לשכת עורכי הדין מקיימת הערב (ראשון) כנס חירום בעקבות כוונת הממשלה לערוך שימוע ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה בשבוע הבא, כהקדמה למהלך להדחתה. בכנס משתתפים בכירים רבים מעולם המשפט, בהם היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט ושופטי בית המשפט העליון לשעבר.
ראש הלשכה, עו”ד עמית בכר, אמר בנאומו כי “המהלך להדחת היועצת המשפטית לממשלה הוא קו אדום ופגיעה קשה מאוד ביסודות המשטר הדמוקרטי בישראל”. לדבריו, “בשיטת המשטר בישראל, בה הכנסת נשלטת על ידי הממשלה ולראש הממשלה יש כוח שלטוני עצום, ובהיעדר איזונים ובלמים – קיומו של משטר דמוקרטי נשען במידה רבה על עצמאות הרשות השופטת ובית המשפט העליון, וכן על עצמאות ואי-תלות פוליטית של מוסד היועץ המשפטי לממשלה”.
בכר טען כי מדובר במהלך מתוכנן מראש כחלק ממה שכינה “הפיכה משטרית בישראל”. לדבריו, “לא בכדי, בתכנית שהציג שר המשפטים לוין מיד עם כינון הממשלה, תכנית ‘רפורמת המשילות’, עצמאות הרשות השופטת וחיסול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה היו שני היעדים המרכזיים – היו ונותרו”.
לדבריו, “הדחת היועמ”שית היא חלק מתכנית סדורה שמטרתה החלשה מהותית של הדמוקרטיה בישראל ופירוק כל גורם שבכוחו לעמוד מול השלטון ולשמור על האינטרס של הציבור, להילחם בשחיתות, לפעול למען מנהל תקין ולוודא שהממשלה פועלת במסגרת החוק וכפופה לחוק”.
בכר תקף את טענות הממשלה על כך שהיועצת המשפטית פוגעת בעבודת הממשלה, ואמר כי “כל בליל הטענות הפופוליסטיות על כך שהיועצת פוגעת בעבודת הממשלה הן לא רק כוזבות, אלא חלק ממסע תעמולה שנועד להכשיר את הקרקע הציבורית למהלך הזה שתוכנן מיומה הראשון של כינון הממשלה”.
לדבריו, “במה בדיוק היועצת וצוותה הפריעו לממשלה? האם הם הפריעו לקבל החלטות לצאת למלחמות? האם הם הפריעו לעשות עסקת חטופים? להעניק פיצוי כספי למשקי בית ועסקים שנפגעו? אלה ועוד הם אתגריה המרכזיים של ממשלת ישראל. להצלחות ולכישלונות אחראית הממשלה ולא היועצת המשפטית או מערכת המשפט”.
בכר הוסיף כי “הטענות על יועצת לעומתית הן טענות סרק מנותקות מהמציאות. ההחלטות המעטות להן התנגד הייעוץ המשפטי היו החלטות על מינויים בלתי סבירים בניגוד לחוק; על פעולות בניגוד לחוק שבמרכזן אינטרסים פסולים הנוגדים את האינטרס הציבורי; ופעולות חקיקה דורסניות שפגעו במשטר הדמוקרטי ושלטון החוק”.
הוא הסביר כי כהונת היועצת המשפטית לממשלה היא כהונה קצובה, וכי אין לממשלה סמכות טבעית לפטרה בכל עת ובכל תנאי. “ניסיון הדחה על רקע עמידתה של היועצת על משמר המשטר הדמוקרטי ושלטון החוק בישראל הוא בלתי חוקי, וקו אדום שאסור לחצותו”, אמר.
בכר טען כי מדובר גם בהתערבות חמורה במשפט הפלילי המתנהל נגד ראש הממשלה: “בהיותה של היועצת המשפטית לממשלה התובעת הכללית, ניסיון ההדחה שלה הוא התערבות בוטה במשפט פלילי מתנהל של ראש הממשלה. לא רק שראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים חמור ביותר כשממשלתו מנסה להדיח את התובעת הכללית, אלא שאין שום דרך לרפא ניגוד עניינים זה באמצעות יציאה מדומה של ראש הממשלה מן ההליך”.
לדבריו, “הליך ההדחה שמתקיים בימים אלה נגוע כולו בניגוד עניינים, ולטעמי גם בהתערבות בוטה במשפט פלילי מתנהל, עד כדי שיבוש הליכי משפט ברף החמור”.
בכר סיכם כי “לא מדובר בפגיעה אישית ביועצת הנוכחית. מדובר בפגיעה אנושה וחמורה ביסודות המשטר הדמוקרטי בישראל, ולכן זוהי פגיעה בנו כמשפטנים ועורכי דין, בכל מי שחרד לקיומה של דמוקרטיה מהותית בישראל, בכל אחד מאזרחיה וגם בביטחונה”.
לדבריו, “חשוב מאוד שאנו כקהילה משפטית נתמיד בתמיכה ונזכיר לה שהיא לא לבד. היא לא נלחמת עבור עצמה, אלא עבורנו ועבור המדינה שלנו, ואנחנו יחד איתה”.
בהתייחסות לתזמון המהלך אמר בכר כי “חבל מאוד שדווקא בעת שכל הציבור נדרש לסולידריות מרבית, כשאנו דורשים לסיים את המלחמה בעזה ולהחזיר חטופים, כשאנו קוברים חיילים כמעט יום-יום, דווקא הממשלה ממשיכה לנצל את הזמן הזה ולדהור לריסוק היסודות של הדמוקרטיה בישראל שירסקו גם את החברה שלנו”.
הוא חתם בקריאה לפעולה: “אנחנו נפעל בכל דרך חוקית ובכל הכלים העומדים לרשותנו – משפטיים, אזרחיים וציבוריים – למנוע את השלמת המהלך”.
פרופ׳ יורם דנציגר, שופט בית המשפט העליון לשעבר, אמר בכנס חירום בהובלת לשכת עורכי הדין בנוגע לפיטורי היועמ״שית: “להפסיק את ציד המכשפות של שר המשפטים (לוין) על נשיא בית המשפט העליון, ציד שמוביל גם את ההתפרעות הפרועה באולם בית משפט בין אם על ידי חברי וחברות כנסת או אחרים”.