היכולת לדעת מה באמת דרוש לתושבים״.

    לנגלבן קורא גם למגזר הפרטי לקחת חלק: ״אני מזמין אנשי עסקים ומפעלים  –  בואו תצטרפו למאמץ לשקם את הצפון״. בשלומי, כמעט כל המפונים כבר חזרו לבתיהם;  97% לפי המועצה המקומית. הקיץ ביישוב מתנהל באווירה של חזרה לשגרה: פעילויות קהילתיות, אירועי תרבות וספורט, וטיפוח מערכת החינוך והתשתיות.

    פגיעת רקטה בשלומי (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
    פגיעת רקטה בשלומי (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)

    ראש המועצה, גבריאל (גבי) נעמן: ״אני גאה בתושבים שגילו אחריות וחוסן יוצא דופן, ובצוותי המועצה שפעלו ללא הפסק. שלומי חוזרת לחיים – לא רק פיזית, אלא גם רגשית. יש תחושת אופטימיות, תקווה ורצון לבנות יחד את ההמשך״.

    גם במועצה האזורית מבואות חרמון מספרים על חזרה של  כ 80% מהתושבים ומצפים לבואם של השאר, אפילו הכינו לחוזרים מתנה ערכת שתילה, כסמל לצמיחה שתגיעה. במועצה האזורית מטה אשר כבר חזרו 80% מהתושבים ומאמצי השיקום נמשכים.

    משה דוידוביץ’,  ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו”ר פורום קו העימות: ״במטה אשר עברנו משלב השיקום הראשוני של תשתיות בישובים וכעת עוברים לבניה הרב שנתית, צמיחה דמוגרפית, הזנקת החינוך וכל שאר התחומים. אך עדיין חוזר ואומר כי מצפים ומחכים לתכנית הגדולה לשיקום הצפון שהוכרזה על ידי הממשלה ועדיין לא הועברה אלינו. על הממשלה להבין שהצפון הוא המגן האנושי של מדינת ישראל״.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img