כמה שעות לפני שראש הממשלה נתניהו פגש היום (שני) בבלייר האוס את שליחו המיוחד של הנשיא טראמפ, סטיב וויטקוף, משפחות חטופים התכנסו לא רחוק משם, ברחבת הקפיטול, בגשם שוטף, כדי להעביר את המסר המרכזי איתו הגיעו מישראל לארצות הברית: “תסגרו עסקה שתחזיר את כולם הביתה”.
חגי אנגרסט, אבא של החייל החטוף מתן, אמר ל’מעריב’: “בני נמצא בידי חמאס, בסכנת חיים ברורה. הגענו הנה כדי לתמוך בנשיא טראמפ ולתת גב לראש הממשלה להביא עסקה מלאה כוללת, כולם תמורת כולם. אחרי ההישגים הצבאיים שראינו, צריך להחזיר את כולם הביתה כי אין להם זמן”.
למשפחות החטופים – כך הן מקוות – עוד תהיה האפשרות להשמיע את דרישתן היישר לאוזניהם של נתניהו ושל וויטקוף. הובטחו להן פגישות, אך טרם נקבעו סופית. נראה ששום דבר בביקור הזה לא נקבע סופית ולא נסגר הרמטית עד לרגע האחרון – פרט לארוחת הערב החגיגית בבית הלבן, שהנשיא טראמפ ארגן לראש הממשלה נתניהו ולרעייתו שרה.
האי-וודאות הזאת בתוכניות אינה מקרית, היא לא נובעת מפערי תיאום בין האמריקאים לבין לשכת נתניהו, אלא מהקשר הישיר של לפחות חלק מהפגישות של ראש הממשלה בוושינגטון לדינמיקת השיחות בדוחה, בירת קטר.
עוד לפני שמשפחות החטופים ישמעו מנתניהו ומוויטקוף על ההתקדמות במשא ומתן ועל צפי לסגירת העסקה, החדשות מחדרי המשא ומתן צריכות להגיע למקבלי ההחלטות הישראלים והאמריקאים. גם הם עוקבים מקרוב אחרי המתרחש בגזרת השיחות בקטר – והדינמיקה הקטרית משליכה באופן ישיר על דינמיקת הפגישות של נתניהו בוושינגטון. השיחות בדוחה החלו ביום ראשון בערב – שעה שבה מטוס ראשי המדינה “כנף ציון” עשה את דרכו לארצות הברית.
אחרי הסבב הראשון, שהיה ברובו טכני ולא הביא בשורות, גורם המעורה בפרטים מיהר להכחיש דיווחים פסימיים. לטענת הגורם: “בניגוד לדיווחים הלא מבוססים על מבוי סתום בשיחות, צוות המשא ומתן מקיים מגעים רציפים עם המתווכות במסגרת שיחות הקרבה בדוחה, גם ברגעים אלה”. לפי שעה נראה כי גם הסבב השני לא הסתיים בפריצת דרך.
במקביל, מקורות בחמאס העריכו בשיחות עם כלי תקשורת ערביים כי “אם המשא ומתן יתנהל באופן חיובי, ייתכן שיוכרז על תחילתו של הסכם ביום חמישי הקרוב”. לדבריהם, הדבר תלוי בראש ובראשונה בהיענות של ישראל לדרישות חמאס, בעיקר בכל הנוגע להכנסת הסיוע ההומניטרי בחופשיות, נסיגה מלאה והדרגתית מרצועת עזה והבטחת הפסקת המלחמה באופן סופי. אלה בדיוק שלוש הנקודות המרכזיות שבמחלוקת.
הן עלו אתמול לא רק בחדרי המשא ומתן בדוחה, אלא גם בשיחות בבלייר האוס ובבית הלבן. הדרישה של חמאס לערבויות אמריקאיות, כולל של הנשיא טראמפ באופן אישי, לכך שישראל תנהל משא ומתן על תנאי סיום המלחמה ולא תחזור ללחימה כל עוד המשא ומתן הזה נמשך – בוודאי תעלה במהלך ארוחת הערב החגיגית בבית הלבן. כל מה שקשור לטראמפ – מומלץ לנסות ולסגור רק מולו באופן אישי, ורצוי באווירה חיובית, במהלך ארוחה אינטימית, ללא אוזניים מיותרות, ללא תקשורת.
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט: “בראש סדר העדיפויות של הנשיא כרגע – לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים. חמאס צריך לקבל את ההצעה. השליח וויטקוף יצא לדוחה בהמשך השבוע להצטרף למשא ומתן על עסקת החטופים”.
ההערכות הראשוניות היו כי נתניהו וטראמפ לא רק ישבו לארוחה משותפת, אלא גם יצאו עם הצהרה משותפת: “יש עסקה”. אולם, המציאות כופה שינויים בתסריט, כאשר גם נשיא ארצות הברית לא תמיד שולט באירוע ונאלץ להתאים את תוכניותיו בתאוריה למציאות המעשית. אולם, על אף היעדר התקדמות בשיחות לעסקה – בפמליית ראש הממשלה משדרים אופטימיות זהירה.
בשיחות עם ‘מעריב’, גורמים ישראלים ואמריקאים לא שללו אפשרות של פגישה נוספת בין טראמפ לנתניהו שתיקבע בהמשך השבוע – אם תירשם פריצת דרך במשא ומתן ויהיה לנשיא ולראש הממשלה מה לבשר לציבור המחכה לבשורות.
לפי שעה, הפערים – כאמור – לא צומצמו. חמאס דורש ערבויות בין לאומיות לכך שישראל לא תחדש את הלחימה בתום 60 הימים, וכן מתנגד למעורבות בחלוקת הסיוע ההומניטרי של הקרן האמריקאית-ישראלית, ה-GHF – ודורש פיקוח של האו”ם וגורמים ניטרליים. בנוסף, חמאס מסרב לדרישות שאינן כלולות בטיוטה הנוכחית, אך מוצבות על ידי ישראל כתנאי בלתי מעורער לסיום המלחמה: פירוז מנשקו והגליית הנהגתו מהרצועה.
בישראל מעריכים כי חמאס נמצא תחת לחץ כבד, הן צבאי והן מדיני. להערכת הגורמים ששוחחו עם ‘מעריב’, ארגון הטרור ספג אבדות כבדות – כולל רבים מראשיו שנהרגו במהלך המלחמה – והוא מנסה להיאחז בהפוגה כאמצעי הישרדות אסטרטגי. עם זאת, חמאס מציב “קווים אדומים” ולא מוכן לוותר על יכולת שלטונו לחלוטין.
הנשיא טראמפ, אשר בשבועות האחרונים מגביר את הלחץ לקידום עסקה, הביע ביממה האחרונה ביטחון כי הסכם עשוי להיחתם עוד השבוע. מוקדם יותר שיבח את תגובת חמאס למתווה האמריקאי והדגיש כי מדובר בצעד חשוב קדימה. לדברי טראמפ, ישראל וחמאס מתקרבות להבנות בזכות היחלשות איראן, שנותרה תומכת מרכזית של חמאס, ובזכות תקיפות אמריקאיות אחרונות נגד אתרי גרעין איראניים.
נוסף על כך, טראמפ המשיך לבטא תמיכה פומבית בנתניהו – מה שלא יפריע לו לדרוש ממנו תשובות לגבי תוכנית סיום המלחמה בעזה, כפי שראש ממשלת ישראל רואה אותה.
האם המארח יהיה מרוצה מהתשובות שיקבל מהאורח? נמתין להצהרה הבאה של הנשיא – או לתדרוך שראש הממשלה נתניהו יעביר לעיתונאים המתלווים אליו. הראשונה בטוח תבוא, השני – הובטח אך טרם נקבע.