גל הפגנות פרץ אתמול בלילה (בין שישי לשבת) ברחובות טריפולי, בירת לוב, כאשר מפגינים יצאו לרחובות בדרישה להדחתו של ראש הממשלה עבד אל-חמיד א-דבייבה. ההפגנות התקיימו במספר מוקדים ברחבי העיר, כולל שוק אל-ג’ומעה וכיכר אלג’יר, כך דווח באתר אל-ערביה הבעודי.
מפגינים נקטו בצעדי מחאה נוספים, שרפו צמיגים וחסמו צירי תנועה מרכזיים באזור ע’וט א-שעאל ולאורך הכביש החופי בעיר א-זאוויה. הפגנות אלו פרצו שעות ספורות לאחר ההודעה על מותו של הפעיל האזרחי עבד אל-מונעם אל-מרימי, שנפטר מפצעיו לאחר שנחטף בעיר סורמן.
תנועת המחאה להפלת הממשלה הזמנית האשימה את דבייבה וכוחות הביטחון הפנימי בהריגתו של אל-מרימי, ודרשה פתיחה בחקירה דחופה. אחד מפעילי התנועה טען כי הגרסה הרשמית לגבי נפילתו אינה עולה בקנה אחד עם הדו”ח הרפואי, המצביע על כך שהמוות נגרם ממכה בראש.
עוד תהה מדוע לא פורסמו צילומי מצלמות האבטחה שלטענת הרשויות תיעדו את רגע הנפילה, וטען כי ההסתרה המכוונת מהווה ראיה לרצח מכוון. תנועת המחאה דרשה פתיחת חקירה דחופה ושקופה בפיקוח גורמים ניטרליים, במטרה להעמיד לדין את האחראים ולחשוף את האמת בפני העם הלובי.
🚨 Libya Erupts in Protest After Activist’s Death Sparks Outrage
Mass protests have broken out across Libya, including in the capital Tripoli, following the death of activist Abdulmunim El-Meriami. El-Meriami had reportedly been detained along with his children by Tripoli’s… pic.twitter.com/WtXJNfRhE5
— The Tradesman (@The_Tradesman1) July 5, 2025
בתוך כך, ממצאים מזעזעים נוספים מלוב מחזקים את החשדות הכבדים נגד כוחות הביטחון במדינה. נציב זכויות האדם של האו”ם, וולקר טורק, חשף אתמול כי עשרות גופות התגלו במתקני מעצר רשמיים ובלתי רשמיים ברחבי המדינה, לצד עדויות מטרידות להתעללות ועינויים שהתרחשו במתקנים אלה.
“החששות הכבדים ביותר שלנו מתאמתים”, הצהיר טורק, “עשרות גופות התגלו באתרים אלה, יחד עם כלי עינויים והתעללות חשודים, וראיות אפשריות להוצאות להורג ללא משפט”. טורק קרא לאטום את האתרים הללו לצורך חקירות פורנזיות שיתמכו בהבאת האחראים לדין.
האתרים שבהם התגלו הגופות מופעלים על ידי מנגנון התמיכה בייצוב (SSA), קבוצה חמושה האחראית על הגברת ביטחון הממשלה בטריפולי. משלחת האו”ם בלוב (UNSMIL) ומומחי זכויות אדם עצמאיים חושדים זה מכבר שמתקנים אלה משמשים כאתרי עינויים והיעלמויות כפויות.
לוב סובלת מחוסר יציבות מאז נפילת משטר מועמר קדאפי לפני 15 שנה והופעתן של שתי ממשלות יריבות ב-2014: ממשלת האחדות הלאומית (GNU) המוכרת על ידי האו”ם בטריפולי וממשלת היציבות הלאומית (GNS) בבנגזי. האו”ם תמך בניסיונות רבים שלא צלחו לאחד את המדינה ולעבור לממשל דמוקרטי.