More
    Homeכלכלה בארץכמה תעלה לכם לחמנייה בפסח? הפער המדהים בין חמץ לכשר

    כמה תעלה לכם לחמנייה בפסח? הפער המדהים בין חמץ לכשר




    לקראת חג הפסח, שוק הלחמניות עובר טלטלה עונתית: מדפים מתרוקנים ממוצרי חמץ, לחמניות כשרות לפסח תופסות את מקומן – והמחירים מזנקים. הפערים בין מוצרים רגילים לכשרים מגיעים ליותר מ־100%, והצרכן הישראלי שוב נדרש לאזן בין מסורת, טעם ותקציב. בחנו את שוק הלחמניות בישראל, את דפוסי הצריכה, החדשנות בתחום – וההבדלים הדרמטיים במחירים סביב חג החירות.

    מהפכת הלחמניות: מאירופה לישראל

    הלחמנייה, שהומצאה באירופה עוד בימי הביניים, הפכה רק במאה ה־20 למוצר צריכה רחב היקף עם עליית המזון המהיר. בישראל, היא פרצה למרכז הבמה עם תרבות ההמבורגרים והכריכים, וכיום היא מהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט המשפחתי.

    לפי נתוני השוק, הלחמניות מהוות כיום כ־28% מכלל מכירות הלחם בישראל, לעומת 18% בלבד לפני עשור. העלייה מיוחסת למגמות בולטות בצריכה: העדפה לארוחות קטנות ותכופות, התאמה לגודל משפחות מצומצם, נוחות באחסון והקפאה, מגוון עשיר: מקמח מלא, דרך דגנים ועד נטולות גלוטן

    ישראל – בטווח הביניים העולמי

    בארה”ב, הלחמניות מהוות כ־35% ממכירות הלחם, בגרמניה ובצרפת כ־40%, אך במדינות כמו יוון ואיטליה – רק כ־20%. ישראל ממוקמת באמצע, אך נמצאת במסלול עלייה מתמיד, המשקף שינוי עמוק בהרגלי הצריכה.

    לקראת הפסח, חלה עלייה דרמטית של כ־35% בצריכת לחמניות בשבוע שלפני החג – רבים ממהרים לגמור את מלאי החמץ בבית. אך עם כניסת החג, הצריכה צונחת, ומפנה מקום למוצרים כשרים לפסח. בשבוע שלאחר החג – מתרחש אפקט ריבאונד של כ־60% עלייה במכירות.

    המחיר לפסח: לחמנייה יקרה במיוחד

    בזמן שלחמנייה רגילה נמכרת בכ־11–13 ש”ח למארז של 6 יחידות, לחמנייה כשרה לפסח עולה בין 16.80 ש”ח ל־27.90 ש”ח. מדובר בעלייה ממוצעת של כ־57%.

    סקרנו את המוצר הפופולרי ביותר בסגמנט בימי החג ברשתות השיווק השונות:

    *גרפיקה*

    הפער הממוצע בין חמץ לכשר לפסח – 57%. הפער בין הרשת היקרה לזולה ביותר – 66%. למה זה כל כך יקר?

    המוצרים הכשרים לפסח, בעיקר אלו ללא גלוטן, דורשים תהליכי ייצור מתקדמים. הם מיוצרים מקמחים אלטרנטיביים – עמילן תפוחי אדמה, טפיוקה וקטניות – ומחייבים תוספים לשמירה על מרקם ואלסטיות.

    “החומרים יקרים יותר, תהליך הייצור מורכב יותר והכמויות קטנות יחסית,” מסביר מנכ”ל מאפייה ותיקה, “זו הסיבה לפערי המחירים המשמעותיים”.

    מאפיית אריאל: מובילה בתחום

    מאפיית אריאל הפכה לשם נרדף ללחמניות ולמאפים כשרים לפסח. החברה, שמתמחה במוצרים ללא גלוטן לאורך כל השנה, שולטת בשוק בתקופת החג.

    “הם זיהו את הפוטנציאל עוד לפני שהתחום הפך למיינסטרים”, מציינת מיכל לוי, יועצת שיווק, “השקעה במחקר ופיתוח הפכה אותם לשחקן המוביל”.

    יותר מגלוטן: צרכנות מודעת

    לפי מחקר שוק עדכני, כ־12% מהישראלים מצמצמים את צריכת הגלוטן מסיבות בריאותיות – אף שאינם חולי צליאק. מגמה זו מעלה את הביקוש למוצרים נטולי גלוטן גם מעבר לחג הפסח.

    ענף המאפים ללא גלוטן עבר בשנים האחרונות קפיצת מדרגה: פיתוח תערובות קמח חדשניות, תוספת סיבים, חלבונים וויטמינים, טכנולוגיות אפייה מתקדמות, אך עם כל ההתקדמות, פער המחירים לא צפוי להצטמצם בקרוב.

    ההתקדמות הטכנולוגית מרשימה אך הצרכן עדיין נדרש לבחור – בין מסורת ובריאות, לטעם ולכיס.

    לחמנייה, כשרות וחירות כלכלית

    הצריכה המוגברת של לחמניות כשרות לפסח ממחישה את האופן שבו מסורת דתית יוצרת שוק ייחודי ומתפתח. שוק זה משלב טכנולוגיה, מודעות בריאותית, יצרנות חדשנית – וצרכנות זהירה.

    בין אם אתם צורכים לחמנייה כל השנה או רק לשבעת ימי החג, חשוב שתדעו: לא כל לחמנייה שווה – ובטח לא כל מחיר מוצדק.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img