ישראל קראה לסין להשתמש בהשפעתה הכלכלית והפוליטית כדי לרסן את השאיפות הצבאיות והגרעיניות של איראן. “סין היא היחידה המסוגלת להשפיע על איראן”, אמרה רווית בר, הקונסולית הכללית של ישראל בשנחאי, “איראן הייתה קורסת אם סין לא הייתה קונה את הנפט שלה.”
דבריה של בר האמרים על רקע תקופה בה יחסי ישראל-סין נמצאים במתח חסר תקדים, עקב המלחמה בעזה וההתקפות הישראליות במסגרת מבצע “עם כלביא” בחודש שעבר באיראן, שהיא השותפה המזרח-תיכונית המרכזית של הממשל בבייג’ינג. בר חזרה על דבריה בראיון לבלומברג היום (רביעי) ואמרה שרכישות הנפט האיראני של סין נותנות לה השפעה על טהרן.
“למרבה הצער, הרבה מהכסף וההכנסות שמגיעות ממכירת נפט – נפט איראני – באיראן, הולך לפעילויות המזיקות של איראן באזור”, אמרה בר בראיון הטלוויזיוני. הקונסוליה האיראנית בשנחאי ומשרד החוץ הסיני לא השיבו מיד לבקשות לתגובה. במהלך המלחמה בת 12 הימים בין ישראל לאיראן, האתרים הצבאיים והגרעיניים של הרפובליקה האסלאמית נפגעו באופן משמעותי ומספר מפקדי צבא בכירים ומדענים אטומיים נהרגו.
ארצות הברית תיווכה הפסקת אש שהחלה השבוע שעבר, אם כי טהרן הביעה ספקנות לגבי עמידותה של ההפוגה ואמרה שהיא מוכנה להתנקם בכל תוקפנות מחודשת מצד ישראל. סין ורוסיה – השותפות העיקריות של איראן בין המעצמות העולמיות – שתיהן גינו את תקיפות ישראל, אך עשו מעט כדי לתמוך בטהרן. בייג’ינג גם קראה בעקביות לישראל לסיים את הסכסוך שלה בעזה נגד חמאס ולנקוט בצעדים לקראת פתרון שתי המדינות, דבר שראש הממשלה בנימין נתניהו ציין כאיום על ביטחון המדינה שלו.
סין קונה כ-90% מיצוא הנפט של איראן של כ-1.7 מיליון חביות ביום. בנוסף, בייג’ינג חתמה ב-2021 על שותפות אסטרטגית הקובעת 400 מיליארד דולר של השקעות סיניות פוטנציאליות על פני 25 שנה באיראן. “הם יכולים ללחוץ על איראן, יש להם כוח פוליטי על איראן, הם יכולים לעזור לשנות את הפעילויות המזיקות שלה באזור”, אמרה בר. “יש הרבה דברים שסין יכולה לעשות”.
עם זאת, יש מעט עדויות לכך שסין תוכל להשפיע משמעותית על איראן בכל הנוגע לאסטרטגיה צבאית וגרעינית. בעוד שטהרן בנתה קשרים עמוקים יותר בשנים האחרונות עם בייג’ינג ומוסקבה, היא תמיד התנגדה לאפשרות של התערבות זרה בהחלטות מדיניות מרכזיות. יתר על כן, הנשיא שי ג’ינפינג כנראה יעדיף להתמקד בקשרים כלכליים כשמדובר ביחסים עם איראן.
“אני לא חושבת שסין מעוניינת להיות מתווכת בין ישראל לאיראן”, אמרה באר, “להיות מתווכת זו אחריות גדולה, שדורשת הרבה כסף והחלטות קשות”. היא הוסיפה שיחסי ישראל עם סין – השותפה המסחרית הגדולה ביותר של המדינה היהודית אחרי ארה”ב – לא הידרדרו באופן משמעותי למרות הסכסוכים מאז 2023. “עדיין מתנהל שיח חיובי”, אמרה, “גם אם אנחנו לא מסכימים פוליטית, זה לא אומר שאי אפשר לשתף פעולה”.