ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא אמש (רביעי) נאום תקיף באירוע קבלת פנים חגיגי שנערכה בבית ההארחה הנשיאותי, בלייר האוס, בוושינגטון. זאת לאחר פגישותיו עם טראמפ. באירוע השתתפו מנהיגים יהודים ונוצרים אוונגליסטים, בכירי צבא ארצות הברית, סנאטורים ואישים בכירים נוספים. במהלך קבלת הפנים החגיגית נפגש נתניהו גם עם נציגי משפחות החטופים – ועדכן אותם כי נרשמה התקדמות משמעותית במגעים להסכם הפסקת אש בעזה.
באירוע השתתפו 16 משפחות חטופים שהגיעו במיוחד לוושינגטון, ונתניהו הקדיש זמן אישי לכל אחת מהן. לדברי המשפחות שנכחו אמש בבלייר האוס, נתניהו ענה בסבלנות על כל השאלות, יחד עם רעייתו שרה שליוותה אותו לכל אורך הערב. במהלך נאומו באירוע, התייחס נתניהו גם לנוכחות המשפחות, והדגיש את מחויבותו “להחזיר את כל 50 החטופים – עד האחרון שבהם”.
בפגישה הסגורה שנערכה בין ראש הממשלה לבין המשפחות, אמר נתניהו כי “העסקה קרובה – ואני על זה”. הוא התחייב בפניהם באופן אישי שהוא פועל בכל הכוח עד להשבתו של כל חטוף. לדברי המשפחות, נתניהו הבהיר שהעסקה המסתמנת צפויה להיות חלקית – אך ברגע שתצא לדרך, יתחילו מיידית מגעים לשלב השני: סיום המלחמה והשבת כלל החטופים הנותרים.
המשפחות שמעו גם כי ביום הראשון שלאחר העסקה החלקית יחלו הדיונים על שאר השמות. עם זאת, נתניהו סירב לחשוף מי החטופים שצפויים להיכלל בעסקה הקרובה, והדגיש בפניהם כי חמאס הוא זה שקובע את רשימת המשוחררים, ולא ממשלת ישראל. יחד עם זאת, ישנה תקווה בקרב המשפחות כי מאחורי הקלעים, ראש הממשלה כן מתעקש על אופן קביעת הרשימה.
במהלך המפגש, הגישו רובי וחגית חן – הוריו של החייל החטוף איתי חן שנפל בקרבות ב־7 באוקטובר – פוסטר עם תמונת בנם. הפוסטר מלווה אותם בכל פגישותיהם עם בכירי הממשל בארה”ב. נתניהו חתם עליו, לצד חתימות רבות של בכירים אמריקאים, וכתב בכתב ידו: “בנימין נתניהו – בע”ה נחזיר את כולם”.
מלשכת ראש הממשלה נמסר: “ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו נפגשו אמש בוושינגטון עם משפחות חטופים. במסגרת המפגש, ראש הממשלה ציין כי נושא החטופים הועלה בהרחבה בפגישותיו עם הנשיא טראמפ וצוותו, ואמר כי נעשים מאמצים כבירים כל העת על מנת להביא לשחרור כל חטופינו – החיים והחללים כאחד”.
גם מצד הממשל האמריקאי, כך לדברי המשפחות, נמסר בימים האחרונים כי העסקה הראשונה היא חלק אינטגרלי מתהליך רחב יותר: הפסקת מלחמה, השבת כל החטופים וחזון מדיני שדונלד טראמפ מבקש להוביל – חזון של שלום אזורי. ההבהרה הזו התקבלה, ככל הנראה כעוד סימן לתיאום ההדוק בין וושינגטון לירושלים.
בחלק המרכזי של הנאום שנשא באירוע, התייחס נתניהו בהרחבה למבצע הצבאי המשותף של ישראל וארה”ב באיראן, והחמיא לנשיא טראמפ על “הנהגה אמיצה והיסטורית” מול האיום הגרעיני. לדבריו, טראמפ “פעל בטרם יותקף”, והורה על תקיפות באתרים בנתנז, פורדו ואיספהאן. “אם לא היינו פועלים – לאיראן כבר הייתה פצצה. הזמן אזל,” הזהיר נתניהו. “טראמפ הבין את האינטרס של אמריקה, ואני את זה של מדינת היהודים – ופעלנו יחד, כצוות שאין שני לו”.
לדבריו, “התחזיות הקודרות של התקשורת” לא התממשו: “פשוט פעלנו – ושינינו את מהלך ההיסטוריה”. נתניהו הסביר כי בחר לקרוא למבצע “עם כלביא” בהשראת פרשת השבוע, בלק, ולפי דברי בלעם: “עם כלביא יקום”. הוא שיבח את חיילי צה”ל על אומץ לבם, ואמר: “לא חזרנו אחרי 3,500 שנות גלות כדי שהאייתולות המשוגעים יחריבו את מדינתנו. החלטנו לפעול – ופעלנו. עמנו התעורר כמו אריה”.
בדבריו סיים נתניהו בהתייחסות לרוח של תקווה מדינית: “יש אפשרויות לשלום שגובלות בבלתי־ייאמן. אנחנו עובדים על זה. הפחות שנאמר – כן ייטב”. הוא הזכיר את הסכמי אברהם שנחתמו בתקופת טראמפ – ורמז כי מהלכים נוספים מתבשלים גם כעת: “שינינו את פני המזרח התיכון – ונשנה אותם שוב. זה העתיד שמגיע לעמנו, לשכנינו ולעולם כולו”.
יש לציין כי ההבנות שמתגבשות כעת בין ישראל לחמאס – בתיווך ארה”ב, קטאר ומצרים – אינן תוצאה של התקדמות מפתיעה, אלא להפך: אותו מתווה, פחות או יותר, היה מונח על השולחן כבר בחודש מרץ. מתווה ויטקוף גרסת מרץ לא שונה באופן מהותי ממתווה ויטקוף גרסת יולי. מסתמן כי מה שעיכב את המהלך לא היה רק חמאס ולא רק המציאות האזורית, אלא – גם השיקול הפוליטי של ראש הממשלה. ארגון הטרור חמאס שכבר במרץ וכן – היום מרגיש כי אין לו מה להפסיד, דרש את אותן דרישות, בווריאציות לא מאוד משמעותיות. המסר היה ונותר אותו המסר: אם לא סיום המלחמה, אז לכל הפחות – משא ומתן מיידי וברור על תנאי סיום המלחמה.
נזכיר כי לאחר הפגישה השנייה של נתניהו עם טראמפ, כתב ראש הממשלה בפוסט ברשתות החברתיות: “קיימתי היום פגישה נוספת עם הנשיא טראמפ בבית הלבן, ואחר כך פגישה קצרה עם סגן הנשיא ואנס. אנחנו התמקדנו במאמצים לשחרור חטופינו. אנחנו לא מרפים מזה לרגע”.
הדיווחים מצביעים על מחלוקת עמוקה בין הצדדים בנושא הסיוע ההומניטרי הנכנס לרצועת עזה. נזכיר כי מוקדם יותר היום, שר החוץ של ארצות הברית מרקו רוביו, השוהה כעת במלזיה, אמר כי “ארה”ב מלאת תקווה בנוגע להשגת עסקת הפסקת אש בעזה וכי השליח האמריקני סטיב ויטקוף אופטימי. אני חושב שאנחנו קרובים, אולי קרובים יותר מאשר היינו במשך זמן רב”.
בשבוע האחרון התלהט הוויכוח הציבורי על הכנסת הסיוע ההומניטארי לרצועת עזה, על רקע חידוש המו”מ בין ישראל לחמאס בקטאר וביקור ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון אצל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. ביומיים האחרונים הועברו לדרום הרצועה כ-152,000 ליטרים של סולר מישראל לידי הפלסטינים ברצועת עזה דרך מעבר כרם שלום.
על פי דיווח שפורסם בבלומברג, התגבש הסכם בין ישראל והאיחוד האירופי, בנוגע להגדלה של הסיוע ההומניטרי הנכנס לרצועת עזה. על פי הדיווח, כבר בימים הקרובים הכמויות של הסיוע ההומניטרי יוגדלו, ואם לא די בכך, אז בנוסף הוחלט, על פי הדיווח, על פתיחת נתיבים נוספים מהם ייכנס סיוע לרצועה, ביניהם ממצרים ומירדן.
מוקדם יותר השבוע קרא ארגון “צו 9”, שנאבק נגד הכנסת סיוע לרצועה בזמן המלחמה, לעצור את הזרמת הסחורות לצפון הרצועה בעקבות האסון בבית חאנון בו נפלו חמישה לוחמים. “האירוע המחריד הלילה הוא תוצאה ברורה של מחבלים שבעים שיודעים היטב שמשאיות האספקה והסיוע כבר בדרך אליהם.