תל אביב בין עשר הערים היקרות בעולם לקניית דירה, כך פורסם על פי דו”ח של דוטשה בנק. פרופ’ ירון זליכה, ראש ביה”ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו, ניתח מדוע מחירי הדירות גבוהים כל כך.
“מתי בנינו הכי פחות? מתי שחררנו הכי פחות קרקעות? השנים שבהן בנינו הכי פחות היו בין השנים 2007-2003. השנים שלי באוצר. אתם מודעים לזה שבשנים האלה מחירי הדירות ירדו?”, טען זליכה. “מספר המשכורות לדירה בתקופה שלי ירד בכמעט 20%. האגדות האלה שהיצע הדיור משפיע משמעותית על מחירי הדיור בישראל אלה אגדות אורבניות כדי שתסיתו את האש לכיוונים אחרים”, הדגיש.
“מה שמשפיע על עליית מחירי הדיור זה הגידול הלא פרופורציונלי בביקושים, שהגידול בהיצעים לא יכול להדביק ובחיים גם לא ידביק אותם. עכשיו, הגידול בביקושים נובע מהצמיחה החלשה. כדי לעצור את מחירי הדיור צריך לחזור לצמיחה מהירה, וכדי לחזור לצמיחה מהירה, צריך להוריד את יוקר המחיה. הממשלות לא רוצות להוריד את יוקר המחיה, הן לא רוצות לריב עם היבואנים, עם הבנקים, עם המונופולים, זה לא מתאים להם, לכן הם רוצים שתחשבו שאם הם יבנו יותר, זה יוריד את מחירי הדיור”, הוסיף.
“רוב הגידול בביקושים שנוצר ב־15 השנים האחרונות, נוצר כי אנשים חרדים מהמשך עליית מחירי הדיור, שישחוק להם את החיסכון שהם חוסכים לילדים כדי שהילדים בעתיד יוכלו לקנות דיור. נוצר מצב של חרדה, שהניעה ציפיות לעליות מחירי דיור, שהקדימו ביקושים”, סיכם.