נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, אמר מספר פעמים השבוע כי צפויות לנו השנה שלוש הורדות ריבית על סך רבע אחוז כל אחד, כלומר כמעט אחוז תוך שנה. הדבר צפוי להשפיע באופן ישיר כמעט על כל משקי הבית בישראל ובמיוחד על משקי הבית שנטלו משכנתא בשנים האחרונות.
“ההוזלה תתגלגל אלינו הצרכנים” מסביר היועץ הכלכלי למשפחות צוריאל הורוביץ, “והיא תורגש במיוחד אצל מי שהמשכנתא שלו במסלול צמוד לפריים או מסלול משתנה”. כך למשל, על כל 100,000 ש”ח הלוואה במסלול פריים, נראה הוזלה של כ-50 ש”ח בחודש במשכנתא.
אבל, ההוזלה המשמעותית ביותר צפויה להיות אצל מי שלקח משכנתא עם רכיב קבוע בשנים האחרונות, ועכשיו יוכל למחזר אותה ולשפר את הריבית הקבועה באופן משמעותי. “אם תכננתם למחזר משכנתא אולי כדאי לחכות כמה חודשים כדי להנות מהירידה הצפויה” מסכים הורוביץ.
“אבל” הוא מזהיר, “אם בדיוק החלטתם לקנות דירה למגורים או להשקעה ואתם מתלבטים אם לחכות לירידת הריבית, אני לא מציע לחכות. הריבית כנראה תרד קצת, אבל במקביל מחירי הדיור עלולים להמשיך לעלות ואז יצא שכרנו בהפסדנו. אם הריבית אכן תרד הם תמיד יוכלו למחזר את המשכנתא בעתיד”.
אבל לא רק על לוקחי ההלוואות הורדת הריבית צפויה להשפיע, ומצידו השני של המטבע נמצאים כמובן החוסכים שגם הם ירגישו את השינוי בכיסם – ולא לטובה. “אם הריבית תרד, אז מי שהשקיע בקרן כספית, יראה תשואה נמוכה יותר. גם פקדונות בנקאיים יניבו תשואה נמוכה יותר” הוא אומר.
כמה נמוכה יותר? אם נכון להיום קרן כספית צפויה לתת תשואה של קצת מעל 4%, הרי שלאחר הורדת הריבית כנראה שהתשואה תהיה קרובה יותר ל-3%. “ועדיין, קרן כספית היא הפייבוריטית – לא רק בגלל התשואה אלא גם בגלל הסיכון האפסי, הנזילות המקסימלית והמיסוי הצמוד למדד ולכן מופחת”.
“פקדון בנקאי זו האפשרות הפחות טובה, אבל שווה לשקול גם אותה – יתכן שתקבלו תשואה נמוכה יותר, או נזילות נמוכה יותר – אבל ההליך לפתיחת פיקדון מוכר ופשוט. לא משנה באיזה מהפתרונות תבחרו, העיקר שתבחרו – בסביבת ריבית ואינפלציה כמו שלנו, חבל להשאיר כסף בעובר ושב”.