בעוד דיווחים מגיעים על כוונת טראמפ לאפשר מכירת מטוסי F-35 לטורקיה תמורת הסכם בין ישראל לסוריה, מתגלה מציאות מורכבת שבה עלייתה של טורקיה כמעצמה אזורית עלולה לערער את היתרונות האסטרטגיים שצברה ישראל. הפעם, השינוי הגיאו-פוליטי לא מתמצה רק בסוריה – הוא משנה את פני כל המזרח התיכון.
“אנחנו ראינו שטורקיה התחילה לנקוט פה במדיניות חוץ מאוד אנטי-ישראלית כלפי מדינת ישראל” לאחר 7 באוקטובר, מסביר ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק, חוקר בכיר במרכז דיין. “ברגע שאנחנו מסתכלים לכל האזור, אנחנו רואים היום שיש עליונות אווירית מובהקת עבור חיל האוויר. אני חושב שאפילו שלום קו עם סוריה, זה לא יהיה כדאי לוותר על העליונות האווירית הזאת”.
המשוואה מסתבכת כאשר מבינים שהדבר לא מטריד רק את ישראל. “זה לא רק מטריד את מדינת ישראל, זה גם מטריד את יוון. כי גם יוון הצטיידה ב-F35, וזה גם מאפשר להם להפגין סוג של עליונות כלפי טורקיה”, מציין כהן ינרוג’ק.
“ברגע שטורקיה גם תצטייד, אז אנחנו נראה שטורקיה תוכל לנטרל את העליונות היוונית, גם את הישראלית. וידוע שלטורקיה יש יתרון בחיל הים וגם בחיל היבשה. אז זה בעצם משנה את מאזן הכוחות”.
לטורקיה יש סיבות ברורות להתנגד להרחבת הסכמי השלום בין ישראל למדינות ערב. “טורקיה גם בעבר התנגדה נחרצות להסכמי אברהם, וגם היום היא לא תהיה בעד עוד פעם הסכמי אברהם במיוחד עבור סוריה, ולבנון”, אומר. “זה לא סוד, כי מנקודת מבטה זה בעצם יפחית את ההשפעה הטורקית גם בלבנון וגם בסוריה”.
מההיגיון הטורקי, ישראל מוחלשת עדיפה על ישראל בשלום. “ברגע שישראל גם נמצאת במצב של מלחמה או במצב של אפילו חוסר שלום, אבל אם היא תהיה מאוימת, אז ישראל תבזבז פה המון משאבים לשווא”, מסביר כהן ינרוג’ק. “מנקודת מבט טורקית, היחלשותה של ישראל היא עדיפה מאשר שהיא תחתום על הסכם שלום והיא תוכל להקצות את המשאבים שלה לדברים אחרים”.
אבל האם באמת יש סיכוי לנרמול יחסים בין ישראל לטורקיה בעתיד הקרוב? התשובה חד-משמעית. “כל עוד המלחמה תימשך, וכל עוד, עוד פעם, מנקודת מבט טורקית, כל עוד בנימין נתניהו יהיה ראש הממשלה, אני לא חושב שארדואן יוכל לעשות פה פרסה, כי הוא עושה דה-לגיטימציה על בסיס יומי נגד ראש הממשלה”, מדגיש החוקר. “אני גם חושב שזה דו-סטרי. גם ראש הממשלה לא יהיה מעוניין לעשות פה נרמול יחסים עם טורקיה”.
מכאן עולה מסקנה ברורה: “אם אנחנו לא נראה ממשל חדש באנקרה, או ממשלה חדשה פה בירושלים, אין מה לדבר בכלל על הנרמול היחסים”.
החלשת איראן מעמידה את טורקיה במעמד של מעצמה מוסלמית מובילה: “זה בעצם סוג של אמירה לכל העולם המוסלמי. עכשיו המדינה המוסלמית החזקה ביותר במזרח התיכון, גם מבחינת הכוח הרך וגם מבחינת הכוח הקשה, כלומר הצבא, זה טורקיה”, אומר כהן ינרוג’ק. “אז בעצם מדינת ישראל הכירה את טורקיה כמדינה החזקה המוסלמית במזרח התיכון”.
עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן, הקונסטלציה משתנה לטובת טורקיה. “אנחנו רואים שהשגריר האמריקאי בטורקיה באמת מקבל שבחים מקיר לקיר. גם כמובן אנחנו לא מופתעים בזה בגלל ההתבטאויות המאוד פרו-טורקיות”, מציין החוקר.
“ברגע שהשגריר האמריקאי באנקרה הוא גם השגריר, האיש המיוחד, מה שנקרא, שליח מיוחד של נשיא טראמפ בסוריה, אז מה אנחנו מבינים? נשיא טראמפ בעצם מסתכל לסוריה מזווית הראייה הטורקית”.
המסקנה ברורה: “כמובן חל שיפור משמעותי ביחסי ארצות הברית וטורקיה, כי יש פה מחנה משותף מאוד ברור שזה סוריה”. בעוד ישראל מתמודדת עם מלחמה ארוכת טווח, טורקיה מתחזקת ובונה ברית אסטרטגית עם אמריקה. השאלה היא האם ישראל תדע לנווט במציאות החדשה הזו מבלי לפגוע בביטחונה העתידי.