למרות הסנקציות הבינלאומיות והניטרליות המוצהרת של ישראל, כלי עבודה מתכתיים מתוצרת ישראלית ממשיכים לזרום לתעשיית הביטחון הרוסית, כך נטען בתחקיר חדש שפרסם האתר הרוסי “דה אינסיידר”.
נתוני מכס ודיווחי תאגידים מגלים כי בשנת 2024 בלבד, ייבאה רוסיה כלי חיתוך מדויקים מחברות ישראליות בשווי למעלה מ-10 מיליון דולר, לרוב דרך מתווכים בסין ואוזבקיסטן. מדובר בציוד הכולל מקדחים, כרסומות וכלים מדויקים העשויים מקרמיקת מתכת וסגסוגות קשיחות במיוחד, המשמשים באופן נרחב חברות ביטחוניות רוסיות העוסקות בייצור טילים, מטוסים ומערכות מכ”ם.
הספקית המובילה היא חברת ישקר, יצרנית ישראלית בולטת השייכת לקבוצת International Metalworking Companies (IMC) שמרכזה בארה”ב. הכלים של ישקר, המותאמים למכונות CNC מודרניות, חיוניים לתהליכי ייצור מדויקים ברמה גבוהה, כך נטען בדיווח.
על פי התחקיר, מוצרים של ישקר בשווי של למעלה מ-4 מיליון דולר יובאו לרוסיה ב-2024, זאת למרות שרשומות רשמיות מראות כי רוב חברות הבת הרוסיות של ישקר אינן פעילות או אינן מדווחות על הכנסות. הכלים הגיעו לרוסיה בעיקר דרך חברות סיניות אלמוניות וחברה אחת באוזבקיסטן. בעבר, רכשו יצרני ביטחון רוסיים כמו NPO Bazalt, חברת המטוסים Beriev ומפעל התעופה Sokol את מוצרי החברה הישראלית.
Vargus, מותג ישראלי נוסף הפועל תחת קבוצת NEUMO Ehrenberg הגרמנית, שלח לפי הדיווחים כלים בשווי כ-3 מיליון דולר לרוסיה ב-2024. כלים אלה שימשו קבלני ביטחון מרכזיים, ביניהם PJSC UEC-Kuznetsov, Proton-PM וחברת Sukhoy, המרכיבה את מטוסי הקרב Su-35 המיוצאים לאיראן. “המפעל לציון 70 שנות הניצחון” – האחראי להרכבה הסופית של מערכות ההגנה האווירית S-400 ו-S-500 – רכש גם הוא כלי Vargus, כך עולה מהתחקיר של דה אינסיידר.
נציגי החברות טוענים כי יכולת הפיקוח שלהם על שרשראות ההפצה מוגבלת. “הכלים שלנו נמכרים ברחבי העולם באמצעות אלפי מפיצים”, הסביר ברוך בוקס, סגן נשיא למכירות ושיווק בחברת Vargus. “איננו יודעים תמיד לאן הם מגיעים בסופו של דבר”.
חברת Carmex Precision Tools סיפקה אף היא כלי חיתוך בשווי כמעט 2 מיליון דולר לרוסיה ב-2024. אלה נרכשו בעיקר על ידי Standard Tools LLC, חברה שהכנסותיה יותר משולשו בין השנים 2022 ל-2023. בין לקוחותיה הקודמים של Carmex נמנו OKB Fakel ותאגיד החלל והטילים Energia. משלוחים ישירים מ-Carmex לרוסיה תועדו במסמכי המכס.
EROJET, יצרנית ישראלית נוספת, ייצאה כלי חיתוך בשווי כמעט חצי מיליון דולר, בעיקר באמצעות חברה רוסית הקשורה לענף ייצור המסוקים. לדברי המנכ”ל שלה, שגיב שפיר, הכלים “יכולים לשמש למטרות שונות, לא בהכרח צבאיות”, והחברה אינה עוקבת אחר המשתמשים הסופיים.
רק כמחצית מהכלים הישראליים שיובאו לרוסיה ב-2024 הגיעו ישירות מישראל. היתר הועברו דרך סין ואוזבקיסטן. בולטת במיוחד חברת Techproject האוזבקית, שהייתה מעורבת בהעברת מוצרי ישקר ליבואן הרוסי Resursprofi.
לפי “דה אינסיידר”, מתווכים אלה מילאו תפקיד מפתח בעקיפת מנגנוני הפיקוח, ואפשרו גישה מתמשכת לכלים מערביים איכותיים עבור יצרני הביטחון הרוסיים. למרות הכחשות מצד נציגי החברות, התחקיר מסיק כי שרשראות אספקה אלה חושפות פערים מתמשכים באכיפת הסנקציות, המאפשרים לתעשיות תחת הגבלות לגשת לטכנולוגיות קריטיות באמצעות ניתוב מחדש דרך מדינות שלישיות.
בדיווח קודם, נטען כי רוסיה ממשיכה להשיג מיסבים קריטיים המשמשים בטנקים, כטב”מים וציוד צבאי אחר חרף הסנקציות הבינלאומיות. על פי התחקיר, מיסבים בשווי עשרות מיליוני דולרים נשלחו לרוסיה בתחילת 2024, לרוב באמצעות מנגנוני ייצוא-מחדש הכוללים מדינות שלישיות כמו סין, מלזיה ואוזבקיסטן. חלק מהחלקים מקורם ביצרנים אירופאים ויפניים, ביניהם SKF, NSK ו-ZKL, שמוצריהם נמצאו בכלי רכב לוגיסטיים צבאיים רוסיים ואפילו בכטב”מי שאהד.
נציין כי המידע המוצג בכתבה מבוסס על תחקיר יחיד שפורסם באתר ‘דה אינסיידר’ (The Insider), וטרם אומת ממקורות עצמאיים נוספים. מדובר באתר חדשות רוסי עצמאי הפועל מחוץ לרוסיה ומתמחה בתחקירים עיתונאיים על ענייני רוסיה. לא התקבלה עד כה תגובה רשמית מהחברות הישראליות המוזכרות בתחקיר.