1,929 אזרחים, חיילי צה”ל ואנשי כוחות הביטחון איבדו את חייהם עד כה במלחמת 7.10 בישראל על כל החזיתות שלה, 60% מתוכם נרצחו או נפלו בקרבות ביום טבח פתיחת המלחמה לבדו.
880 מתוכם הם חללי צה”ל, מחציתם נפלו ביום הטבח ומחציתם (49.5%) בלחימה. כמעט אלפיים חיים שאבדו בישראל מהמלחמה ב-20 חודשים ומי שראו את המחיר הזה מקרוב חווים לעיתים קושי בלתי נסבל. סיפור אחד של קברן צבאי שמתפרסם כאן לראשונה מעיד על היחס הנוקשה מדי לפוסט טראומה בה לקה עוד לפני המלחמה. סיפור אחר שנחשף השבוע מעיד על כך שהפציעה הזאת נותרת שקופה גם בימים אלה.
רק לאחר מאבק ממושך לאורך שנים ארוכות, נאלץ משרד הביטחון להכיר בקברן צבאי כנפגע פוסט טראומה, ולהעניק לו גמלה גבוהה במיוחד. ההחלטה בעניינו התקבלה לאחר מאבק משפטי ממושך אותו ניהל עורך הדין יואב אלמגור, המתמחה במאבקים להשבת זכויות רפואיות מול משרד הביטחון.
התובע, כיום בן 51, התגייס לצה”ל בשנת 1999 והחל שירות קבע שלוש שנים לאחר גיוסו. תפקידו כלל זיהוי ואיסוף חללים בשטח, לעיתים תחת אש כבדה, טיפול בגופות, ארגון וביצוע הלוויות ואזכרות וליווי צמוד של המשפחות השכולות. במשך יותר מעשור טיפל במאות חללים והיה עד למראות קשים ולטראומות בלתי פוסקות.
הוא נטל חלק בטיפול באסון הנגמ”ש בציר פילדלפי בו נאלץ לאסוף חלקי גופות תחת אש, נאלץ לטפל בפינוי בית העלמין בגוש קטיף, במלחמת לבנון השנייה טיפל ב-25 חללים ביניהם כאלה שהכיר אישית וליווה את משפחותיהם, טיפל בקורבנות אסון הכרמל, בשלושים מחללי מבצע צוק איתן וקצרה היריעה לתאר את כמות העצב והאבל שהאיש אסף לתוכו במהלך שירותו. החשיפה המתמשכת למוות ולאובדן הביאה אותו עד הפרעת דחק פוסט-טראומטית קשה כולל סיוטים קשים, פלאשבקים, התפרצויות זעם, קשיי ריכוז, התבודדות קיצונית וקשיי תפקוד חמורים בבית ובמקום העבודה.
כבר ב-2016 הגיש בקשה למשרד הביטחון להכיר בו כנכה צה”ל ואחרי ארבע שנים ארוכות נקבע כי הוא סובל מ”הפרעה חרדתית-דכאונית קלה” בלבד. עו”ד אלמגור הגיש בשמו ערעור שנדון בבית המשפט השלום בירושלים בצירוף חוות דעת פסיכיאטרית ממומחה שהעיד בהליך הערעור על מצבו של האיש.
הערעור התקבל, השופטים הורו למשרד הביטחון להכיר באיש כנכה צה”ל ונקבעו לו 50% נכות. “מדובר בהחלטה חשובה, שיש לה השלכות מרחיקות לכת על תומכי לחימה וקברנים העוסקים בזיהוי וקבורת חללים ונמצאים בסיכון גבוה לפוסט-טראומה מתמשכת” אומר עו”ד אלמגור אחרי הסאגה ארוכת השנים.
אבל המאבקים מול משרד הביטחון הם רק חלק מההתמודדות של הנחשפים הראשונים לחללים. “ב-7 באוקטובר טיפלתי בכ-400 גופות כולל ילדים וגופות שהתפרקו לי בידיים, הוכרתי כפוסט טראומתי” סיפר השבוע איש כוחות הביטחון ירון זיו בדיון ועדת הכלכלה של הכנסת, “לפני חודשיים עשיתי משכנתה ונאלצתי לעשות ביטוח חיים. כל חברות הביטוח קיבלו ממני מסמכים שאין מסוכנות ואובדנות אבל סירבו לבטח אותי, פצעו אותי שוב. עד היום אני בשירות פעיל ונושא אקדח ולא נתנו לי אפילו פרמיות יותר גבוהות. מוקצה”.