המועצה הארצית לתכנון ולבניה דנה בשעה זו (רביעי) במתן צו לשיקום מהיר של מתקנים שנפגעו מטיל איראני במתחם בתי הזיקוק בחיפה – ללא הליך תכנוני, ללא היתר בנייה וללא שיתוף ציבור. בדיון צפויים להשתתף נציגי משרדי הממשלה, המועצה הארצית לתכנון ובנייה, נציגי המשרד להגנת הסביבה ופעילי סביבה וחברה אזרחית, ובהם תמר זנדברג, לשעבר השרה להגנת הסביבה, שקידמה את החלטת הממשלה 1231 לפינוי בז”ן ממפרץ חיפה, וח”כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד).
עתירה שהוגשה לבג”צ על ידי עיריית חיפה, בדומה לפניות ארגוני סביבה ישירות למועצה, טענה כי הדיון יתכנס ללא הליך התנגדויות סדור על ההשלכות הסביבתיות-בריאותיות של המהלך. עיריית חיפה אף ביקש בעתירה מתן צו ביניים דחוף נגד כינוס המועצה הארצית. החלטת בג”צ התקבלה בסמוך לתחילת הדיון של המועצה, במסגרתה בית המשפט דחה את העתירה ואיפשר את הדיון, שמתכנס כעת על רקע הפגנה של ארגוני סביבה כגון “מגמה ירוקה” ותושבי מפרץ חיפה שמתנגדים למהלך.
דיון החירום שלא מן המניין נקבע ביוזמת שר האנרגיה אלי כהן, שמבקש להפעיל את סעיף 266ה לחוק התכנון והבנייה – סעיף המאפשר מתן היתר חירום להקמת מתקנים, ללא הליך תכנוני וללא היתר בנייה במשך שלוש שנים לפחות. ארגון הסביבה “מגמה ירוקה” הגיש בחלון הזמנים הקצר לשר הפנים ולמועצה הארצית מסמך התנגדות מפורט לפטור מהיתר שניתן לבז”ן, הכולל מספר הנימוקים.
הנימוקים שהוגשו על ידי מגמה ירוקה:
* זיהום כרוני ואיום בריאותי: המפעל חורג דרך קבע מהיתרי הפליטה וגורם לתמותה מוקדמת ולתחלואה עודפת באוכלוסיית מטרופולין חיפה.
* פגיעה בביטחון הלאומי: מתקני בז”ן הוכחו כמטרה אסטרטגית במהלך מלחמת “עם כלביא”, ואין להנציח את קיומם בלב אוכלוסייה אזרחית.
* עלויות ציבוריות כבדות: מאות מיליוני שקלים בשנה בשל ירידה בפריון, ימי מחלה והוצאות בריאותיות.
* חוסר סבירות מהותי: קידום הצו סותר את החלטת ממשלה 1231 לסגירת בז”ן עד 2029 ואת עקרונות תוכנית חפאג 1200ב’, שאושרה לתכנון חלופות למתחם.
* היעדר שקיפות: הציבור והמועצה לא קיבלו מידע מלא על חומרת הפגיעה, תוכן הבקשה או החלופות האפשריות.
* שיקולים משקיים: בז”ן דורשת לחדש ייצור תזקיקים למרות ש-28% מהתוצרת מיועדת לייצוא, ולא לצורכי המשק בלבד.
* ניסיון לעקוף את הדין: הצו מרוקן מתוכן את מנגנוני הפיקוח, הסקרים הסביבתיים וההוראות להערכת סיכונים שנקבעו בתוכנית התקפה.
ח”כ יוראי להב הרצנו ממפלגת יש עתיד דיבר היום, באופן חריג, בדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה שהתכנסה כאמור בעקבות דרישה של משרד האנרגיה ומשרד הפנים להעניק פטור מהיתרי בנייה לבז”ן על מנת להקים תחנת כוח: “אל תתנו יד למהלך החפוז, המסוכן, האגרסיבי הזה שמפקיר את תושבי חיפה. אנחנו כאן כי שר הפנים בחר להפעיל סמכות נדירה – במהלך כוחני, חריג ואגרסיבי – כדי לאשר תחנת כוח חדשה בתוך בז”ן חיפה. תוך דריסה בוטה של הליכי התכנון ושל הציבור”.
הרצנו המשיך: “ההחלטה הזאת נשענת על מכתב של מנכ”ל משרד האנרגיה, שקורא ‘לפעול בדחיפות להסרת חסמים תכנוניים וסביבתיים’. אבל מה הם אותם ‘חסמים’? הבריאות של ילדי חיפה? שיעורי הסרטן מהגבוהים במדינה? הליכי תכנון שנועדו למנוע אסונות? הציבור בישראל? אל תתנו יד למהלך החפוז, המסוכן, האגרסיבי הזה שמפקיר את תושבי חיפה”.
אלעד הוכמן, מנכ”ל מגמה ירוקה מסר: “בז”ן היא תעשייה מזהמת ומסוכנת המהווה גם איום ביטחוני על ישראל, כפי שראינו לצערנו במלחמה. מתן פטור מהיתר ומתוכנית לבתי הזיקוק הוא חטא על פשע, שיחזיר את מאות אלפי תושבי המטרופולין להיות יעד רגיש, ימשיך את התלות של המשק הישראלי בדלקים של בז”ן ואף יגרום לעליית מחירים ופגיעה ברציפות התפקודית של ישראל”.
הוכמן סיכם: “אנו קוראים לשר ארבל ולחברי המועצה הארצית לקדם עכשיו את החלטת הממשלה 1231 לסגירת בז”ן ולקדם פתרונות המפחיתים את התלות בבתי הזיקוק בחיפה. ישראל צריכה לצעוד קדימה, ולא לתת לשיקולים פוליטיים לגבור על ביטחון ובריאות הציבור”.
תמר זנדברג, לשעבר השרה להגנת הסביבה הגיבה: “פגיעת הטיל האיראני במתחם בז״ן היתה קריאה השכמה מהדהדת לממשלה ולגורמי התכנון בישראל. מותם של שלושה עובדים והשבתת המפעלים כולם הם פגיעה קשה, והבאה יכולה להיות קשה בהרבה. הבקשה המחטפית לבנות מחדש בפטור מהיתר, מפיקוח ומשקיפות מעידה שהלקח לא נלמד, ובז״ן מתכוונת לדהור בכל הכוח לכיוון ההפוך”.
זנדברג הדגישה: “זאת בניגוד למגמה העולמית ולהתחייבות הישראלית להאיץ את המעבר לאנרגיות מתחדשות, ובניגוד להחלטת ממשלה ולתמ”א 75 שכבר אמורות להימצא בעבודה במלוא המרץ. פגיעת הטיל יכולה היתה להפוך ממשבר להזדמנות – הזדמנות להאיץ ולהוביל עתיד בריא, נקי ובטוח”.
כזכור, המשרד להגנת הסביבה שאמון על איכות האוויר במפרץ, כבר נכנע ללחצי משרדי האוצר והאנרגיה והעניק היתר פליטת מזהמים חריג ומהיר ללא דיון ציבורי לבתי הזיקוק, כדי שיוכלו לבצע השמשה מהירה של המתקנים – שהביאה גם למותם של שלושה מעובדי החברה ובנס לא גם לאירוע חומרים מסוכנים רב נפגעים.