ועדת החוקה של הכנסת חשפה היום (שלישי) כי עיריית חריש גבתה במשך שנים קנסות מתושביה ללא סמכות חוקית, ואף הציגה מצג שווא לוועדה בעניין. יו”ר הוועדה, ח”כ שמחה רוטמן, דרש מהעירייה להציג את סכומי הקנסות שנגבו ולהחזירם לתושבים.
רוטמן ביקש משרי הפנים והמשפטים שלא לחתום על צו הקנסות של העירייה עד להצגת תכנית מסודרת להשבת הכספים. הוועדה אישרה מחדש את הצעת צו העיריות בעניינה של חריש, לאחר שהתקבלה רביזיה של ח”כ יצחק פינדרוס בעקבות המידע שנחשף מאז הדיון הקודם.
עו”ד טליה ג’מאל, היועצת המשפטית של הוועדה, הסבירה כי בדיון הקודם אושר הצו בהסתמך על מידע שהתברר לאחר מכן כלא נכון. לדבריה, מיד לאחר הדיון התברר כי העירייה גבתה קנסות במשך שנים ללא הסמכה חוקית. לטענתה, גם בתשובות שנמסרו אז לוועדה, לרבות מענה לשאלות ישירות של ממלא מקום היו”ר, נמסרו נתונים שגויים. ג’מאל ציינה כי ניסתה לברר עם העירייה האם נעשתה גבייה רחבת היקף שלא כדין והאם נמסרו לוועדה תשובות לא נכונות, אך לדבריה, בעירייה אמרו ש”הכסף יוחזר, ולכן אין בכך חשיבות”. למרות זאת, לדבריה, עד היום לא בוצעה השבה.
ח”כ רוטמן תקף את התנהלות העירייה: “איך זה עבד בשטח? טענתם בפני הוועדה שאין ולא נעשתה גביית קנסות, אך בפועל היא קרתה. כמה נגבו? על ידי מי? זה דבר חריג ולא מקובל בשום צורה”.
סגן ראש העיר חריש, שלמה קליין, הודה בטעות: “טעינו ואנחנו לא מנסים לטשטש, אבל העירייה לא יכולה לתפקד ללא צו עבירות קנס. ננסה לאתר ולהשיב את הקנסות בחודשים הקרובים”. לדבריו, העירייה נמצאת במצב פוליטי מורכב ואין לה כיום ראש רשות אלא רק ממלא מקום.
מנכ”ל העירייה, שלומי צדרבוים, הסביר כי חריש הפכה בשנים האחרונות מיישוב קטן לעיר של 43 אלף תושבים וכי בשל כך הופעלו מערכות אכיפה וחוקי עזר, אך “מתוך חוסר ידיעה נאכפו הפרות שלא היו אמורות להיאכף”. לדבריו, העירייה מחליפה מערכות מחשוב ונדרש זמן לאתר את כל המקרים.
יועמ”ש העירייה, עו”ד אורון משה, הסביר כי חוק העזר אושר ב-2017 וכי יועץ משפטי חיצוני העביר את תעריפי הקנסות לפקחים שהנפיקו דו”חות בעבירות בתחום איכות הסביבה. לדבריו, “ב-2022, בעקבות שיח עם משרד הפנים, הבנו שיש בעיה. עם כניסת התובעת העירונית לתפקידה בשנה שעברה, הורתה להפסיק את הגבייה”.
עו”ד יפעת רווה ממשרד המשפטים מתחה ביקורת חריפה על העירייה: “לא רק שהגבייה נעשתה שלא כדין, גם אחרי שהתגלה המחדל – לא הופסקה מידית גביית הקנסות. אין שום צפי להשבה, וזו לא תשובה מקובלת. המינימום הוא להשיב את הכספים באופן מידי”.
רוטמן הבהיר כי לא יסכים שהצו יקודם בלי התחייבות להשבת הכספים: “מרגע שאתם יודעים שגביתם כסף שלא כדין, אתם אפילו לא יודעים כמה? עכשיו אתם מבקשים לאשר את הצו מבלי לומר שתשיבו את הכספים?”
בתום הדיון ציין רוטמן כי אמנם יאשר את הצו, אך ביקש ממשרדי הפנים והמשפטים לא לחתום עליו עד שתוצג תכנית מפורטת להשבת הכספים. “אני מבקש שלא ישחררו את הצו עד שיוצגו נתוני הגבייה ויובטח שהכסף שנגבה שלא כדין יוחזר. לא ייתכן שהחוטא ייצא נשכר”.