כ-200 אלף בני נוער צפויים להשתלב בשוק העבודה לעבודות קיץ במהלך החודשיים הקרובים. מדובר בכמעט חמישית מבני הנוער בישראל שיעבדו בעבודה קבועה בחופשת הקיץ, ועוד כמספר הזה שצפויים לעבוד בעבודות מזדמנות או חלקיות – בסך הכול מדובר ביותר ממחצית בני הנוער בחופשה, רובם המכריע בני 17 או 18, אבל כ-10 עד 15 אחוזים מהם על פי נתוני השנים הקודמות הם בני 15 עד 17.
בפתחו של החופש הגדול ועם החזרה לשגרה לאחר סיום המלחמה מול איראן, מנהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה במשרד העבודה שב ומדגיש את הזכויות הבסיסיות לבני הנוער בעבודה: אין להעסיק נערים מתחת לגיל 14, בני נוער יועסקו לכל היותר 8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות, ואין להעסיקם בתקופת התמחות וללא שכר.
שר העבודה יואב בן צור (ש”ס) אומר: “העסקת בני נוער בחופשת הקיץ הוא פתרון חינוכי עבורם שלא יהיו בחוסר מעש, והוא מקל על ההורים את הנטל הכספי בהוצאות המרובות בחודשי הקיץ. מפקחי משרד העבודה יאכפו את זכויות בני הנוער ויבדקו כי מדובר בהעסקה הוגנת ללא ניצול או הפרת חוקי העבודה. קורא למעסיקים לשמור על החוק”.
אלו הם עיקרי הזכויות המגיעות לבני הנוער העובדים: ניתן להעסיק בני 16 או יותר במקום עבודה שמותר לעבוד בו יותר מ-8 שעות ביום, לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, עד 9 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות. העסקה בשעות נוספות אסורה, ואין להעסיק בני נוער ביום המנוחה השבועי. לאחר 6 שעות עבודה חובה לתת הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. חובה על מעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה ולשלם על כל ניסיון או התלמדות, השתלמות או ישיבה מהשעה הראשונה, ואין לקנוס בני נוער בכל ניכוי מהשכר כענישה.
בין השעות 8 בערב ל-8 בבוקר, אין להעסיק בני פחות מ-16. בני 16 או יותר אפשר להעסיק רק עד חצות בחופשת הקיץ כשאין לימודים, ובתנאי שהמעסיק ידאג להסעת העובד לביתו. בנוסף למשכורת, ישולמו הוצאות הנסיעה מהמגורים אל מקום העבודה ובחזרה (בסכום של עד 22.60 שקלים ליום עבודה).
נער שמלאו לו 14 וטרם מלאו לו 15 ניתן להעסיק רק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו. המעסיק נדרש להחזיק אישור רפואי להעסקה מרופא משפחה או ילדים, ויש עבודות שמטעמים בטיחותיים לבני נוער אסור לעבוד בהן. על כל עבירה של מעסיק יש לדווח למשרד העבודה במייל [email protected].