נשיא ארה”ב, דונלד טראמפ, שוב שינה כיוון, ובאופן דרמטי כדרכו. אתמול (ג’) הצהיר בבית הלבן כי המכסים הגבוהים שהטיל על סין “יירדו משמעותית” וכי אין לו “שום כוונה לפטר” את יו”ר הבנק המרכזי ג’רום פאוול, בניסיון ברור להרגיע את השווקים שצנחו בחדות בשבועות האחרונים בעקבות המלחמה הכלכלית הגלובלית, והמתקפות שלו על פאוול, שהובילו לכאוס רב.
“145% זה מאוד גבוה ולא יישאר כך”, אמר טראמפ במפגש עם עיתונאים בחדר הסגלגל בהתייחסו למכסים שהטיל על מוצרים מסין. “זה לא יהיה קרוב לרמה הזו. זה ירד משמעותית. אבל זה לא יהיה בשיעור אפסי”. דבריו של טראמפ מהווים נסיגה משמעותית מהקו התקיף שנקט בשבועות האחרונים, בין היתר כשהעלה את המכסים על סין לרמת שיא של 145%.
כמו כן, הבטיח הנשיא טראמפ כי ינהג ב”נחמדות רבה” במשא ומתן עם סין, בתקווה להשיג עסקה מסחרית. “בסופו של דבר, הם חייבים לעשות עסקה, אחרת הם לא יוכלו לסחור עם ארה”ב, ואנחנו רוצים שהם יהיו מעורבים”, הדגיש טראמפ, והוסיף: “אני חושב שנחיה יחד בשמחה ובאופן אידיאלי נעבוד יחד, אז אני חושב שזה יסתדר היטב”.
במקביל, התייחס טראמפ לדיווחים על כוונתו לפטר את יו”ר הבנק הפדרלי, ג’רום פאוול, לאחר שתקף אותו בחריפות לאחרונה, ואף וכינה אותו “לוזר גדול”.
“מעולם לא הייתה לי כוונה כזו”, אמר טראמפ בהתייחסו לאפשרות הפיטורים. “העיתונות דוהרת עם דברים. לא, אין לי שום כוונה לפטר אותו. הייתי רוצה לראות אותו קצת יותר פעיל בנוגע לרעיון שלו להוריד את הריבית, אמר בשיחה עם העיתונים.
לצד זאת, מנהל המועצה הכלכלית הלאומית, קווין האסט, אמר בשישי האחרון כי טראמפ בודק האם יש לו סמכות לפטר את פאוול, אותו מינה בעצמו לתפקיד ב-2017 (ומינויו חודש ב-2021 על ידי הנשיא ביידן). אלא שמומחים רבים הטילו ספק באפשרות המהלך, מאחר שנדמה ואין לטראמפ סמכות שכזו.
גם שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, אמר אתמול (ג’) בכנס השקעות פרטי של בנק ההשקעות, ג’יי פי מורגן צ’ייס, כי המלחמה המסחרית עם סין “אינה בת-קיימא” וכי הוא צופה “ירידה בהסלמה” ב
קרוב. לדברי בסנט, המטרה היא “איזון מחדש של הסחר” ולא ניתוק מוחלט בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, כפי שדווח ב-CNN.
אך, לא ברור האם האיזון החדש לא יוביל להיחלשות הקשר הכלכלי של ארה”ב עם יתר מדינות העולם. כזכור, טראמפ הטיל מכסים לא רק על סין אלא על עשרות מדינות נוספות, כאשר מכס גורף של 10%, מצד ארה”ב, חל כעת על רוב המדינות עד יולי. מהלך זה מעורר דאגה עמוקה בקרב שותפות הסחר של ארה”ב, כולל בקרב בעלות בריתה האסטרטגיות.
הצהרותיהם הממתנות של טראמפ ובסנט, אכן הרגיעו את הרוחות והפחיתו את החששות, כמתבטא בעליות החדות בשווקים. מדד S&P 500 עלה ב-2.5% ומדד נאסד”ק טיפס ב-2.7%. גם בבורסות אסיה נרשמו היום (ג’) עליות חדות: מדד הניקיי (היפני) עלה ב-1.9% ומדד האנג סנג בהונג קונג זינק ב-2.2%. גם שוק האג”ח האמריקני התייצב, לאחר שבועות של תנודתיות.
למרות הרגיעה, ההסלמה המתמשכת במלחמת הסחר של טראמפ כבר עשתה את שלה, והביאה לחששות כבדים מהאטה בכלכלה העולמית. קרן המטבע הבינלאומית (IMF) פרסמה אתמול (ג’) תחזית עדכנית, בה הורידה משמעותית את תחזית הצמיחה לארה”ב ביחס לתחזית שקדמה לנוכחית, והזהירה כי העלייה החדה במכסים ואי-הוודאות יובילו ל”האטה משמעותית” בצמיחה העולמית.
מצד סין, משרד החוץ הסיני הגיב אתמול (ג’) ואמר כי על ארה”ב “להפסיק את האיומים ודרכי הכפייה, ולהתעסק עם סין בדרך של שוויון, כבוד הדדי והדדיות”, ככל שהאמריקאים מעוניינים להגיע להסכם עם סין. “הטענה שרוצים להגיע להסכם עם סין תוך הפעלת לחץ מקסימלי אינה הדרך הנכונה להתעסק עם סין – וזה פשוט לא יעבוד”, אמר דובר המשרד, כנראה ש”לחץ מקסימלי” לא עובד על כולם, לפחות לא על סין, נכון לעכשיו.