המתיחות בין ארצות הברית לברזיל הגיעה לשיא חדש אתמול (רביעי) כאשר הנשיא דונלד טראמפ הודיע על הטלת מכס של 50% על ייבוא מברזיל, אחת מספקיות הפלדה המרכזיות של ארה”ב. צעד זה מגיע כתגובה ישירה למה שטראמפ מכנה “רדיפה פוליטית” נגד ידידו, נשיא ברזיל לשעבר ז’איר בולסונארו.
בולסונארו עומד כעת למשפט בברזיל באשמת ניסיון הפיכה. על פי כתב האישום, לאחר הפסדו בבחירות 2022 לנשיא המכהן לואיס אינסיו לולה דה סילבה, בולסונארו תכנן להיאחז בשלטון בכוח. ההאשמות התחזקו כאשר תומכיו פרצו למבני הממשל בינואר 2023 בדרישה שהצבא יתערב ויסלק את לולה מהשלטון.
טראמפ הביע תמיכה פומבית בבולסונארו וביום שני האחרון פרסם פוסט ברשתות החברתיות שבו קרא לרשויות בברזיל “להניח לבולסונארו”. הוא האשים את ממשלת ברזיל ב”רדיפה” בלתי פוסקת של בולסונארו ומשפחתו. בהמשך לכך, שגרירות ארה”ב בברזיליה פרסמה הצהרה רשמית שתיארה את בולסונארו כקורבן של “רדיפה פוליטית” ש”מבזה את המסורת הדמוקרטית של ברזיל”.
ההתערבות האמריקאית בהליכים המשפטיים בברזיל עוררה זעם בברזיליה. הממשלה זימנה אתמול את השגריר האמריקאי הבכיר במדינה לשיחת הבהרה. בתגובה, הודיע טראמפ על הטלת מכס של 50% על כל היבוא מברזיל החל מה-1 באוגוסט, בטענה ל”התקפות זדוניות של ברזיל על בחירות חופשיות”.
במכתב אישי ללולה, טראמפ כינה את הטיפול בבולסונארו “חרפה בינלאומית” וטען כי המשפט “לא היה צריך להתקיים כלל”. הוא גם הודיע כי ארה”ב תפתח בחקירה של נוהגי הסחר של ברזיל והזהיר מפני הסלמה נוספת אם ברזיל תנקוט צעדי תגמול.
ההחלטה להטיל מכסים על ברזיל מהווה מכה כלכלית משמעותית, שכן ברזיל היא יצואנית הפלדה השנייה בגודלה לארה”ב אחרי קנדה, עם ייצוא של ארבעה מיליון טון פלדה בשנת 2024. הסחר הכולל בין שתי המדינות הגיע ל-41.7 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה.
לולה הגיב באומרו כי “אף אחד אינו מעל החוק” וכי “כל העלאת מכסים חד-צדדית תטופל לאור חוק ההדדיות הכלכלית של ברזיל” – רמז ברור לכך שברזיל עשויה להטיל מכסי תגמול על מוצרים אמריקאיים.
המשבר הנוכחי משקף דמיון מסוים בין המצבים הפוליטיים של טראמפ ובולסונארו. שניהם הואשמו בניסיון לערער את התוצאות הדמוקרטיות לאחר הפסד בבחירות, כאשר תומכיהם פרצו למבני ממשל. ההבדל המשמעותי: בעוד התיק נגד טראמפ נזנח לאחר בחירתו מחדש לנשיאות, בולסונארו עומד בפני עונש מאסר פוטנציאלי של עד 40 שנה ונאסר עליו להתמודד בבחירות בשל הפצת מידע כוזב על מערכת ההצבעה הברזילאית.
המתיחות גלשה גם לזירה הבינלאומית הרחבה יותר. חברי קבוצת ה-BRICS, שנפגשו בברזיל השבוע בארוח לולה, מתחו ביקורת על מדיניות המכסים של טראמפ ועל תקיפותיו באיראן. בתגובה, טראמפ איים להטיל מכס נוסף של 10% על כל מדינה המזוהה עם BRICS. לולה הגיב באומרו כי חברי BRICS הם מדינות ריבוניות ש”אינן רוצות קיסר”.