בשיחה עם חדשות 12, טען אלון אמיר, חבר לשעבר במשלחת ישראל לאירוויזיון ופרשן התחרות, כי גוף השידור הציבורי של איטליה מצטרף להצהרת גרמניה – ומאיימים לפרוש מהאירוויזיון אם ישראל תגורש מהתחרות ללא עילה משפטית ברורה ומבוססת.
שני ה”מחנות” בתוך התחרות מתחילים להתגבש, כאשר מדינות התומכות בהמשך השתתפותה של ישראל מתחילות להצהיר בגלוי על עמדותיהן. שתיים מחמש המדינות הגדולות, איטליה וגרמניה, תומכות, על פי הדיווחים, בתאגיד השידור “כאן”, ומתעקשות שלא יעברו בשקט על הוצאת ישראל מהתחרות – אלא אם כן יהיה בסיס משפטי לגיטימי לצעד כזה, אותו טיעון שתאגיד השידור טוען להגנתו.
“כאן” טוענים כי הם עומדים בתקנות ה-EBU (תאגיד השידור האירופי) ומדגיש את עצמאותו העריכתית מממשלת ישראל. נקודה זו הוכרה גם על ידי ה-EBU עצמו בהצהרה רשמית לאחר האסיפה הכללית האחרונה שלה. עמדה זו מבדילה את המקרה של ישראל מזה של רוסיה ובלארוס, שגופי השידור הציבוריים שלהן נחשבו לכלי תעמולה של המשטרים.
אמיר אלון מסר בשידור כי “כל עוד המלחמה בעזה נמשכת ותמונות מהסכסוך יגיעו לקהל האירופי, יהיה קשה למדינות כמו איטליה וגרמניה להגן בפומבי על ישראל. שתי מדינות אלו הן בין התורמות הכספיות המובילות לתחרות, נמצאות בקשר ישיר עם ה-EBU ותומכות בכאן. אם כאן תגורש, הן איימו גם לעזוב את התחרות – דבר שה-EBU רוצה להימנע ממנו”.
כזכור, האסיפה הכללית של איגוד השידור האירופי התכנסה לדון בתאריכים 3-4.7 בסוגיית פסילת השתתפותה של ישראל באירוויזיון, לבקשת מספר רשויות שידור. רשות השידור האיסלנדית היא בין הגופים שביקשו לקיים את הדיון ואף פרסמה את דבר קיומו.
אולם באיגוד השידור האירופי הבהירו כבר כי ישראל זכאית להשתתף ולמרות המחאות הרבות, מספר רשויות שידור שאיימו להחרים את התחרות אם ישראל תשתתף כבר אישרו את השתתפותן בשנה הבאה.
השתתפות ישראל באירוויזיון הפכה לנושא שנוי במחלוקת בשנתיים האחרונות על רקע המלחמה בעזה. התחרויות בשנים 2024 ו-2025 לוו במחאות ובקריאות להדחת ישראל מהתחרות. באירוויזיון 2025 שנערך בבאזל, שוויץ, נרשמו הפגנות נגד השתתפות ישראל, אך בהיקף קטן יותר מאשר בשנה הקודמת. יובל רפאל, ניצולת מתקפת השבעה באוקטובר 2023 מפסטיבל נובה, ייצגה את ישראל עם השיר “New Day Will Rise” וסיימה במקום השני.