“מאז המתקפה בשבעה באוקטובר 2023 על ישראל, שוק המניות הגדול בעל הביצועים הטובים ביותר בעולם הוא… ישראל”, במילים אלו פתח רוצ’יר שארמה, יו”ר רוקפלר אינטרנשיונל, את הטור שלו באחד העיתונים הכלכליים המובילים בעולם – הפייננשל טיימס.
שארמה הוסיף ותיאר איך לאחר המכה ראשונית השוק הישראלי התאושש לחלוטין תוך ארבעה שבועות, ומאז הוא עלה בכ-80 אחוז במונחי דולר. הוא ציין גם שהעלייה נמשכה גם במהלך מלחמת 12 הימים מול איראן, כאשר רוב המומחים הגאופוליטיים כתבו תחזיות אפוקליפטיות. שוק ההון, לעומת זאת, המשיך לאותת שהמלחמה קרובה לסיום, ושישראל היא זו שתנצח בו הן צבאית והן כלכלית.
מתוך כ-200 מדינות בעולם, רק כ-40 מסווגות על ידי קרן המטבע הבין לאומית ככלכלות מפותחות, ומספר המדינות שמסווגות כשווקים פיננסיים מפותחים נמוך אפילו יותר. ישראל, שהוקמה כמדינה ענייה לאחר מלחמת העולם השנייה, היא אחת המדינות הבודדות שעלו מסיווג של מדינה מתפתחת למדינה מפותחת, והיחידה במזרח התיכון שעשתה זאת. כיום כלכלת ישראל, בהיקף של 550 מיליארד דולר, נמצאת בין 30 הגדולות בעולם.
שארמה ציין שההצלחה הכלכלית של ישראל לא הייתה צפויה מראש, שכן רבים ממייסדי המדינה היו סוציאליסטים, ומדיניות הרווחה שהובילו הייתה זו שהולידה את המשבר הפיננסי של שנות ה-80 כפי שקרה במדינות סוציאליסטיות רבות, אך תוכנית הייצוב (“פנייה חדה לכיוון הקפיטליזם” כפי שהוא מכנה אותה) הצילה את המצב.
הוא ציין לטובה גם את קיצוץ הוצאות המדינה בתחילת שנות האלפיים, תעשיית ההון-סיכון הישראלית וההשקעה במחקר ופיתוח, שביחד הפכו את ישראל לענקית הייטק עם יותר סטארט-אפים לנפש מכל מדינה אחרת. “התרבות העסקית שלה קרובה יותר לזו של קליפורניה מאשר למזרח התיכון”, שארמה קבע, וכינה את התוצאה כלא פחות מ”נס”.
“למשקיפים רבים המצב הגאופוליטי במזרח התיכון עדיין נראה מעורער”, הוא חתם, “אבל השוק הישראלי שנדחף בזכות הטכנולוגיה מראה אופטימיות, והתחזיות של הכלכלנים חוזות צמיחה של כמעט 4 אחוזים בשנים הקרובות. זה נתון מעולה למדינה מפותחת, וזה מוכיח שישראל מחזקת את מעמדה ככוח הכלכלי הדומיננטי באזור”.