More
    Homeטכנולוגיהמפציעה קשה עד נזק בלתי הפיך: כך רחפנים מאיימים על הבילוי בחוף

    מפציעה קשה עד נזק בלתי הפיך: כך רחפנים מאיימים על הבילוי בחוף




    בעשור האחרון הפכו הרחפנים הפרטיים (לא, אנחנו לא מדברים על הכטב”מים) לחלק בלתי נפרד מהנוף בחופי הים ובפארקים. הם מספקים צילומים מרהיבים מהאוויר, זוויות חדשות לסרטונים ברשתות החברתיות, ולכאורה נדמים כאמצעי בילוי חביב ובלתי מזיק. אלא שמאחורי המראה האסתטי מסתתרת סכנה ממשית: רחפנים עלולים להתרסק על בני אדם ולגרום לפציעות חמורות, ואף לנזקים בלתי הפיכים. שורה ארוכה של תאונות בישראל ובעולם, כולל פגיעות בילדים, ממחישה עד כמה רחפנים אינם משחק תמים, במיוחד בעונת הקיץ שבה החופים ואתרי בילוי ציבוריים הומים אדם.

    עונת הרחצה בישראל נמצאת בעיצומה ומאות אלפי ישראלים נוהרים לחופים מדי סוף שבוע. במקביל, מרחפים מעל ראשי המתרחצים רחפנים המופעלים לעיתים על ידי חובבים ולעיתים על ידי צלמים מקצועיים. ולא רק: רחפנים מופעלים גם באתרי בילוי, מסלולי טבע ומקומות ציבוריים אחרים. התמונות אמנם יפות, אך הסטטיסטיקה בעולם מעידה כי תאונות רחפנים הפכו לתופעה מדאיגה, כאשר כשל טכני, רוח פתאומית או הפעלה רשלנית עלולים להסב פגיעות קשות ביותר.

    צילום רחפן של שונית בת גלים (צילום: וולטר נצר)
    צילום רחפן של שונית בת גלים (צילום: וולטר נצר)

    באירועים שונים ברחבי העולם תועדו פציעות קשות כתוצאה מרחפנים. בשנת 2017 בסיאטל רחפן התרסק במהלך מצעד הגאווה בעיר על ראשי צועדים ופצע שניים, בהם צעיר בן 25 שסבל משבר בגולגולת. החקירה העלתה כי המפעיל הטיס את הרחפן בניגוד לחוק בגובה נמוך מעל קהל צפוף. הוא הורשע בתקיפה ברשלנות ונקנס, והאירוע הוביל להחמרת התקנות בסיאטל. 

    בשנת 2015 בטורונטו, במהלך פסטיבל מוזיקה, התרסק רחפן ופגע ישירות באישה שעמדה מול הבמה. היא פונתה לבית החולים עם חתכים עמוקים בראשה ודווחה על סחרחורות מתמשכות. בעקבות המקרה החמירו בקנדה את הדרישות לרישוי רחפנים באירועים ציבוריים.
    בברצלונה בשנת 2022 התרסק רחפן צילום על קהל בזמן מופע זיקוקים בפסטיבל קיץ על החוף. אחד הצופים נפצע בידו ונזקק לתפרים בפנים. הרשויות פתחו בחקירה נגד החברה שהפעילה את הרחפן עקב אי עמידה בהיתרי בטיחות. בלונדון בשנת 2016 נפגע ילד בן שמונה ברחפן שאיבד שליטה בגובה נמוך בפארק ציבורי. הילד פונה לבית החולים עם חתכים עמוקים ונזקק לתפרים רבים בקרקפתו. המקרה עורר דיון ציבורי נרחב בבריטניה על הצורך בהחמרת רגולציה.

    גם בברזיל אירע מקרה קשה בשנת 2019 כאשר רחפן התרסק לתוך קהל רוקדים בפסטיבל מוזיקה על חוף ריו דה ז’ניירו. שני צעירים נפצעו, ואחד מהם איבד חלק מראייתו לאחר שמדחפי הרחפן פגעו בעינו. באורלנדו בשנת 2023 במהלך מופע חג המולד התרסק רחפן על קהל ילדים ופגע בילד בן שבע. הילד סבל מדימום פנימי חמור ועבר ניתוח חירום בליבו. האירוע הותיר את משפחתו בטראומה, והאם סיפרה כי בנה מסרב להתקרב למופעי רחפנים מאז.

    אולם הארוויזיון. רחפנים חכמים. (צילום: באדיבות אתר האירוויזיון)
    אולם הארוויזיון. רחפנים חכמים. (צילום: באדיבות אתר האירוויזיון)

    עוד מקרים קשים התרחשו ברחבי העולם. בניס שבצרפת בשנת 2021 נפגעה ילדה בת שבע בעינה מרחפן שהתרסק על החוף. היא נזקקה לניתוח מורכב לשחזור ארובת העין וסבלה מנזק תפקודי ממושך. ביפן בשנת 2018 התרסק רחפן במהלך מרוץ אולטרה מרתון על רגלו של אחד המשתתפים, חתך את גיד אכילס והביא להפסקת המרוץ. בגרמניה בשנת 2017 התרסק רחפן צבאי במהלך תרגיל חופים סמוך להמבורג ופצע ארבעה חיילים, אחד מהם באורח קשה. גם בהודו בשנת 2022 תועד רחפן שהתרסק על במה בזמן חגיגות עירוניות ופצע רקדן שנזקק לאשפוז ממושך.

    בישראל נרשם בשנת 2022 מקרה בחוף הרצליה כאשר רחפן התרסק בסמוך למשפחה שישבה בחוף. האם ובנה נפגעו באורח קל בלבד אך המקרה עורר בהלה ציבורית והועבר לבדיקה ברשות התעופה האזרחית. עדי ראייה סיפרו כי הרחפן נסחף ברוח חזקה והמפעיל התקשה לשלוט בו. ישנם כמובן מאות מקרים נוספים על פי ההערכות, אך הם לא דווחו.

    הסכנה ברחפנים טמונה בעיקר במדחפים, מעין להבים חדים המסתובבים במהירות עצומה של אלפי סיבובים בדקה. פגיעה של מדחף כזה בעור חשוף עלולה לגרום לקרעים עמוקים, פגיעות עיניים ואף חיתוך גידים וכלי דם. נוסף לכך, תקלות בתקשורת בין השלט לרחפן, בעיות בסוללה או שינויים פתאומיים בכיוון הרוח עלולים לגרום להתרסקות ישירה לתוך קהל המתרחצים.

    רחפנים (צילום: מרק ישראל סלם)
    רחפנים (צילום: מרק ישראל סלם)

    בישראל, התקנות הקיימות מחייבות כל רחפן מעל משקל 250 גרם ברישום ברשות התעופה האזרחית. נוסף לכך חל איסור להטיס רחפן מעל בני אדם, יש להתרחק לפחות 250 מטרים מחופי רחצה מוסדרים, ואסור להטיס בלילה ללא היתר מיוחד. הטסה מותרת רק בטווח ראייה ישירה, ובגובה שלא יעלה על חמישים מטרים מעל פני הקרקע.

    למרות זאת, האכיפה בישראל נחשבת מורכבת. רחפנים קטנים קשה לאתר, ולעיתים המפעילים אינם מודעים להנחיות או בוחרים להתעלם מהן. ברשות התעופה האזרחית שוקלים להרחיב את התקנות ולחייב ביטוח צד ג’ גם למפעילים פרטיים, בעקבות ריבוי המקרים המדווחים. כדי להקטין את הסיכון ממליצים מומחי בטיחות לא להטיס רחפן מעל קהל בשום מקרה, להתרחק מאזורי חוף עמוסים, לבדוק את תקינות הרחפן לפני כל המראה, ולעמוד בקפדנות בהוראות החוק. כמו כן רצוי לבטח את הרחפן מפני נזקים לצד שלישי. הציבור עצמו מתבקש לדווח לרשויות על כל הפעלת רחפן מעל אזורים צפופים, כדי לסייע במניעת הפגיעה הבאה.

    הקיץ רק בתחילתו, ומאות אלפי אנשים ימשיכו להגיע אל החופים ואתרי הבילוי. לנוכח הסיכונים, האחריות להפעיל את הרחפנים באופן בטוח ותקין מוטלת על המפעילים והחוק מחייב זאת. רחפן הוא כלי טכנולוגי מרתק ובעל יכולות מרשימות, אך הוא איננו צעצוע, והוא עלול להפוך ברגע אחד ממצלמה מעופפת לכלי נשק מסוכן.

    מה לעשות אם אדם לידכם נפגע מרחפן?
    1. חייגו 101 למד”א והשאירו את המוקדן על רמקול כדי להקשיב להנחיות.
    2. מסרו את כל הפרטים על המיקום ואופי הפציעה. אם יש לכם אפליקציית מד”א היא תזהה את המיקום המדויק.
    3. אם יש דימומים פורצים עצרו אותם באמצעות תחבושת לחץ או בד נקי, או באמצעות חסם עורקים מאולתר, אם אתם מיומנים לכך.
    4. אם האדם סובל מחבלה ואינו בהכרה יש להתחיל בהחייאה עד להגעת צוות מד”א.
    5. בכל מקרה של פגיעה מרחפן יש להפנות את המטופל לבדיקת רופא.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img