More
    Homeכלכלה בארץלעשות כסף או "לשחות בעירום"? הנפילות בבורסות הראו מי משקיע

    לעשות כסף או “לשחות בעירום”? הנפילות בבורסות הראו מי משקיע




    הטלטלות והסערות בבורסות העולם ובמיוחד בזו האמריקאית שפרצו לאחר שנשיא ארה”ב דונלד טראמפ מימש את הבטחת הבחירות שלו והטיל מכס בשיעורים משתנים על שותפות הסחר של הכלכלה הגדולה בעולם, גרמה הפסדי ענק למשקיעים רבים. 

    בואו נדבר על מדד ה־S&P 500 החביב כל־כך על המשקיעים הישראלים. המדד הזה שהניב בשנתיים האחרונות תשואה דו־ספרתית, 23% בשנת 2024 ו־24% בשנת 2023, השיל מתחילת השנה כשמונה אחוזים מערכו ואם לשפוט לפי הערכות האנליסטים, הוא עשוי לסיים את השנה בירידה של יותר מעשרה אחוזים.

    לא רק ה־S&P 500 נפל, גם הנאסד”ק, גם הדאו־ג’ונס נפלו. הנפילות לא פסחו על בורסות העולם וגלי ההדף נגעו גם בזו הישראלית. אם כי חייבים לומר שעל־אף הירידות, מצבה של הבורסה באחוזת בית טוב יותר והוא משקף את יתרונות הכלכלה הישראלית. כך או כך, הנפילות גרמו למשקיעים רבים לנוס בבהלה מהבורסה. משקיעים רבים מיהרו להיפטר מהשקעות במדד ה־S&P 500 ובמוצרים שמחקים אותו.

    אבל יש גם צד חיובי לאירוע הזה ועליו אני רוצה לדבר הפעם. לא פעם יצא לי לשמוע מאנשים את המשפט הבא בגרסאות שונות: “נכנסתי לשוק ההון לפני זמן קצר, לא למדתי לסחור במניות בשום מקום, והנה, החשבון שלי ברווח ממוצע של אלפי דולרים כל חודש. אין צורך ללכת ללמוד כיצד להשקיע, אם אני מרוויח מבלי להוציא כסף ולבזבז זמן על למידה. 

    כן. נכון. ישנן תקופות בהן השוורים דוהרים קדימה, כל מטאטא יורה, כל משקיע זוכה. תקופה כזאת עברה על הבורסה האמריקאית בשנתיים הקודמות (2023-2024). ה־S&P 500 הסב נחת למשקיעים שלא טרחו להכין שיעורים וללמוד את השוק. מי שהשקיע 10,000 דולר, ראה ירוק בעיניים וסיים כל שנה עם 2000-2400 דולרים נוספים בכיס. 

    אבל לכל שבת יש מוצאי שבת ואחרי כל קיץ בא חורף. תקופות ירוקות לא נמשכות לעד. הן מסתיימות לעיתים קרובות בהפתעה, ואז מה? כשזה קורה אנחנו רואים מה ההבדל בין המשקיעים שטרחו ללמוד את השוק, שהשקיעו זמן ומשאבים באגירת ידע ובין אלה שלא היו אלא מהמרים שהרולטה עשתה עמם חסד.

    הראשונים לא נלחצו, הם היו ערוכים לאירוע כזה והגיבו כל אחד בהתאם לאופיו. האחרונים נכנסו להיסטריה ומיהרו להיפטר – בהפסד – מההשקעות שלהם. חלק מהם לא יחזרו לעולם לשוק ההון. כבר יצא לי לשמוע לא פעם את המילים “שוק ההון? זה כבר לא בשבילי. לצערי יש לי ניסיון רע איתו”. 

    כשהנפילות מתחילות מגלים מהר מאוד מי מהמר ומי משקיע. מי “עושה כסף” בשוק ההון ומי מפסיד אותו מחוסר ידע והתכוננות. כמו שוורן באפט, המשקיע המיליארדר אמר בעבר: “רק כשהגאות חולפת, ניתן לראות מי שוחה ערום”.

    אז מה הצד החיובי באירוע הזה? הצד החיובי הוא שיש גם כאלה שלומדים מאירועים כאלה ומשתפרים לעתיד. יש כאלה שדווקא אחרי נפילות כאלו מתעוררים ומבינים שהשקעה בשוק ההון ובכלל, כל השקעה בכל תחום, דורשת יותר מכסף פנוי ונכונות “להמר” עליו. האנשים האלה תופסים את עצמם ומשקיעים בלמידת התחום וזו הנקודה החיובית באירוע שאנו עדיין בעיצומו. זו הזדמנות ללמוד כיצד להשקיע נכון בשוק ההון.

    ובשולי הדברים, אני רוצה לחזור על מה שכבר כתבתי פה בעבר, בטווח הארוך השוק יתקן את עצמו כפי שקורה בדרך כלל. אין צורך להיכנס לפאניקה ולפעול מהבטן. משקיע שלמד את השוק ימצא את הדרכים להגיב לנפילות ללא היסטריה. המהמרים יפסידו. כמה חבל.

    דניאל שבקס הוא מנכ”ל ’הירשוביץ פיננסים’. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img