בקיבוץ כפר עזה נערך היום טקס חנוכת אתר ההנצחה והזיכרון “כתב ושם”, לזכר 64 חברי הקיבוץ שנרצחו בטבח שביצעו מחבלי חמאס ב־7 באוקטובר. הטקס התקיים במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג, המשפחות השכולות, חברי הקהילה ונציגים מרשויות וארגונים שונים.
נשיא המדינה הרצוג נשא דברים נרגשים, שבמרכזם עמדה קריאה נחרצת להשבת החטופים: “אני קורא בעיקר למקבלי ההחלטות: השיבו אותם הביתה. השיבו אותם אלינו. בשעות אלה – של משא ומתן אינטנסיבי – אסור לבזבז זמן! אסור להתעכב! אין שום סיבה לדחיות! צריך ללחוץ על הדוושה בכל הכוח ולהביא כבר את ההסכם המיוחל!”.
בנאומו, פנה הנשיא למשפחות השכולות ולבני הקהילה, וביקש מהם סליחה בשם מדינת ישראל: “דווקא כאן, דווקא עכשיו – כנשיא מדינת ישראל – אני מרכין ראש בפניכם ומבקש מכולכם, בשם מדינת ישראל – סליחה. סליחה שמדינת ישראל לא הגנה עליכם, על בני ובנות משפחותיכם ועל קיבוצכם. סליחה שמול מפלצות האדם נאלצתם לעמוד לבדכם. סליחה על שבאותו יום ארור לא היינו כאן בשבילכם. סליחה על המחדל וליקוי המאורות שבעטים שילמתם, ושילמנו כולנו, מחיר נורא כל כך”.
הרצוג הדגיש כי תהליך התיקון הלאומי חייב לכלול הקמת ועדת חקירה ממלכתית: “אסור שיהיה לאיש ולו צל של ספק: תהליכי התיקון הללו מוכרחים לעבור דרך הקמת ועדת חקירה ממלכתית, עצמאית ובלתי תלויה, שתאפשר לנו להעמיק בכל מה שהוביל למחדל ולאסון הכבד”.
הוא התייחס במיוחד לחטופים בני הקיבוץ גלי וזיוי ברמן: “כבר קרוב לשנתיים שפניהם של גלי וזיוי חקוקים על לוח לב העם כולו. עם שלם – אני מדגיש: עם שלם – רוצה את הבנים שלנו בבית בדחיפות. אנחנו בימים קריטיים של משא ומתן, שבהם כל אחת ואחד מאיתנו מחכים בנשימה עצורה להסכם שישיב סוף־סוף את בנינו הביתה”.
“אני מתחייב בפניכם – נשות ואנשי כפר עזה – ברמה האישית ביותר: לא לנוח ולא לשקוט, עד שכולם יחזרו הביתה”.
אורי אפשטיין, ראש המועצה האזורית שער הנגב, שנשא דברים בטקס, פתח בפנייה למשפחות: “משפחות יקרות, כבוד נשיא המדינה מר יצחק הרצוג, חברי וחברות קהילת כפר עזה, תושבות ותושבים יקרים. אני עומד כאן היום כבן קיבוץ כפר עזה, כראש מועצה אזורית שער הנגב, ואדם שאיבד חמישה מבני משפחתו: נטע, בני הבכור, אמי האהובה בלהה, אופיר ליבשטיין ואורי רוסו, גיסיי היקרים, שנפלו בקרב על הגנת הקיבוץ, וניצן, אחייני המתוק”.
בדבריו תיאר אפשטיין את רוח הלחימה והמסירות של תושבי הקיבוץ בבוקר ה־7 באוקטובר: “חברינו נלחמו מול מאות מחבלים, מעטים מול רבים. חברי הקיבוץ דאגו אחד לשני, יצאו להציל חיים גם בסיכון חייהם שלהם, זאת הרוח של כפר עזה. קהילה מחוברת, של שותפות, של אחריות הדדית”.
הוא קרא להחזרת החטופים שנותרו בשבי, וביקש את התערבות הנשיא: “כדי להמשיך בדרך הזו, אנחנו דורשים שחברינו החטופים – זיוי, גלי, עמרי ועוד 47 חטופים – ישובו הביתה. אדוני נשיא המדינה, הפצע הזה פתוח, והמשימה לא הושלמה. רוב עצום בעם דורש עסקה עכשיו, אלו קריאות שאי אפשר להמשיך ולהתעלם מהן”.
בדבריו, הדגיש אפשטיין גם את הצורך בחקירה ממלכתית: “אנחנו דורשים אחריות. הקמת ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את האירועים, תתקן את הכשלים ותבטיח שמחדל כזה לא יחזור”.
את נאומו חתם בקריאה להמשך החיים מתוך בחירה: “החיים שלנו כאן הם לא רק תוצאה של מה שקרה, אלא של הבחירות שנעשה מעכשיו ואילך. נבחר להיות ראויים לגיבורים שלנו. כולנו בוחרים כל יום מחדש ללכת בדרך הזו – דרך הזיכרון, דרך התקווה, דרך של עשייה ובנייה ושותפות גורל. יהי זכר הנרצחים והנופלים ברוך”.
ליאורה איילון, תושבת הקיבוץ ששרדה את הטבח ואמו של טל ז”ל, מפקד כיתת הכוננות, נשאה אף היא דברים בטקס: “כבוד נשיא המדינה, מיכל יקרה, בני קהילת כפר עזה היקרים לי עד מאד, אורחים נכבדים. תודה שאתם פה איתנו הערב, לחלוק איתנו את יום חנוכתו של אתר מיוחד זה, אנדרטה, שהיא זיכרון המבטא חלק ממי שהיינו, אך גם את מי שאנחנו כיום כקהילה”.
איילון תיארה את גודל האובדן שחוותה הקהילה: “ב־7.10 נחרב עלינו עולמנו. איבדנו את היקר לנו מכל. 64 חברות וחברים, ביניהם בני אהובי, טל, שהיה מפקד כיתת הכוננות. 19 מאיתנו נחטפו, 2 עדיין שם – גלי וזיו. אנו מייחלים לשובם המהיר אל משפחתם ואלינו, בריאים ושלמים ככל האפשר”.
היא קשרה בין האנדרטה החדשה למורשת ההיסטורית של המקום: “האתר בו אנו ניצבים מהווה מעין חוליה סמלית עד מאד בשרשרת מלחמות ישראל, שרשרת שבהחלט הגיע זמנה להיסגר לעד. בית סעד הישנה הינו אות ועדות למלחמת 1948, שבעקבותיה קמה לנו ארץ. לצדו ניצבת עתה אנדרטת ‘כתב ושם’, אות ועדות לאסון הנורא ביותר שקרה לנו מאז אותה מלחמה להקמתה של המדינה”.
את דבריה חתמה בתקווה ובתפילה לעתיד: “אני נושאת תפילה מכאן, ומבקשת בכל נימי נפשי: מי ייתן, ותהא אנדרטה זו החוליה האחרונה בשרשרת העקובה מדם של מלחמות ישראל. כשם שנחקקו בברזל שמותיהם, כך נחקוק אנו בלבבנו את זכרם, ונבנה למענם ולמעננו מחדש את חיינו כאן באדמת כפר עזה הנשקפת לנגד עינינו. מנגד נראה את הארץ, ואליה נבוא”.
הסרטון בכתבה פורסם לפי סעיף 27א’ לחוק זכויות יוצרים. מערכת האתר מכבדת זכויות יוצרים ומשקיעה מאמצים באיתור בעלי זכויות יוצרים לצורך שימוש בחומרים המופיעים באתר. אם לדעתכם נפגעה זכותכם כבעלי זכויות יוצרים בחומר המופיע באתר זה, הנכם מתבקשים לפנות באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]