מי ששמע השבוע את דבריו של בכיר חמאס ח’ליל אל־חיה לא יכול היה שלא לתהות: על מה בעצם הוויכוח בין ישראל לחמאס בסוגיית החטופים? הדובר הפלסטיני המחיש את הפער שקיים בין התפיסה הישראלית את התנאים להשבת החטופים ובין גישתו של ארגון הטרור לנושא. חמאס אינו דורש רק התקדמות לשלב ב’, או רק את הפסקת הלחימה, ואפילו לא מתנה את השחרור ב”רק יציאת צה”ל מהרצועה”, כביכול, לתקופת מה. חמאס מבקש לשוב ולשלוט ברצועה כשנשקו עימו.
שלושת ראשי חמאס ברצועה, שעל פיהם יישק דבר, מוחמד סנוואר, עז א־דין חדאד ואבו אנס שבאענה, יודעים שישראל תרצה לחסלם ולהשמיד את אלפי אנשיהם, כך שמבחינתם אין תוחלת לדיון. דובריהם שבחוץ יודעים שהחטופים הם קלף אדיר ומאמינים שהלחץ הציבורי בישראל יגרום לכך שהממשלה תיכנע ותיסוג מעזה תמורת השחרור של כל החטופים.
אלא שבכך לא ייתמו הצרות ולא ייעלמו התנאים. משום מה נחקקת בציבור הישראלי התחושה שלפיה אם ישראל תסכים לעסקה שתכלול את הפסקת הלחימה ויציאה מהרצועה, ניתן יהיה להשיב את החטופות והחטופים, החיים והחללים. “ומה בעניין חיסול חמאס?”, ישאל השואל, ויהיה מי שישיב, “תמיד ניתן יהיה להתחשבן עם חמאס בעתיד”.
צריך להודות ביושר שבבסיס הנחות מסוג זה נמצאת פרשנות שגויה לכוונות ולשאיפות של ארגון הטרור. חמאס פועל בשיטתיות ולא מרפה מדרכו על אף כל הלחצים. למשל, הוא פסל לחלוטין את שני התנאים שישראל רואה כתנאי חובה לעסקה: יציאת חמאס מהרצועה ופירוזה, היינו, התפרקות חמאס מנשקו. לאחר מכן העלו המתווכים אפשרות של גירוש או הגליית ראשי חמאס למדינה ערבית, הצעה שהעלתה חיוך על פניהם של ראשי הארגון.
חמאס יודיע שהוא מסכים לשחרור החטופים אם ישראל תסכים להפסקת הלחימה וליציאת כוחות צה”ל מהרצועה. חמאס ידרוש ערבויות אמריקאיות, אירופיות וערביות למניעת אפשרות שישראל תחדש את ההתקפות על הארגון, את החיסולים הממוקדים ואת מניעת ההכנסה של סיוע הומניטרי לעזה. ראשי חמאס ודאי יאמרו זאת כשהחטופים עדיין בידיהם, ואז יציבו דילמה קשה: אתם רוצים את החטופים? ותרו על חיסול הארגון.
מנהלי המשא ומתן הישראלים, להוציא אנשי השב”כ שביניהם, אינם מבינים שלחמאס יש קו פעולה ג’יהדיסטי, האומר “הולכים עד הסוף כי אין מה להפסיד”. בארגון הטרור מבינים היטב שישראל תתקשה להלום בהם כשהחטופים עדיין אצלם והם מקווים שבסופו של דבר ישראל תיכנע ותממש הסכם שהארגון רוצה להכתיב.
הכותב הוא מזרחן ומרצה במכללה האקדמית גליל מערבי, לשעבר ראש התיאום הביטחוני עם הפלסטינים