ישראלים רבים ינצלו את חופשת הפסח לטיולים. מזג האוויר האביבי והנעים, החופשה הארוכה ממוסדות החינוך והרצון לטייל יובילו רבים לבלות שעות רבות בדרכים ואיתם מגיעה גם הסכנה להיפגעות בתאונה. 390 בני אדם נפגעים בממוצע בכל שנה בתאונות דרכים במהלך חופש חג הפסח, כך עולה מנתוני עמותת “אור ירוק” המבוססים על נתוני הלמ”ס.
מהנתונים עולה עוד כי 330 בני אדם נפגעו בתאונות דרכים במהלך חג הפסח בשנת 2024. בפסח 2023 נפגעו 331 בני אדם בתאונות דרכים במהלך חופשת פסח, בשנת 2022 מספר הנפגעים עמד על 472 ובפסח 2021 נרשם מספר גבוה עוד יותר של נפגעים – 455.
“חופשת פסח היא תקופת זמן שבה מספר כלי הרכב על הכבישים גדול ובהתאם לכך גם הסיכון להיפגע בתאונה. נהגים רבים ייסעו בכבישים שהם לא מכירים, חלקם כבישים אדומים הסובלים מבעיות תשתית קשות”, מתריע מנכ”ל “אור ירוק”, עו”ד יניב יעקב, “במשרד התחבורה ובמשטרה חייבים לרכז מאמץ כדי לצמצם את הסכנה לתאונות דרכים.
“הגברת המודעות בקרב הציבור לנהיגה בעייפות ובנסיעות ארוכות, במקביל לחיזוק הנוכחות המשטרתית בכבישים האדומים והעמוסים, הן פעולות הכרחיות כדי לייצר הבנה והרתעה בקרב הנהגים כי אם יבצעו עבירות תנועה הם יתפסו ויענשו בחומרה. שנת 2025 עד כה קטלנית ומדממת ואסור לנו לקבל את הנתונים הקשים באדישות כאילו מדובר היה בגזירת גורל”.
עמותת אור ירוק תקיים מגוון פעילויות להעלאת המודעות לבטיחות בדרכים במהלך חופשת פסח. בין היתר, תתקיים פעילות חווייתית בנושא בטיחות בדרכים לילדים בקיבוץ לוחמי הגטאות שבצפון. הפעילות מיועדת לתלמידי א’-ו’, כאשר יוקמו שני מתחמי פעילות מרכזיים. מתחם עבור שכבות א’-ג’ ומתחם נוסף עבור שכבות ד’-ו’.
בכל מתחם יתקיימו מגוון פעילויות לבטיחות בדרכים המותאמות לשכבת הגיל בדרך של משחק וחוויה. תחנות הפעילות יתמקדו בנושאים מרכזיים: רכיבה בטוחה על אופניים, חציית כביש נכונה ובטוחה והקפדה על חגירת חגורת בטיחות בכל נסיעה ברכב.
בנוסף, בקייטנות רבות ברחבי הארץ יעשה שימוש בערכות פעילות מבית עמותת אור ירוק אשר יופעלו על ידי מדריכי הקייטנות. הערכות מורכבות ממשחקים שונים ומגוונים בנושאי בטיחות בדרכים במטרה להעביר את ערכי הבטיחות בדרך של משחק וחוויה.
ב”אור ירוק” מספקים המלצות לנסיעה בטוחה בחופשת הפסח:
– ישנים לפני כל נסיעה ולא נוהגים בעייפות.
– מוודאים כי כלי הרכב תקין. מוודאים כי הצמיגים תקינים וכי לחץ האוויר הוא כפי שהיצרן דורש. מוודאים כי יש מים במיכל המגבים, החלונות נקיים והרכב תקין.
– מתכננים את הדרך מראש, מחליטים על מקומות עצירה וריענון רק במקומות בטוחים ומוסדרים.
– לא עוצרים בשולי הכביש. אם נאלצתם לעצור בשל תקלה טכנית יש להציב משולש אזהרה לפני הרכב, להתרחק מעבר למעקה הבטיחות ולהזעיק עזרה ממשטרת ישראל או מניידות השירות של חברת נתיבי ישראל.
– הביאו משחקים לדרך. פעמים רבות ילדים מאבדים את סבלנותם לאחר ישיבה ממושכת ברכב. שימוש במשחק בקרב הילדים יצמצם את הסחת הדעת של הנהג.
– הצטיידו באוכל ושתייה לנסיעה ארוכה והימנעו מעצירות במקומות לא מוסדרים.
– עזבו את הטלפון הנייד. הטלפון הנייד הוא גורם מרכזי להיסח דעת בנהיגה ושימוש בו הוא מסוכן לנהג, לנוסעים ולכלל משתמשי הדרך.
– התאזרו בסבלנות, זכרו שרבים כמוכם נמצאים בכביש.
– הקפידו לנהוג במהירות המותרת ובהתאמה לתנאי הדרך, כך תקטינו את הסיכון למעורבות בתאונת דרכים ותגיעו ליעד בשלום.
– בחרו בכבישים המרכזיים והראשיים על פני הכבישים הצרים אשר פחות בטוחים.