מדדי המחירים לצרכן שפורסמו בחודשים האחרונים היו מפתיעים כל אחד בדרכו. מדד אפריל הפתיע לרעה, עם עלייה חדה ביוקר המחייה של 1.1% שנבעה בעיקר מהעלייה במחירי הטיסות, ואילו מדד מאי הפתיע לטובה עם ירידה קטנה של 0.3% – גם כן בזכות הטיסות שהתמתנו טיפה.
מדד יוני שיתפרסם בעוד מספר שעות צפוי להציג עלייה מינורית בלבד ואולי אפילו ירידה קטנה, מה שמחזק את התחזית הרשמית לשלוש הורדות ריבית של רבע אחוז כל אחת בשנה הקרובה, אך רגע לפני פרסום המדד הנגיד הרצה הבוקר בועידת כלכליסט והסביר מדוע על בעלי המשכנתאות לקחת עוד נשימה ארוכה.
“האינפלציה היא מעל היעד. השווקים מסמנים סיפור לגבי המצב הגיאופוליטי, זה עלול להוביל לגידול בביקושים מול מגבלות היצע בשוק העבודה” הוא אמר. הנגיד הסביר כי הורדת הריבית מגדילה את הסכנה לאינפלציה שפוגעת בשכבות החלשות, והתריע כי במידה והורדת הריבית תתבצע לפני הזמן והאינפלציה תרים ראש, מחיר התיקון יהיה גבוה לאין ערוך.
כזכור הנגיד אמר בסוף השבוע בראיון למעריב כי “למרות המלחמה המוצלחת עם איראן, אי הוודאות עדיין גדולה. האינפלציה הפוגעת בשכבות החלשות לא מוגרה, מדד הדיור יעלה ויציבות המחירים קריטית. אנחנו רוצים לראות ירידה באי הוודאות. פוטנציאל הביקוש הצרכני עדיין קיים, האינפלציה תרים ראש ולטעות בהורדת ריבית לפני הזמן יהיה מחיר גבוה”.
“אבל ככל שנראה בהירות כלכלית ואי הוודאות תקטן, נתחיל בהורדת הריבית וזה יכול להיות די מהר. סביר שבטווח של שנה האינפלציה תגיע למרכז היעד ועד אז נראה שלוש הורדות ריבית. אני מדגיש: הורדה מהירה בעיתוי הנוכחי תסכן את הורדת האינפלציה. את האנטיביוטיקה המוניטרית של ריבית גבוהה צריך לקחת עד הסוף, גם אם נדמה שהחום ירד”.
היעד אליו מדבר הנגיד הוא יעד האינפלציה שנקבע על ידי הממשלה, ועומד באופן מסורתי על הטווח שבין אחד לשלושה אחוזים, כאשר כרגע שיעור האינפלציה השנתי עומד על 3.1%. אמנם לא מדובר על מקרה חמור של מחלת האינפלציה שדורש ניתוח כירורגי והעלאת ריבית, אך כפי שאמר הנגיד, בוודאי כזה שמצדיק שהמטופל יישאר תחת השגחה לתקופה הקרובה.