על רקע גל מכתבי המחאה של חיילי מילואים ובוגרי יחידות עילית הקוראים להפסקת המלחמה בעזה, “מעריב” שוחח עם ירון בוסקילה, מנכ”ל תנועת “הביטחוניסטים”. לדבריו, היוזמות הללו אינן רק טעות מוסרית אלא גם סכנה אסטרטגית ממשית לביטחונה של ישראל ולמאמצי החזרת החטופים.
“אוסף המכתבים שהתפרסם לאחרונה על ידי בוגרי יחידות שונות פוגם ופוגע באינטרסים הישראלים”, פתח בוסקילה. “ראשית, ישראל מנהלת עכשיו משא ומתן לשחרור חטופים וברגעים אלה, בזמן שמתנהל משא ומתן, מכתבים כאלה מקשיחים את עמדות החמאס ולמעשה הופכים אותו לקשה יותר, מורכב יותר, באופן כזה שישראל נאלצת לשלם מחיר משמעותי על מנת לשחרר את החטופים”.
בוסקילה מוסיף כי להשלכות של אותם מכתבים יש מחיר כבד עבור מי שנמצא בשבי. “דבר שני – זה רע מאוד לחטופים עצמם, בגלל שהחמאס מקשיח את המשא ומתן ובגלל שהוא מרגיש את הרוח הגבית שהוא מקבל מתוך המכתבים שקוראים להפסקת המלחמה. הדבר גוזר על החטופים שהות ארוכה יותר בשבי”.
לדבריו, עצם פרסום המכתבים בעת הזו מהווה הפרה של הסכמה לאומית ומחליש את החזית הפנימית. “הבעיה העיקרית במכתבים האלה, מעבר לזה שהם מחזקים את האויב, היא שהם בעצם יוצאים נגד מטרות המלחמה, אותן קבע הדרג המדיני וגם הדרג הצבאי. לא ייתכן שאדם שמשרת במילואים בצה״ל יצא כנגד מטרות שצה״ל בעצמו קבע בזמן מלחמה. לדבר הזה אסור לתת מקום, והוא דבר שפוגע בצה״ל בזמן מלחמה”.
בוסקילה הביע תמיכה בהחלטת הרמטכ”ל להדיח את חותמי המכתב מחיל האוויר, ואף קרא להרחבת המדיניות. “לכן טוב עשה הרמטכ״ל שהחליט להדיח את אלו שחתמו על המכתבים בחיל האוויר. ואני חושב שצריך להרחיב את ההחלטה הזאת לכל מי שחתם על המכתבים האלה ביחידות שונות”.
עם זאת, הוא מבקש להדגיש כי מדובר במיעוט שאינו מייצג. “בסופו של דבר, הבשורה הטובה היא ש-90 אחוז מהאנשים לא חתמו על המכתבים האלה. וזה אומר שהרוב המוחלט של אנשי המילואים ושל בוגרי היחידות לא רואים את עצמם כחלק מהמכתבים האלה, מבינים את הנזק המשמעותי שיש במכתבים מהסוג הזה ולא רוצים לפגוע במטרות המלחמה – ובטח לא יוצאים נגד צה״ל, גם אם הם בעצמם חושבים שמטרות המלחמה אולי לא מעשיות”.
לסיום, בוסקילה מתייחס גם לטענת החותמים שלפיה הלחימה בעזה מונעת משיקולים פוליטיים. “האמירה של אותם חותמים שהמהלך הצבאי ברצועת עזה הוא מהלך פוליטי, למעשה פותחת פתח שמעתה ואילך כל מהלך צבאי מכל סוג שיהיה – ולא משנה מאיזה סוג – יהיה אפשר לטעון שהוא פוליטי, ויהיה ניתן לערער על החלטות של מפקדים בצבא ועל הנחיות של הדרג המדיני. למעשה, כל צד יטען שההחלטה היא פוליטית ולא מקצועית”.
לדבריו, בשעת מלחמה אין מקום להתלבטות: “הדבר החשוב בזמן מלחמה זה לתת גיבוי לדרג המדיני ולדרג הצבאי – ולא לצאת נגדו בזמן מלחמה”.