ערוץ “איראן אינטרנשיונל”, המזוהה עם האופוזיציה האיראנית, חשף כי לפי מקורות דיפלומטים, טהרן הציגה לוושינגטון מתווה בן שלושה שלבים במהלך השיחות בעומאן. לפי המקורות, איראן מוכנה להגביל את העשרת האורניום שלה בתמורה להקלה משמעותית בסנקציות האמריקאיות.
במסגרת תכנית זו, שעבאס ערקצ’י וצוותו הציגו בכתב לסטיב וויטקוף, הציע הצד האיראני כי אם תתאפשר לו גישה לנכסים הכספיים החסומים שלו ויתאפשר לו למכור נפט – הוא יפחית את רמת העשרת האורניום ל-3.67% למשך תקופה מסוימת.
בשלב השני, ציין הצד האיראני כי הוא מוכן – אם ארצות הברית תוכל לשכנע את השלישייה האירופית (בריטניה, צרפת, גרמניה) לא להפעיל את מנגנון ה”סנאפ-בק” של סנקציות האו”ם, ואם חלק מהסנקציות על איראן יוסרו – להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום ברמות גבוהות, ולאפשר חזרת הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא”א) למתכונתו הרגילה. בשלב זה, איראן גם תתחייב ליישם את הפרוטוקול הנוסף.
בשלב השלישי והאחרון של ההצעה שהעביר ערקצ’י לוויטקוף, אם ייחתם הסכם כולל עם ארצות הברית ויאושר בקונגרס, וכל הסנקציות הראשיות (שהוטלו על ידי הקונגרס) והמשניות יוסרו – איראן תסכים להעביר את עודפי האורניום המועשר שלה למדינה שלישית. בהקשר זה יש לציין כי בעבר הוצע כי עודפי האורניום של איראן יועברו לרוסיה.
לקראת סבב השיחות הנוסף שעתיד להתקיים ברומא בשבת הקרובה, לפי הדיווח, וויטקוף הפתיע את המשלחת האיראנית במוסקט כשקיבל בברכה את ההצעה שהוצגה בפניו. בכירים בטהראן הביעו שביעות רצון מהסבב הראשון, והמנהיג העליון עלי חמינאי אמר בפגישה עם בכירים בצבא ביום שלישי: “הצעדים הראשונים בוצעו כהלכה”.
עם זאת, מקור דיפלומטי מחוץ לטהרן אמר ל”איראן אינטרנשיונל” כי איראן מנסה למשוך זמן דרך הסכם מורכב ורב שלבים – כדי לדחות תקיפה אפשרית. “הסיבה העיקרית שהמנהיג העליון הסכים לחדש את המו״מ היא הצורך לקנות זמן, כי הוא יודע שלאיראן אין כרגע יכולת להגן על עצמה מתקיפה אווירית נוספת”, אמר המקור.
הוא הוסיף כי “איראן מנסה בעיקר למשוך זמן כדי לשקם את מערכות ההגנה האווירית שלה, שהושמדו כולן בתקיפה ישראלית בסוף אוקטובר, ולחדש את ייצור הטילים הבליסטיים שנפגעו באותה תקיפה”. מדובר בהתפתחות מדאיגה עבור ישראל. הצגת תוכנית הדרגתית עם שלבים מורכבים מאפשרת לאיראן להציג חזות של מדינה שמבקשת פתרון דיפלומטי, אך בפועל – ממשיכה לבסס את תשתיותיה הצבאיות והגרעיניות מאחורי הקלעים.
בתוך כך, מנכ”ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, אמר ביום רביעי כי “איראן לא רחוקה מהשגת פצצה גרעינית. זה כמו פאזל – יש להם את כל החלקים, ואולי יום אחד הם ירכיבו אותם מחדש”, אמר גרוסי בראיון לעיתון לה מונד. “יש עוד דרך ארוכה, אבל צריך להודות – הם לא רחוקים משם”, והוסיף כי “זה לא מספיק לומר לקהילה הבינלאומית ‘אין לנו נשק גרעיני’ – צריך גם לאפשר לנו לוודא את זה”.
לפי הדיווח של “איראן אינטרנשיונל”, בדו”ח האחרון של הסוכנות, שפורסם במרץ, נכתב כי בשלושת החודשים שקדמו לפרסום, איראן הגדילה משמעותית את מלאי האורניום המועשר שלה, ואם המגמה תימשך – יהיה לה מספיק חומר בקירוב לייצור שש פצצות גרעין.
דיווחים אלו, מגיעים במקביל לחשיפה של ניו יורק טיימס, לפיה ישראל התכוונה בחודש הבא לתקוף את מתקני הגרעין של איראן. התקיפה הישראלית הדרמטית, הייתה אמורה להתבצע במספר שלבים. התוכנית כללה הפצצה מאסיבית מהאוויר ולאחר מכן, כוחות קומנדו היו אמורים לרדת אל הקרקע, ולפגוע מקרוב במתקני הגרעין. אך כאמור, נשיא ארה”ב דונלד טראמפ בלם אותה.
לא במקרה, לשכת ראש הממשלה הדגישה היום (חמישי) בהצהרה רשמית כי לנתניהו חלק משמעותי במניעת התחמשותה הגרעינית של איראן. על רקע הדיווחים וההערכות העולות מכלי תקשורת וסוכנויות ברחבי העולם, נראה כי העמדות הישראליות בנושא מקבלות חיזוק.
אך יש לציין כי בנוסף לכך, דווח כי נתניהו, שדחף לפשיטת כוחות הקומנדו, קיבל התרעה מצה”ל בנושא. על פי ההתרעה, הצבא טרם מוכן לפעולה שכזו, כשההערכה היא שהוא יהיה מוכן לכך רק בחודש אוקטובר הקרוב. כמעט כל התוכניות היו דורשות סיוע אמריקאי לא רק כדי להגן על ישראל מפני תגובה איראנית, אלא גם כדי להבטיח שהתקפה ישראלית תצליח, מה שהופך את ארצות הברית לחלק מרכזי מההתקפה עצמה.